Onderdrukte Meerderheid

In week tijd werd de Franse korte film Majorité Opprimée van Eléonore Pourriat meer dan 3,5 miljoen keer bekeken. De titel laat zich vertalen naar Onderdrukte Meerderheid. Eléonore Pourriat maakte de film vijf jaar geleden al en won er een prijs voor de beste korte film mee tijdens een filmfestival in Kiev. Direct daarna bleef het ijselijk stil rond Pourriats geesteskind en de film raakte in de vergetelheid. 
Tot vorige week. Eléonore Pourriat zette haar korte film op YouTube. Zelf heeft ze een goede verklaring waarom haar korte film nu wel aanslaat: Rechten van minderheden staan weer onder druk, het onderwerp is simpelweg weer ontzettend actueel. 

“Actually, when I made it I hoped there would be an interest like this. In France five years ago people asked me if being a feminist was so contemporary. Today no one asks. The feminist fight is more important now. Five years ago I felt like an alien. Now my film is making a buzz because rights are in danger. You see that in Spain with abortion rights. The whole thing about marriage for all, the homophobia and sexism. It is like a black tide today in France.”

De maakster laat ons kennismaken met Pierre. Een doodgewone man, die een doodgewoon leven lijkt te leiden in een doodgewone stad. Doodgewoon, behalve dan dat de rollen van mannen en vrouwen zijn omgedraaid. Vrouwen zijn hier de baas, zij domineren de wereld van Majorité Opprimée. Hier zijn het de vrouwen die wildplassen in steegjes, met ontbloot bovenlijf joggen en de andere sekse met het nodige dedain behandelen. Hier zijn het de vrouwen die mannen ordinaire cat calls toeroepen.
Eléonore Pourriat gaat in haar korte film op zoek naar hoe een man zo’n door vrouwen gedomineerde maatschappij zou ervaren. Daarin zoekt ze uitersten op; Pierre wordt niet alleen verbaal belaagd, maar uiteindelijk ook onder bedreiging met een mes aangerand door een groep vrouwen.
Pierre doet aangifte en treft daarbij een weinig begripvolle vrouwelijke politieagent, die maar weinig van Pierres verhaal lijkt te willen geloven. Ook zijn vrouw, die eerst een vergadering uitzit alvorens hem op te komen halen, heeft moeite zich in hem in te leven; ze bijt hem al gauw toe dat hij er zelf ook wel om gevraagd heeft, zo met zijn korte broek. 

Eléonore Pourriat: 

“Ik wilde dat zelfs zijn vrouw zich niet zou inleven in Pierre, geen empathie of medelijden zou tonen. Zij kan en wil niet voelen wat hij voelt. Andersom is dat zo vaak het geval. Dat vrouwen niet worden geloofd wanneer ze worden aangevallen, dat ze zelf de schuld krijgen van deze situaties vanwege hun kleding. Mannen kunnen zich ook de meest subtiele manieren van lastigvallen niet voorstellen, simpelweg omdat ze het zelf nooit meemaken.”

Daarin is ze met vlag en wimpel geslaagd. Pourriat putte bij het maken van haar film uit persoonlijke ervaringen. Haar eigen echtgenoot reageerde vol ongeloof op de opmerkingen die zij zelf op straat toegemeten kreeg van wildvreemde mannen. Daarmee ontsproot het idee voor Majorité Opprimée.

Een gedachte over “Onderdrukte Meerderheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s