Minder mannen. Minder, minder, minder!

We hebben een mannenprobleem. Mannen zijn oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken en de gevangenissen puilen er van uit. Wist u dat er in 2012 11415 mannen in de gevangenis zaten, tegenover slechts 695 vrouwen? Dat jaar werden in totaal 243530 mensen verdacht van een misdrijf, waarvan 197120 mannen en 45490 vrouwen. Van al deze verdachten waren 17660 mensen van Marokkaanse komaf.

Ik hoor u denken. Het klopt hoor, wanneer u de aantallen mannen en vrouwen optelt komt u niet aan het totaal aantal verdachten. Van het overgebleven aantal verdachten weet men bij het CBS niet of zij man of vrouw waren.

Anyway. Het maakt niet uit naar welk misdrijf u kijkt, of het nu geweldsmisdrijven, vermogens- of verkeersmisdrijven zijn, mannen bezondigen zich er beduidend vaker aan dan vrouwen. Dat wisten we natuurlijk al, want wie af en toe naar Opsporing Verzocht kijkt ziet voornamelijk mannen de revue passeren. De kranten staan bol van de artikelen over criminele mannen. Er kan geen bericht in staan over dronken kopschoppers of agressieve straatrovers of het zijn wel weer mannen. Ook wanneer het gaat over bankencrises, blunders door politici of klare oorlogstaal is het negen van de tien keer het manvolk dat de ellende veroorzaakt.

Er mankeert dus intrinsiek wat aan mannen. Natuurlijk, er zijn ook goede mannen, maar er zijn toch te veel slechte mannen die het voor de goede verzieken. Vergis u niet, trouwens, sommige van mijn beste vrienden zijn man. Ik meen dan ook zeker niet te discrimineren, maar u moet toegeven: Te veel mannen zijn klootzakken. Ze vallen vrouwen op straat lastig, zijn crimineel en gewelddadig.

Wanneer u dus uw stad of ons land minder crimineel wenst te zien is de oplossing minder mannen. Ik stel dan ook voor om alle mannen terug te sturen naar hun thuisland. Liefst het thuisland van voor de Grote Volksverhuizing. Minder, minder, minder! Nou, dan gaan we dat regelen! 

Wilders’ Wilde Woensdagavond

Ik voelde me al dwaas bij het neerpennen van bovenstaande. Toch, als het over Marokkaanse Nederlanders gaat zijn zulke sentimenten bij velen gemeengoed. In de politiek kun je er zelfs ver mee komen.

U heeft ongetwijfeld de beelden gezien van Wilders’ Wilde Woensdagavond. Beelden van een politicus, die een grootse entree maakt onder begeleiding van een rits beveiligingsmensen en de pakkende, vechtlustige tonen van The Eye of the TigerEen volksmenner die zijn publiek opzweept en “minder Marokkanen” laat scanderen. Daarbij borduurde Geert Wilders voort op zijn eerdere uitlatingen; hij vond dat hoe minder Marokkanen in Nederland of Den Haag hoe beter. Vanwege oververtegenwoordigd in de misdaadstatistieken en onder uitkering- en bijstandgenietende medelanders.

Tijdens Wilders’ Wilde Woensdagavond ging het echter opeens niet meer over criminele Marokkanen. Het ging ook niet over Marokkanen in de bijstand. Het ging over Marokkanen in het algemeen: “Willen jullie, in deze stad en in Nederland, meer of minder Marokkanen?” De meute liet zich gewillig mennen. Ik telde mee; zestien keer een gretig “minder!” Ik boog het hoofd en schaamde me diep. Het zijn beelden die doen denken aan de Weimarrepubliek, toen men zigeuners afschilderde als asociale en criminele elementen. Echt, die historische vergelijkingen kunnen niet als een verrassing komen hoor.

Meneer Wilders heeft de grens tussen religiekritiek en  racisme overschreden. Met een glibberig glimlachje op de lippen maakte hij met drie korte vragen van zijn bijrolletje in de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen een prominente hoofdrol. 

Multiculturaliteit in de strafrechtspleging

De criminele Marokkaan. Het is een stokpaardje van Geert Wilders. Er bestaat echter niet zo iets als een culturele dispositie voor criminaliteit. Zo hebben allochtone en autochtone jongeren vergelijkbare ideeën over diefstal, geweld en straf – zo bleek uit een onderzoek van Madeleine de Boer, die in 2008 met haar proefschrift promoveerde aan de Universiteit van Utrecht. Ze ondervroeg ruim duizend vmbo-leerlingen. 

In de praktijk blijken migrantenjongeren min of meer dezelfde opvattingen te hebben over diefstal, het gebruik van geweld en straf als Nederlandse jongeren. Dit geldt voor alle vier grote migrantengroepen: Marokkanen, Turken, Antillianen en Surinamers. Het criminele gedrag van Marokkaanse of Antilliaanse jongeren is niet te verklaren vanuit afwijkende misdaad- of strafopvattingen van deze groepen als geheel. Enige uitzondering hierop zijn de duidelijk andere opvattingen van Turkse jongeren over eergerelateerd geweld en de bestraffing daarvan. 

Het Willem Pompe Instituut voor Strafrechtswetenschappen van de Universiteit Utrecht startte in 2000 het onderzoeksproject ‘Multiculturaliteit in de strafrechtspleging’. Het proefschrift van Madeleine de Boer maakt daar deel van uit. Het is interessant leesvoer voor die mensen die denken dat iemands afkomst hem crimineel maakt. Misschien kunnen we daarna eindelijk weer wat gaan nuanceren. Alstublieft? 

All criminals are bastards 

Er zijn zaken waarvan we wel weten dat er een direct verband is; zo vergroot vroegtijdig schoolverlaten de kans op een criminele carrière met een factor van 2,5. Dat is enorm. Het is ook meteen waarom ik zeker been zie in het voornemen jonge criminelen bij wijze van straf terug naar school te sturen en ze een verplichting op te leggen om hun diploma te halen. Kinderen van migranten vallen vaker te vroeg uit in het onderwijs. Demografie, sociaaleconomische positie, gebrekkige ouderlijke supervisie, taalachterstand, (relatieve) armoede, straatcultuur en voorbeeldgedrag zijn er nog zo wat. 
Maakt dat een crimineel minder een klootzak? Nee. Mensen die willens en wetens anderen bestelen, beroven, mishandelen, aanranden of verkrachten zijn klootzakken. Uitgezonderd mentaal getroebleerde ontoerekeningsvatbare lieden is het plegen van een misdrijf een keuze. Lieve, goede jongens en meisjes met harten van goud plegen ze niet. Hoe lief ze ook voor hun moeder zijn, ’t blijven klootzakken. 
Het klootzakkendom is echter niet rasgebonden. Kijk maar naar meneer Wilders. 

Een gedachte over “Minder mannen. Minder, minder, minder!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s