Spelende man, wat heb je nu geleerd?

Goed, een Oud & Nieuw én gezond boerenverstand, het was ook wel veel gevraagd. In Nederland trekken leuke feestjes nu eenmaal een smaldeel hersenlozen aan, dat het voor de andere feestvierders (al dan niet met opzet) grondig verziekt.

Zo werd in Capelle aan den IJssel een jongmens boos op de Brandweer, die de euvele moed had om een brandende auto te willen blussen. De agressieve jongeling misdroeg zich daarop in zo’n mate dat het hem op een arrestatie kwam te staan. Ook in Schiedam, waar een brand uitbrak aan de Nieuwe Maasstraat, werden de spuitgasten allerminst hartelijk ontvangen. Brandweer en politie werden met vuurwerk bekogeld en uiteindelijk moest de opgetrommelde ME een charge uitvoeren.

Een man uit Vlaardingen raakte gewond aan zijn hand toen hij een betonnen vuilcontainer probeerde op te blazen. Tsja, dat krijg je er nu van. U mag mij harteloos vinden, maar erg veel medelijden heb ik er niet mee. Een 47-jarige Rotterdammer raakte op zijn beurt een hand kwijt bij het afsteken van illegaal vuurwerk. Natuurlijk, ook erg, maar op die leeftijd zou je toch ook beter moeten weten.

Aan de andere kant, in mijn eigen straatje stak een StudentiKoos Laveloos tot in de vroege ochtend van die Cobra’s 6 af en tegen een uur of vijf vond ik het stiekem jammer dat hij bij de eerste niet al meteen een klein vuurwerkletseltje had bekomen. Niets ernstigs of blijvends hoor, zo ver zou ik niet willen gaan. Ik heb me er ten zeerste over verwonderd hoe hij, door testosteron en alcohol beneveld, alle moeite had rechtop te blijven staan en desondanks niet gewond raakte. Zelfs een medestudente, in wier richting hij voor de grap zo’n bijna-granaat wierp, kwam er zonder kleerscheuren vanaf doordat ze zich tijdig in veiligheid wist te brengen.

Mijn drie poezebeesten verloren bij de vijfde kolereklap hun cool, als gevolg waarvan mijn douchegordijn nu voorzien is van de nodige winkelhaken, mijn bank tot twee keer toe is ondergekotst en de deur van mijn kledingkast aan rafels is gekrabd. In die kledingkast zit nu nog een klein zwart katje te mokken en te schelden op die oneerlijke wereld en de slechtheid van de mensheid in het algemeen.

Gelukkig voor haar heeft ze geen weet van dat andere katje, Luna, dat gisteren door een dierenbeul een stuk vuurwerk in het achterwerk geduwd kreeg. Het onmens stak het vuurwerk aan en dat heeft het onderlichaam van het arme beestje opengereten. Op de een of andere manier heeft ze nog naar huis kunnen strompelen, waar haar baasje haar badend in het bloed aantrof. Ze was niet meer te redden.

Mijn Innerlijke Middeleeuwer wil voorstellen betreffende dierenbeul op zijn beurt zo’n Cobra 6 anaal in te brengen en het ding daar tot ontploffing te brengen. StudentiKoos Laveloos heeft er misschien nog wel een over. Oog om oog, tand om tand én beter voor de menselijke genenpool. Ik heb nog geprobeerd haar tot rede te brengen hoor, met een appel op onze innerlijke beschaving. Er gaat aan zo’n psychopaat in de dop niets verloren, meent ze echter. Integendeel. In dit geval kan ik haar geen ongelijk geven.

Het is een gedachte waarop ik ons al eerder betrapte overigens. Bij het jongmens dat met zijn scooter ten val kwam en, al hinkend, de toegesnelde politie- en ambulancemedewerkers op zijn ordinairst uitschold. Zijn razernij werd op beeld vastgelegd en die beelden werden aan de eeuwigheid van het Internet toevertrouwd. Uiteindelijk wisten de hulpverleners hem in de ambulance te laden en moest een agent met die ambulance meerijden om het misbaksel in toom te houden.

Wat mij betreft ontslaan we hulpverleners in zulke gevallen van al hun verplichtingen en verantwoordelijkheden jegens het “slachtoffer”. Laat maar gewoon liggen. Net zo lang tot hij zich met een net ‘alstublieft’ en ‘dank u wel’ in laat laden. Graag of niet hoor.

Wat is het trouwens met de enorme oververtegenwoordiging van het manvolk bij dit soort incidenten? Misplaatste stoerdoenerij, vernielzucht, agressie en vandalisme. Of je ze nu meeneemt naar een voetbalwedstrijd of ze met Oud & Nieuw een leuk vuurwerkje af laat steken, je zit maar al te vaak voor schut met ze.

Vol branie met een overmaats rotje aan de gang en dan de rest van je leven gedeeltelijk arbeidsongeschikt. Spelende man, wat heb je nu geleerd?

4 gedachtes over “Spelende man, wat heb je nu geleerd?

 1. Mijn oude kat zit het oud/nieuw de laatste jaren uit, 's morgens bij de eerste klappers is nog aan het slapen op haar vertrouwde dekentje en licht ze even geïrriteerd haar oogjes op.
  Dan zucht ze even en gaat weer over tot de orde van de dag..slapen..eten enz.
  Alleen om 12 uur gaat ze even op een verstopplekje zitten om de volgende ochtend weer troost te zoeken op ons dekbed.

  Wat betreft die psychopaat die met het vuurwerk aan de slag ging bij een weerloos dier, die mag wat mij betreft hondenhokken schoonmaken in het asiel en poep opruimen voor een hele lange periode.
  Woest wordt ik van die mensen die zich een hele pief voelen als ze een ander wezen pijn doen. Goed trouwens dat je de naam van zo' n kat noemt.

  Like

 2. Dit jaar viel het mee,qua ramen trillen in de sponningen.
  Alhoewel mijn kat,wel binnen blijft met vuurwerk.
  Geweld tegen hulpverleners, hulpverleners zouden de keuze moeten hebben om te weigeren.
  Maar dan krijgen ze nog meer over hun heen.

  Deze 'gasten' stellen wel eisen aan anderen.
  Zie scooterzaak Nijmegen..welke 'effecten' dat had voor hulpverleners en redacteur Gelderlander.
  Deze Tokkies kwamen er mee weg..
  Schuld politie die ze opjoeg, schuld voetganger op voetpad, schuld verkeerde vrienden..
  Schuld van al die 'instanties'
  Tja..altijd hetzelfde..
  Lieve jongens doen geen vlieg kwaad..*kuch*
  http://www.ad.nl/ad/nl/1012/Nederland/article/detail/3262686/2012/05/29/Verdachten-dodelijk-scooterdrama-vrijgesproken.dhtml

  Vuurwerk is uiterst explosief,zeker met alcohol, en dit jaar is 50% van de oogletsel bij omstanders..
  Elk jaar minstens een dode, die zijn eigen zelfmoordbom in elkaar knutselt.( Onze veilige experts die WETEN wat ze doen, gezellig vader/zoon moment gedoe)
  Ik kan hier wel wat plaatjes plaatsen,of linkjes filmpjes neerzetten maar lijkt me hier onnodig.
  Het ergste vind ik dat de schade op anderen gewenteld wordt.
  Letsel, materie etc..
  FeeX

  Like

 3. Tja, we zijn het normaal gaan vinden dat “de samenleving” dit soort gevalletjes welwillend op moet vangen. Dat rechten ook plichten met zich meebrengen is de meesten al jaren geleden ontgaan.

  De morele herwaardering waar JP Balkenende zo moedig maar tevergeefs mee begon gaat pas lukken als:

  – Er een eindpunt is aan onaangepast gedrag (zoals: 3 keer van school = geen school meer maar gedwongen heropvoeding of zoiets)

  – Er consequenties vastzitten aan onbeschoft/dreigend gedrag (medewerker woningbouwvereniging uitschelden = geen sociale huurwoning)

  – We eens serieus gaan denken over wettelijke minimumstraffen (met vervolgplicht voor het OM)

  En oh ja, laten we vuurwerk maar verbieden voor particulieren. En Cobra's gooien naar de politie = gericht vuur terug (in het nieuwe dienstpistool passen gelukkig wel 15 patronen per clip).

  Like

 4. @ Dutycat
  Het is terreur.
  Het 'recht' van de Tokkie, die opgroeit met dat soort 'verplicht vervelend gedrag' omdat het kan, loont, en ze er schijt aan hebben.
  Een Crimineel Verleden heeft en geeft status, dus..
  Wordt je het huis uitgezet, kun je altijd de media opzoeken..
  De slachtofferrol doet het goed…
  We hebben alleen maar zielige criminelen…die graag hun leven WILLEN beteren..
  Dat dan wel….
  FeeX

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s