Kort geding Maaike Terpstra versus Wim Dankbaar

Maaike Terpstra gaf geen toestemming haar dagboek te publiceren. Niet rechtstreeks en niet zwart op wit. Zo bleek vandaag tijdens het kort geding dat zij aanspande tegen publicist Wim Dankbaar en uitgever Hans Mauritz. 

Meneer Dankbaar heeft dat ook netjes opgebiecht, zo meldt het Algemeen Dagblad.

Dankbaar moest wel toegeven dat hij nooit direct toestemming van Terpstra heeft gekregen om de aantekeningen te publiceren. Die kwam mondeling via de vriendin die hem ook het dagboek in handen speelde, slechts met de kanttekening dat privézaken erbuiten moesten blijven.

Hoor

Mevrouw Terpstra´s advocaat, Yehudi Moszkowicz, somde zaken nog even helder voor de rechter op: De dagboekaantekeningen dateren van ver voor de aanhouding van Jasper S. en geven inzage in “haar diepste gevoelens en ergste momenten van wanhoop in die periode, toen elke strohalm werd aangegrepen die tot een oplossing van de zaak kon leiden”.

De advocaat schetste duidelijk wat deze hele onverkwikkelijke zaak met zijn cliënte doet: Voortdurend worden ‘oude wonden opengereten’ en wordt haar rustige oude dag ‘verziekt’ door de ‘beangstigende vasthoudendheid van Dankbaar. ‘Ze heeft hem gesmeekt op te houden, maar hij gaat gewoon door.’ Publicatie van haar schrijven zou haar een doodsteek zijn.

Dat is volledig in lijn met haar eerdere verzoek aan meneer Dankbaar, via een brief van haar advocaat, om de zaak te laten rusten. Er ligt een inmiddels onherroepelijk vonnis, gebaseerd op onomstotelijk en objectief DNA bewijs. De dader heeft een volledige bekentenis afgelegd. Na alle jaren van onzekerheid willen mevrouw Terpstra en haar familie in rust deze treurige zaak kunnen afsluiten. Zij liet weten ’s mans bemoeienissen als uiterst ongewenst en pijnlijk te ervaren en verzoekt hem met klem hiermee te staken. Een morel appel van een ontriefde moeder, dat aan dovemansoren is gericht. 

Voorts vallen de dagboeknotities volgens meester Moszkowicz onder het auteursrecht en mogen ze dus zonder haar toestemming niet worden gepubliceerd. Hij eiste namens zijn cliënte dan ook een publicatieverbod en teruggave van alle transcripties van het dagboek, een contactverbod en een voorschot op een immateriële schadevergoeding van 50.000 euro. 

Want wie niet horen wil, die moet maar voelen.

Wederhoor

Meneer Dankbaar had op zijn beurt ook de nodige duitjes om in het zakje te doen. Zo moet hij de rechter verteld hebben dat het publicatieverbod “nooit uit de koker van Maaike zelf kan komen. Onze relatie is er een van wederzijds respect en bewondering.”

Voorts tekent het Algemeen Dagblad op dat de heren Dankbaar en Mauritz menen dat mevrouw Terpstra “onder curatele” van haar ex-man Bauke Vaatstra en haar kinderen staat.

“Wederzijds respect” en dat met droge ogen tijdens een kort geding waarbij gebleken is dat hij zonder toestemming met haar dagboek aan de haal is gegaan.

Ik betwijfel of de rechter daar nog intuint, maar dat zullen we op 18 december aanstaande vernemen, wanneer het vonnis gewezen wordt.

Hart van Nederland heeft meneer Dankbaar gevraagd waarom hij de zaak niet gewoon met rust laten kan. De man lijkt zich ongemeen te verbijten alvorens te antwoorden: Hij weet dat het anders zit. Wíj weten dat het anders zit. Zijn boek moet in januari het levenslicht gaan zien.

2 gedachtes over “Kort geding Maaike Terpstra versus Wim Dankbaar

 1. Ik denk dat Dankbaar het meer ziet als bevestiging van zijn eigen aangemeten slachtofferrol en daarin gewoon door gaat met bevestigen van zijn eigen wanen.
  Dit is ook goedkope pr voor zijn boek.
  Het is schandalig hoe Dankbaar en Co de familie afschildert.
  Het enige doel wat daarmee gediend is is dat enge kliekje van hem.
  FeeX

  Like

 2. Wederzijds respect..
  De kinderen van Maaike en vader van Marianne worden door Wim nogal negatief belicht.
  Dat is ronduit respectloos van Wim.
  Door de slijk trekken noem ik geen respect,en daarbij zijn ze ook nergens dader en is hun privéleven ook niet (nooit) van invloed geweest in de zoektocht naar de dader.
  Hier laat Wim zien dat hij persoonlijk schijt heeft aan de nabestaanden, en ook Maaike.
  (Die hij bewonderd, maar natrapt, om zijn eigen doel te bereiken)
  FeeX

  Filmpje van Wim , buiten de rechtzaal.
  http://www.klokkenluideronline.is/2013/12/overheid-gaat-zeer-aanstonds-moorden/#comment-108436
  FeeX

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s