Joris Demmink, de auditu

Heeft u de zaak Demmink een beetje kunnen volgen, afgelopen week? Het kan eigenlijk nog maar twee kanten op; doofpot of lasterzaak. Ik heb mijn best gedaan bij te blijven van alle ontwikkelingen. Bij elke nieuwe wending in deze affaire wordt het verhaal ingewikkelder.

Ik schreef eerder al over de heren Van Huet en Molenkamp, beiden gewezen gevangenisdirecteuren, die bij een notaris een verklaring tegen Joris Demmink lieten vastleggen.

Volgens beider verklaringen zouden zij in mei 1992 een dienstreisje naar Londen hebben gemaakt onder begeleiding van een stafmedewerkster van Justitie, mevrouw Anna Storm van ’s Gravesande. ’s Avonds, tijdens het borrelen in de hotelbar, zou die medewerkster uit de school zijn geklapt over Joris Demmink. Ze beklaagde zich over het wangedrag van de toenmalig directeur Vreemdelingenzaken waarvoor zij, volgens die verklaringen, “via de telefoon jonge jongens voor hem moest regelen”. Volgens meneer Molenkamp het liefst van Thaise origine. 

Anna Storm van ’s Gravesande

Afgelopen maandag kwam mevrouw Anna Storm van ’s Gravesande aan het woord tijdens het civiel proces dat de stichting De Roestige Spijker tegen Joris Demmink aanspande. Ze heeft eerder al aangegeven dat ze stomverbaasd was over de uitlatingen van Molenkamp en van Van Huet en zich van het gesprek in het algemeen en de grote verontwaardiging in het bijzonder niets herinneren. Desgevraagd heeft ze ook aangegeven nooit werkzaamheden “voor of met de heer Demmink” te hebben verricht. Mevrouw deed gevoeglijk aangifte tegen beide heren, van smaad. 
Mevrouw Storm van ’s Gravesande weersprak de verklaringen tijdens haar verhoor opnieuw met klem. Ze noemde het zelfs  “vrij debiele uitlatingen”. Ze zei dat ze vrijwel nooit met Demmink te maken heeft gehad tijdens haar loopbaan en volgens haar hebben Van Huet en Molenkamp in samenspraak met de secretaris van de stichting De Roestige Spijker en tevens eveneens oud-medewerker van justitie, de heer Ben Ottens, welbewust een verklaring verzonnen om Joris Demmink in een kwaad daglicht te stellen. Volgens mevrouw Storm van ’s Gravesande hebben de drie heren meneer Demmink “te pakken genomen omdat ze voortijdig moesten vertrekken”.
Oei, dat is nogal wat. Onaardig, ook. Aan de andere kant, mevrouw wordt door de beide heren wel beschuldigd van medeplichtigheid aan het misdrijf kindermisbruik. 
Heeft u zich overigens al eens afgevraagd waarom een naar verluidt intelligente carrièretijger, zeker in de positie van Joris Demmink, een ondergeschikte zulke ongure en onfrisse zaakjes zou laten regelen? Ik wil het niet uitsluiten, er gebeuren nog wel gekkere dingen, maar toch: Dat is zó ontzettend dom dat ik het altijd nog onaannemelijk vind.  

Jacques van Huet

Van Huet moest volgens de stafmedewerkster “na megaproblemen” vertrekken. Dat klopt. 
Jacques van Huet, gewezen boegbeeld van het gevangeniswezen, kende ik inderdaad al van zijn conflict met minister Donner van Justitie in 2004. Het kwam zelfs tot een kort geding. Van Huet werd onder meer verweten dat hij tijdens een afscheidsspeech aan collega-gevangenisdirecteur Peter Scheffelaar Klots zou hebben gezegd dat “iedereen bij justitie de weg kwijt is”. Minister Donner, op zijn beurt, stelde in de Tweede Kamer dat sprake was van een “zodanige vertrouwensbreuk” met Van Huet dat hij liever iemand anders op diens functie zag. Jacques van Huet wilde rectificatie, maar kreeg een ontslagbrief. 
Jacques van Huet werd destijds beschreven als een man van principes. Een andere oud-directeur, Henk Greven, meende “dat Jacques van Huet bij grote persoonlijke bezwaren eerder zou opstappen dan het beleid niet uitvoeren”. Deze zo principiële meneer Van Huet hoorde die bewuste avond kennelijk het zoveelste verhaal over de vermeende escapades van Joris Demmink en diens bijzondere aandacht voor jonge jongens aan en deed daar vervolgens eenentwintig jaar lang niets mee
Meneer Van Huet daarover in zijn notariële verklaring: “Als ambtenaren was het het zoveelste verhaal over de heer Demmink zijn escapades en bijzondere aandacht voor jonge jongens. Veel hogere ambtenaren moeten hiervan hebben geweten. Niemand durfde hierover openlijk naar buiten te treden. Dat stond gelijk aan ambtelijke zelfdoding naar mening van ondergetekende.”

Gisteren voegde meneer Van Huet daar aan toe dat hij het verhaal van de stafmedewerkster destijds afdeed als “borrelpraat” en een “non-event” en zelfs “geen aanleiding zag er een misdrijf in te zien”. Dat schijnt met de aanstelling van meneer Demmink bij het Helsinki Comité voor Mensenrechten veranderd te zijn. Naar eigen zeggen maakte die aanstelling meneer Van Huet laaiend, want “Joris Demmink was niet van onbesproken gedrag en comité had ook doel kindermisbruik te bestrijden”.
Daar kan ik heel wel inkomen. Maar waarom had Joris Demminks aanstelling tot secretaris-generaal van het ministerie van Veiligheid en Justitie, in 2002, niet hetzelfde effect op meneer Van Huets gemoed? 
Gisteren mocht meneer Van Huet zijn zegje doen bij de rechter. Hij vertelde al vanaf 1990 geruchten en roddels te hebben gehoord over de vermeende pedoseksuele activiteiten van meneer Demmink. Dat bleek een rode draad in ’s mans betoog; wat hij wist had hij van horen zeggen. In veel landen is zo’n zogeheten testimonium de auditu verboden, maar sinds het De auditu-arrest mogen verklaringen ‘van horen zeggen’ in Nederland als wettig bewijsmiddel worden aangevoerd. Let daarbij wel: Die wegen lang zo zwaar niet als verklaringen van de bron zelve.  
De door meneer Van Huet beschreven links tussen de familie Poot, de Chipsholaffaire en de stichting De Roestige Spijker maken de zaak er alleen maar onfrisser op – en zeker niet ten faveure van laatstgenoemde. 

Bart Molenkamp

Meneer Molenkamp, oud-directeur van respectievelijk De Koepel in Breda en de PI Vught, wordt op 25 maart bij de rechter verwacht om zijn verklaring nader toe te lichten.
Bart Molenkamp, deze man kent u van de discussie over de te sluiten gevangenissen in het Masterplan van meneer Teeven. Gevangenis De Koepel staat op het lijstje van gevangenissen die hun deuren wellicht zullen moeten sluiten. De gedetineerden zouden in dat geval in de PI Vught ondergebracht gaan worden, misschien zelfs met zijn tweeën op één cel. Dat laatste noemde meneer Molenkamp “uiterst onfatsoenlijk en onbehoorlijk”. Hij wees er fijntjes en geheel terecht op dat Nederland internationaal afgesproken heeft zich daar niet aan te ‘bezondigen’. 
Ik ben benieuwd naar wat deze man te vertellen heeft. En waar hij dat op zijn beurt vandaan heeft. 

6 gedachtes over “Joris Demmink, de auditu

 1. “Heeft u zich overigens al eens afgevraagd waarom een naar verluidt intelligente carrièretijger, zeker in de positie van Joris Demmink, een ondergeschikte zulke ongure en onfrisse zaakjes zou laten regelen? Ik wil het niet uitsluiten, er gebeuren nog wel gekkere dingen, maar toch: Dat is zó ontzettend dom dat ik het altijd nog onaannemelijk vind. “

  Dit gebeurt vanzelf wanneer op een gegeven moment blijkt dat je zelf overal mee wegkomt. Rechters aanstellen, een OM-er bij het NFI aanstellen, je dienstauto en chauffeur voor allerlei duistere zaken inzetten. Als niemand je ooit een strobreed in de weg legt dan denken mensen snel dat je overal mee weg kan komen. En vergeet niet, het verhaal hier is dat veel van zijn vrindjes aan de top vrolijk meededen. Een andere bijkomende factor is dat hij het opsporings- en vervolgingsapparaat kan controleren. En tenslotte is daar 'wat hij weet' over anderen.

  In zo'n situatie zijn alle gewone ambtenaartjes de klos wanneer ze zich roeren.

  Like

 2. ^ U weet schijnbaar precies hoe die dingen gaan. Eigen ervaring of speculatie? Hoe dan ook, bewijs voor al die geruchten is nog steeds niet gevonden. Blijkbaar was hij daar wel voorzichtig mee.

  Like

 3. Dat is simpelweg het onoverwinnelijkheidssyndroom, getuige ook weer de liquidatie enkele dagen geleden van een bekende Nederlandse journalist die heel dicht op deze zaak stond.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s