Een juwelier per jaar

2009 N.N. – overleden

Op 23 maart werd een 54-jarige juwelier in zijn woning in Amsterdam-Oost overvallen. De overvallers, vermoedelijk vier stuks, drongen ’s nachts via het balkon zijn woning binnen. Ze belaagden de man met een schroevendraaier, schopten en sloegen hem en dreigden hem dood te schieten. Een tweede slachtoffer in de woning werd vastgebonden en eveneens bedreigd. De juwelenhandelaar liep aanzienlijk letsel op, waarop zijn hart het begaf.

2010 Fred Hund – overleden

Op 7 oktober 2010 werd de 66-jarige juwelier Fred Hund door twee mannen overvallen in zijn zaak aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West. Fred Hund wist de overvallers naar buiten te werken, maar werd vervolgens beschoten. Een van zijn belagers schoot hem een kogel in zijn buik, die hem fataal werd. De politie tuigde een grootschalig onderzoek op en kreeg Soufiane B. in beeld, wiens DNA op een plastic tas en een sportschoen werd aangetroffen, die na de overval in de winkel waren achtergebleven.

Soufiane B. bleek tot een groep jonge mannen te behoren die bepaald professioneel te werk ging. Op Internet werd naar geschikte doelwitten gezocht, waarna deze en hun omgeving grondig werden verkend. Ze probeerden eind juni 2011 in Krommenie opnieuw een juwelier te overvallen, maar deze rook onraad en hield zijn deur wijselijk gesloten. De overvallers waren goed voorbereid; ze waren bewapend, droegen maskers en ze hadden een scooter klaarstaan om mee te kunnen vluchten. Tijdens een voorverkenning, begin juli 2011 in Bleiswijk, werd de groep door een arrestatieteam ingerekend.

Na een hoger beroep kreeg de dan 21-jarige Soufiane B. in 2013 15 jaar gevangenisstraf opgelegd.

2011 Jos Kamerbeek – blijvend verlamd

Op 23 april 2011 werd juwelier Jos Kamerbeek in Nijmegen door twee mannen overvallen. Het is de achtste overval op zijn winkel. Hij raakte in gevecht met een van hen en ze kwamen buiten de winkel in een slecht afgezette bouwput ten val. De juwelier raakte deels verlamd door een dwarslaesie. Het juweliersechtpaar Kamerbeek raakt later opnieuw in het nieuws wanneer ze besluiten niet langer jonge allochtonen hun winkel binnen te laten.

De twee overvallers werden nooit gepakt. Een 29-jarige man, die hielp bij hun voorbereidingen en die de vluchtscooter bestuurde, wel en hij kreeg daar 5,5 jaar gevangenisstraf voor opgelegd.

2012 Ruud Stratmann – overleden

Op 25 april 2012 deed juwelier Ruud Stratmann argeloos de deur van zijn winkel open voor twee jonge mannen, tieners nog. Ze droegen allebei een dure Ray-Ban zonnebril en zeiden ringen te willen kopen. Wat Ruud Stratmann niet wist is dat een van de mannen al drie weken met het plan liep een overval te plegen.

Toen Ruud Stratmann met een tableau gouden ringen naar de toonbank liep trokken de beide mannen een wapen. Een van hen, de Georgiër Sandro G., had een echt vuurwapen bij zich en zijn kompaan, de van oorsprong Turkse Ziya B. een nepwapen. De Georgiër schreeuwde de juwelier toe op de grond te gaan liggen, maar Ruud Stratmann werkte niet mee. Het kwam tot een worsteling tussen hem en de Georgiër, en de overvaller probeerde via de achterzijde van het pand te vluchten. De deur aldaar bleek op slot te zitten en Sandro G. rende terug de winkel in, waar de juwelier een bus traangas op hem richtte. G. schoot en raakte de juwelier twee maal, eenmaal in het hart en eenmaal in een long. Ook deze juwelier liet het leven. Hij liet een vrouw en vijf kinderen na.

Schutter Sandro G. kreeg (eveneens na hoger beroep) 10 jaar gevangenisstraf en Ziya B. 8 jaar.

2013 Ben de Vries – blijvend oogletsel. Omstanders neergeschoten 

Juwelier De Vries doet vandaag zijn verhaal in de Volkskrant. Op 3 april 2013 werd hij overvallen. De overvallers bedreigden hem met een vuurwapen en hij werd gesommeerd op de grond te gaan liggen. Dat deed hij, al wist hij eerst wel de overvalknop nog in te drukken. Terwijl hij op de grond lag spoot een van zijn belagers hem traangas in de ogen. Zijn ogen zijn blijvend beschadigd. 
De twee overvallers vernielden drie vitrines, klauwden die leeg en vluchtten met hun buit. Een voorbijganger probeerde het tweetal te stoppen en werd daarbij, voor de ogen van een kindje van drie jaar, in een been geschoten. Hij liep een slagaderlijke bloeding op en kon daar gelukkig met succes aan geopereerd worden, al hebben hij dokters laten weten dat het weinig heeft gescheeld of ze hadden zijn been moeten amputeren.  
De twee overvallers konden uiteindelijk aangehouden worden. Noureddine A. en Bilal S., respectievelijk 21 en 22 jaar oud, bleken geharde beroepscriminelen. Noureddine A. heeft een strafblad van acht pagina’s lang en Bilal S. een van tien pagina’s. Afgelopen dinsdag diende de inhoudelijke rechtszaak tegen zijn overvallers, die er onbewogen en zwijgend bij zaten. Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 9 jaar tegen hen.
Ook in 2013, op 23 december, overvielen drie mannen een juwelier aan het Hof van Spaland te Schiedam, waarbij ze het aanwezige personeel met een vuurwapen bedreigden. Het drietal zette het met de buit op een lopen en drie omstanders zetten de achtervolging in. Een van de overvallers schoot op de achtervolgers en raakte een van hen in zijn been. De overvallers vluchtten een flat in, waar ze door een arrestatieteam ingerekend konden worden. 
Het is maar een korte opsomming, er wordt ieder jaar een veelvoud aan mensen overvallen en dat beperkt zich zeker niet tot juweliers. De impact op de slachtoffers is enorm. 

2014 Juwelier Goldies – twee overvallers overleden

Dan is op 28 maart een overval op juwelier Goldies in Deurne. Er vallen twee doden, maar in dit geval zijn het de overvallers die het loodje leggen en niet de juwelier. De rollen lijken omgedraaid en dat wekte mijn sympathie. Daar mag u natuurlijk het uwe van denken, maar mensen die zich tegen lafhartige overvallers verweren, daar heb ik bewondering voor. Ik geloof niet dat ik ’t zou durven. Ik heb ook per definitie geen sympathie voor schoelje dat hardwerkende mensen overvalt. 
De juwelier raakte gewond, hij werd in zijn hand geschoten. Naar het zich laat aanzien heeft zijn vrouw de overvallers neergeschoten, zij zou in elk geval schietend te zien zijn op beelden van een bewakingscamera. Op die beelden moet ook te zien zijn hoe haar man met een van de overvallers worstelt en deze zijn vuurwapen afhandig maakt. Twee overvallers lieten dus het leven en er wordt nog gezocht naar een mogelijke derde en zelfs vierde overvaller. 
Het lichaam van de doodgeschoten overvaller 20-jarige Abdel H. werd afgelopen maandag vrijgegeven en gisteren werd hij herdacht in de Al Fourkaan-moskee in zijn woonplaats Eindhoven. In de pers verscheen een heel in memoriam, waarin een beeld geschetst werd van een “vriendelijke jongen in geldnood”, naïef en beïnvloedbaar, moeilijke jeugd gehad en gek op voetbal. Hoor ik u nu ook om een teiltje vragen? 
Anyway. Die vriendelijke jongen was ook een goede bekende van de plaatselijke Hermandad en pleegde al eens eerder een gewapende overval. En wat zei ik nou laatst? All criminals are bastards. Mensen die willens en wetens anderen bestelen, beroven, mishandelen, aanranden of verkrachten zijn klootzakken. Uitgezonderd mentaal getroebleerde ontoerekeningsvatbare lieden is het plegen van een misdrijf een keuze. Lieve, goede jongens en meisjes met harten van goud plegen ze niet. Hoe lief ze ook voor hun moeder zijn, ’t blijven klootzakken. 
Angstvallig blijft men overigens spreken over Abdel H. en de naam van zijn kompaan is zelfs nog geheel onbekend. Over de identiteit van de vrouw die hen mogelijk heeft neergeschoten, mogelijk uit zelfverdediging, doet men veel minder schroomvallig. Zij heet in de berichtgeving gewoon voluit Marina Sanders. Dat zij en haar man Willy geen wapenvergunning hadden weten we inmiddels ook, al weten we de herkomst van het vuurwapen waarmee de dodelijke schoten gelost werden nog niet. Aan speculatie weer geen gebrek. 

Debiele demonstranten Deurne

Ik heb ook al geen goed woord over voor de jongelui die afgelopen zondag in Deurne demonstreerden. Al helemaal niet voor de malloten die “Marina is een moordenaar” scandeerden en “Wat moet er gebeuren? Straffen, straffen straffen … ” Onzin. Moord, jongelui, is iemand opzettelijk en met voorbedachten rade doden. Aangezien deze overvallers zich onverwacht en ongevraagd toegang verschaften tot de juwelierswinkel kán de juweliersvrouw hun dood niet van tevoren gepland of beraamd hebben. Noodweer is een recht. Overvallen plegen niet. Noodweer en noodweer-exces zijn strafuitsluitingsgronden, eigenrichting is dat niet en de beslissing daarover is aan justitie. Dat zo’n situatie binnen de rechtspraak getoetst moet worden spreekt vanzelf.
Evenmin overigens, ben ik te spreken over sommige tegendemonstranten, te weten die met NVU-sympathieën. Evengoed terug onder je steen, rapaille. Schoelje zoals deze overvallers komen in de beste, nette en roomblanke families voor, zelfs in die van mij. Mocht de persoon in kwestie eens tegen de verkeerde aanlopen dan zal ik er geen traan om laten en ik zal de laatste zijn om anders te beweren dan dat er een zwart hart in zijn borstkas klopte. 
Het had alleen gekookt op zijn rug moeten hangen en dan zo laag dat de honden erbij konden.  

7 gedachtes over “Een juwelier per jaar

 1. In mijn ogen is de juweliersvrouw en held.
  Maar dit gaat niet in de koude kleren zitten.
  Die moet nu mogelijk stoppen met de zaak, of gezien de demonstratie,heeft te vrezen van 'vrienden'.
  Een gewelddadige overval doet wat met je..
  Op het moment zelf, maar ook vooral nadien.
  Ik ben tegen wapengebruik.
  Maar hoop wel dat overvallers 'hun geweld' tegen zich krijgen.
  Of het nu een blanke is of getint.
  Bij 'getinten' verwacht ik ook dat hun grote achterban,zich af keert tegen hun rotte appels.
  Ipv deze in bescherming blijft nemen.
  Dat dan wel..

  Like

 2. Maar goed.
  Je schrijft erg mooi,erg actueel en ook feitelijke kennis ontgaat je niet.
  Je doet je huiswerk.
  Ik lees je graag, maar om een reactie achter te laten..
  Waarvan akte, je zegt precies wat ik bedoel.
  Geweldige research..
  Je weet het goed aan te snijden.

  Maar goed.. je hebt wel een scherpe, doch ook nette en overzichtelijke gevatte penvoering.
  *beetje jaloers is*

  Like

 3. @Disputax
  Een trieste opsomming.
  Het zijn jongeren die helemaal niet beseffen wat ze uitkramen, het is het afzetten tegen de Nederlandse maatschappij. Een heel verhaal op zich, toch blijf ik zeggen dat de meeste Marokkanen niet zo zijn.
  Wat er gebeurde in die juwelierszaak is een sterk signaal dat middenstanders zich alleen voelen, en niet voldoende gesteund door de Nederlandse Overheid.
  Ik denk dat heel veel juweliers een wapen hebben, immers jezelf keer op keer laten beroven is naast uiterst risicovol/ en het trauma ook nogal kostbaar. De verzekering wordt er niet goedkoper op.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s