In de voorverkoop: ‘Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra’

Kijk nou. Liefhebbers kunnen het nu al veelbesproken boek Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra” van Wim Dankbaar en zijn kompaan Hans Mauritz bestellen. Gesigneerd en wel.

Nu wisten we natuurlijk al dat de streefdatum voor publicatie ergens eind januari 2014 is, dat heeft meneer Dankbaar ons zelf laten weten. Dat het boek al vorm gekregen heeft mag dan ook geen verrassing heten.

Dat het per 23 januari 2014 bestelbaar is bij tientallen online boekenhandels zoals Bol.com en er voor deze uitgave dus al een ISBN-nummer is aangevraagd en bekomen, dat lag wellicht minder in de lijn der verwachting.

Tenminste, als we het argument van meneer Dankbaar geloofden dat een verbod op publicatie onmogelijk zou zijn omdat vorm en inhoud vooralsnog onbekend waren.

Nu is dat in beginsel al niet helemaal waar. Een verbod op voorhand is niet per definitie een onmogelijkheid. Uitgerekend de Auteurswet maakt dat heel wel mogelijk. Middels een voorlopige voorziening in kort geding kunnen inbreuk makende handelingen, ook van toekomstige aard, verboden worden. Dat is ook logisch. Een schrijver hoeft immers helemaal niet lijdzaam af te wachten tot een ander zijn werk daadwerkelijk in de winkels heeft liggen, alvorens een stokje voor die schending van zijn auteursrecht te mogen en kunnen steken.

Soit, om het helemaal makkelijk te maken is er dus al een site ter promotie van “Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra” opgetuigd. Met een voorproefje; een van rancune druipend voorwoord en de inhoudsopgave kunnen we alvast bekijken. Daar zal meneer Yehudi Moszkowicz vast ook blij mee zijn. Zo ook met het voorkantje.

Dat voorwoord vind ik persoonlijk een tikje zorgwekkend. Dromen van live uitgezonden executies met een guillotine, generaties nazaten straffen voor de wandaad van een voorouder, het opheffen van alle kranten en twintig meter hoge standbeelden van jezelf… Zo’n psychiatrisch onderzoek lijkt dan toch opeens helemaal geen overbodige luxe meer.

Wim Dankbaar, die na de zitting van afgelopen woensdag daarnaast ook liet weten niet zo’n goed gevoel te hebben waar het gaat om de uitkomst van het kort geding dat Maaike Terpstra tegen hem heeft aangespannen, lijkt daarmee toch alvast een voorschot op de uitspraak van de rechter te nemen. Nu ja, of hij is gewoon niet voornemens daar zijn oren naar te laten hangen natuurlijk.

Dat gevoelen zal vooral te maken hebben met het gegeven dat hij wel moest toegeven dat hij nooit direct toestemming van mevrouw Terpstra heeft gekregen om haar aantekeningen te publiceren. Niet rechtstreeks en niet zwart op wit. Zelfs niet in een handgeschreven kattenbelletje.

Wel heeft mevrouw Terpstra hem op het hart gedrukt niets met haar dagboek te doen. Ook dat vertelt meneer Dankbaar ons zelf:

“Nou, ze heeft één keer gezegd van eh, dat is een maand of drie geleden, “Wim doe alsjeblieft niets met mijn dagboek, want dat zou voor mij de doodsteek zijn”.”


Maar dat kan natuurlijk helemaal niet uit de koker van mevrouw Terpstra komen. Daar zitten meneer Vaatstra en de kinderen “achter”. Aldus Wim Dankbaar.

Een al te schril contrast met de vrouw die in de Kollumer Courant (met dank aan Feex) het volgende op liet tekenen:

Ik ha der sels foar keazen om net yn de publisiteit te kommen. Tinke se no werklik dat ik my stilhâld als se my in sprekferbod oplizze?

4 gedachtes over “In de voorverkoop: ‘Het verboden dagboek van Maaike Vaatstra’

 1. Mooi stukje. Inmiddels ook weer helemaal bijgelezen in de Vaatstra-zaak. Of kunnen we beter zeggen: de Dankbaar-zaak…

  Ik geef Wim en Hans weinig kans, qua gerechtelijke erkenning. We gaan het snel weten.

  Like

 2. Het maakt Wim niet uit hoe ze NEE zegt tegen Wim.
  Email, Media, Rechtbank…
  Wim 'vult' zelf in wat Maaike denkt..
  Weerzinwekkend om te bepalen hoe een ander moet denken.

  Quote.. Als hij Maaike zou kennen, dan weet hij ook dat Maaike nooit zoiets zou schrijven aan haar brother in arms.

  Maar ondertussen wel de familie natrappen.. die Wim..
  Het gaat hem niet om Marianne.
  http://rechtiskrom.wordpress.com/2012/12/02/beste-stephanie-bert-jantina-dick-jacqui/#comment-6941
  FeeX

  Like

 3. Mijn reactie:
  Dat dagboek van Maaike geef ik aan iedereen die rechtstreeks bij de zaak betrokken is en/of slachtoffer is. Dus ook aan Jan Vlug, Bauke, zijn kinderen en de ouders van Jasper Steringa. Zodra ik kan, geef ik het ook aan zijn hemzelf, zijn vrouw en kinderen. Ik houd nu eenmaal van het verspreiden van de waarheid. De enige reden dat ik het niet publiceer is omdat Maaike mij dat vraagt.
  Meer reactie:
  http://rechtiskrom.wordpress.com/2013/01/05/reactie-op-campagne-van-bauke-vaatstra/

  http://nankokiel.wordpress.com/2013/01/05/vaatstra-wil-dat-waanzin-stopt/#comment-4135
  Wim weet al heel lang dat Maaike het niet wil..minstens vanaf Januari..
  Dus hij zit gewoon KEIhard te liegen ook.
  FeeX

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s