Blik op mijn buurt, waar woont de pedo? Waar de psychopaat?

In de stilte van deze vroege zondagmorgen ligt de straat waar ik woon er verlaten bij. Onbespied kijk ik rond naar de auto’s, de nette gordijnen achter de (voornamelijk ongezeemde) ramen, de lappendeken aan netjes geverfde voordeuren. Opvallend afwezig zijn de fietsen (en fietswrakken), maar ik weet dat de bewoners van het plaatselijke studentenhuis die doorgaans in een zijstraatje opstapelen, tegen het handjevol fietsbeugels dat daar in het trottoir verzonken is. Mijn straat lijkt een financiële middenmoter; de bewoners zijn niet rijk, maar zeker ook niet arm.

Ik draai me om, laat mijn blik over de voor het weekend gesloten school glijden en tuur naar het verst gelegen eind van de straat. Zo veel mensen. Eigenlijk ken ik er maar een paar. Maar ik weet wel wat over hen allemaal.

Statistieken

Ongeveer 50% van mijn buren heeft ooit te maken gehad met een vorm van huiselijk geweld. Achter welke voordeuren dat geweld plaatsvindt weet ik niet. De daders van huiselijk geweld zijn in meer dan de helft van de gevallen partner of ex-partner. In bijna 20% van de gevallen zijn ouders de dader, in 13% betreft het een broer en in 9% een zus.

Kinderen zijn gemiddeld drie tot vijf jaar lang slachtoffer van huiselijk geweld. Volwassen slachtoffers gemiddeld drie tot zeven jaar lang.

Bijna 40 procent van mijn buurvrouwen heeft, nog voor hun zestiende levensjaar, een of meer negatieve ervaringen met seksueel misbruik opgedaan. Van mijn buurmeisjes zal tussen 5 en 10% in hun jeugd verkracht worden, van de buurjongens zal dat 1 tot 5% hetzelfde lot ondergaan. Zo’n 80% van de slachtoffers wordt misbruikt door daders uit de dagelijkse omgeving; gezinsleden of bekenden van de familie.

Over het percentage pedofielen is veel onzekerheid, schattingen lopen erg uiteen. Cloud Bower, Song en van Dyk (2002) schatten de prevalentie van pedofilie op 4% van de algemene populatie.

Naar schatting is 1% van de bewoners van mijn straat psychopaat. Van mijn buurmannen heeft 3% psychopathische trekken, van de buurvrouwen is dat 1%. Achter welke voordeuren zij zich bevinden, ik heb geen idee.

Benno L. en de resocialisatiegedachte achter het strafrecht

Al deze cijfers malen al een paar dagen door mijn hoofd. Zwemleraar Benno L. randde tientallen meisjes aan, kinderen met een handicap of watervrees. Hij kwam op oudjaarsdag vorig jaar definitief vrij na een gevangenisstraf van zes jaar.

Het doel achter zo’n gevangenisstraf is hier ten lande vijfledig. Een dader moet boeten voor zijn misdaad. Zijn straf moet een afschrikkende werking hebben op de rest van de populatie. Tijdens het verblijf in Huize Traliezicht is een dader onschadelijk voor de maatschappij en is het de bedoeling dat hij geresocialiseerd wordt, waarna herstel plaats hoort te vinden en hij met een schone lei weer opgenomen zou moeten worden in de maatschappij.

Dat vergt echter wel wat van die maatschappij.

Waar laat je zedendelinquenten als Benno L. wanneer ze hun straf uitgezeten hebben? Ieder jaar komen om en nabij vierhonderd zedendelinquenten vrij, Benno L. is geen op zichzelf staand geval.

Burgemeester Henri Lenferink van Leiden stak zijn nek uit en Benno L. werd in een seniorenflat ondergebracht. Voorwaarde daarbij is dat hij geen contact mag hebben met kinderen en hij buiten te allen tijde begeleid wordt door een gescreende vrijwilliger. Zelfs alleen even naar de supermarkt is er niet bij. Daarnaast draagt hij een elektronische enkelband en wordt hij begeleid door de reclassering. In de gemeenten waar zijn slachtoffers wonen mag hij niet komen en ook uitwijken naar het buitenland is er vooralsnog niet bij. Dat wil Benno L. wel; volgend jaar wil hij bij familie in Duitsland gaan wonen.

Zo stil mogelijk laat ik een vuilniszak in de ondergrondse container verdwijnen, om de rust in mijn nog stil en slaperig straatje niet te verstoren.

Ergens achter de potdichte geveltjes slaapt een pedo.

Een gedachte over “Blik op mijn buurt, waar woont de pedo? Waar de psychopaat?

 1. En we leven nog in een land waarbij het relatief veilig is.
  Benno L gaat zich echt niet houden aan de opgelegde regels.
  Mocht hij in Duitsland bij familie gaan wonen is het te hopen dat de Duitsers weten wat ze toegeschoven krijgen.
  (Zal wel illegaal verblijf worden)
  Benno weg, einde verhaal Nederland, want grens..
  Weg probleem..of zo.
  Benno L lijkt me ook geen familieman.
  Zijn kleinzoon is verdronken tijdens zijn eerste zwemles met Opa.
  Veiligheid en toezicht?
  Hij wist de zwakkeren er feilloos uit te pikken.

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3604408/2014/02/27/Cijfers-jeugd-tbs-erg-slecht-tachtig-procent-valt-terug.dhtml

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s