Angora

Een prachtig langharig wit konijn ligt ongemakkelijk in zijn volle lengte uitgestrekt, vastgesnoerd op een houten plank. Vastgebonden aan voor- en achterpoten, zodat hij geen kant op kan. Dat is ook de bedoeling, want het dier wacht een vreselijke marteling. De man die hem zo vastgebonden heeft gaat schrijlings achter het dier zitten en begint de prachtige, zachte lange konijnenharen met plukken te gelijk uit het lijf te trekken. Het konijn begint te krijsen, maar de man plukt gestaag door. Hardhandig, hardvochtig. Hij heeft geen boodschap aan het gillende dier en de pijn dat hij het doet lijden.

Mijn maag draait om. Ik dwing mezelf te kijken; dit is de mens. Het duurt maar voort. Plukken. Gillen. Plukken. Gillen. Ik word steeds misselijker en steeds kwader, god wat haat ik de mens soms. De onachtzaamheid waarmee we in staat zijn leed toe te brengen. De wreedheid die in ons is ingebakken.

Het konijn raakt in een shock, zijn kopje valt krachteloos opzij. De plank is besmeurd met bloed.

Het kaalgeplukte konijn, zijn vel een diep en vurig rood, wordt zijn armetierig onderkomen weer in gebonjourd. Het dier is in shock en kan zijn kop nauwelijks nog omhoog houden. Over twee of drie maanden, wanneer zijn haar weer lang genoeg is gegroeid, is hij weer aan de beurt.

Angorakonijnen zoals dit dier worden twee tot vijf jaar lang om de paar maanden zo mishandeld en daarna zijn ze voor de slacht. Hun haar kan ook geknipt worden, maar ook dat gaat met veel dierenleed gepaard. Om dat te kunnen doen worden voor- en achterpoten strak bijeengebonden en dat is voor een vluchtdier bij uitstek, dat het konijn is, buitengewoon veel stress op. Daarnaast wordt de schaar door hun gespartel ook geregeld in hun vel gezet.

De kans dat zo’n lekkere warme, zachte angora trui, die hier in winkels te koop is, afkomstig is van een konijn dat levend werd geplukt is buitengewoon groot. Ook als op het label staat dat die mooie trui elders in elkaar gezet werd; China is de voornaamste leverancier van deze wol. China kent geen straffen voor dierenmishandeling zoals in deze konijnenfokkerijen gebeurt en heeft geen regelgeving die de verzorging van de dieren reguleert.

PETA Azië maakte beelden van deze gruwelijke praktijk. Het onderstaande filmpje verscheen een paar dagen geleden op het Internet en dat wérkt. De Zweedse kledinggigant H&M laat vandaag al weten per direct te zullen stoppen met de productie van kledingstukken met angorawol en deze gestaakt te houden tot duidelijk is dat hun “producenten” de Product Policy wel naleven. Klanten mogen eerder gekochte kledingstukken, waarin angorawol verwerkt is, terugbrengen. Ook WE zal voorlopig geen producten met angorawol meer verkopen.

Het ontnuchterend effect van schokkende beelden.

Hopelijk koopt niemand nog zo’n zacht angora truitje. Wie toch in de verleiding komt, speciaal voor u;

  http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1

Voor wie bewuster met dit soort zaken om wil gaan; denk ook eens aan kwasten van dierenhaar. Donzen dekbedden, van dons dat nog altijd vaak van levende ganzen wordt geplukt.

Alleszins onnodig want er zijn prima synthetische alternatieven!

10 gedachtes over “Angora

 1. Ik ga dat echt niet kijken, zag wel op nu jij dat er een filmpje te zien was.
  Heb een x een Petafilm gezien over levend villen van dieren..
  Kon het niet aanzien, en ook niet wegklikken.
  Dat bleef hangen op mijn netvlies, ook zonder geluid.
  Ik heb zelf achter in de kast ook een trui met label met Angorawol, vond het wel leuk voor 5 Euro..en er zat een strookje bont bij.( bleek echt) stond ook niet op de label.
  Koopjes.. ben er dol op.
  Maar goed..
  Dat bont had ik niet als echt verwacht,kon deze verwijderen zonder te beschadigen.
  Dat dan wel.
  Ik mag niet klagen voor de geleverde luxe of kwaliteit of prijs.
  Een 100% natuurproduct.

  Maar goed..
  Ik heb er geen problemen mee dat 'de bontindustrie' gewoon de kadavers van de dierenartsenpraktijken als leverancier gebruikten.
  klinkt wel bizar, of zeer on westers..
  Het hebben van huisdieren is vooral een westerse leefwijze..
  Ook wel luxe..

  Ging ervan uit dat wol van schapen kwam..voor 99 %
  Angorawol van geiten.
  Niet van katten of konijnen..
  Dat konijnen geluid maakten wist ik niet, wil het ook niet horen.
  Konijnen maken wel stampgeluiden bij gevaar..

  Konijnen in een hok vind ik eigenlijk niets, maar goed.. ik heb er wel 1 overgehouden..
  Buiten het hok is het wel een leuk konijntje…eigenlijk, maar mijn tuin was niet genoeg beveiligd.
  Het beestje heeft de hele wijk wel verkend…
  En nu weet ik ook waar de vrouwtjeskonijnen zitten..
  Terwijl hier vooral veel katten zijn..

  Veel tamme konijnen worden niet echt oud.
  Terwijl een konijn 15 kan worden..

  Toch zijn het wel slimme dieren.. de mijne dan wel..

  http://www.upcoming.nl/szzrd/3821/deze-konijntjes-hebben-een-superdruk-leven

  Ik ga dat filmpje van jou ook niet kijken..
  Ik geloof je op de kleur van je ogen..
  Maar dat konijnen geluid maken..
  Dacht dat het een vrij stil knaagdier was
  Een cavia/muis laat zich wel horen..
  FeeX

  Like

 2. Zucht.

  Dit is er dus voor nodig. Om fashion-giganten 'om' te krijgen.

  Een dierenactivist ben ik niet. Nooit neiging toe gehad ook. Realiteit is ook dat de mens het dier gebruikt. Vaak voor goede, nuttige en constructieve doeleinden.

  Dit filmpje heb ik driemaal afgedraaid. Sander heeft vaker de rauwe realiteit gezien. Vaak ook bewust willen zien. Sander heeft zeer lelijke zijden van de mensheid ‘mogen’ aanschouwen.
  Inderdaad ook met de notie: dit is de mens (ook).

  Vrolijk word je er niet van. Dit is natuurlijk 'gewoon' regelrechte dierenmishandeling. Onnodig en nodeloos lijden en martelen. Kan niet, mag niet, en zou moeten worden veroordeeld.

  Flappie, ja, daar valt ook het nodige op af te dingen.
  Maar dat geldt ook voor kippen.

  Toen Sander 12 was kreeg hij zijn eerste bijbaantje bij een bevriende kippenboer. Scharrelkippen. Hadden een schuurstal van zoveel hectare waar ze vrij rond konden dartelen. Hokjes waar ze vrij in en uit konden om hun ei te leggen. En als het weer het toeliet konden ze naar buiten. Met recht scharrelkippen.

  Totdat de 'doorloopcyclus' ten einde kwam. Toen was het 'ruimen' geblazen. In april 1994 -ik zat in de brugklas en werkte ‘s zaterdags van 10-16 bij de kippenboer- was de eerste keer dat mijn assistentie gevraagd werd.

  Hoe dat ging? Nu, de boerin -lieve, sociale vrouw, begin 40 toen, eerste partner reeds verongelukt, moeders in de 60 en ook man verloren- had een ploegje bevriende buurtgenoten die doorgaans hielpen. Mijn hulp was welkom. Ik werd gewaarschuwd. Dat het 'even doorbijten' was. Of ik het wel zag zitten. Moet je net een puberT van 13 hebben…

  Dat was dus aanpoten geblazen. De grote, lompe boeren namen 10 (!) kippen per exercitie, 5 in beider hand. Ik kon er slechts met moeite 3 à 4 per hand. De kippen werden opgepakt, naar buiten gedragen en in rode, plastic boxen gepropt. Een gekrijs en gekraai van jewelste viel ons ten deel. Zie nòg een afgescheurd pootje op de rood-grijze klinkers liggen. De box werd door de bijrijder gesloten en in rackets in de vrachtwagen geplaatst. Deze mannen hadden routine, zoveel was mij duidelijk.

  Ik zal nooit vergeten hoe lang die avond in 1994 voor mij duurde. Ik was met recht aangeslagen van zoveel leed. Toch deed ik het. Ik wilde a) hen niet teleurstellen en mijn ‘werk’ doen en b) mezelf een afgang besparen. Later, toen de circa 4000 kippen geruimd waren, was het tijd voor koffie en nazit. Het was gewoon bespreekbaar. Hoe ik het had gevonden. Dat het best wreed is, maar dat kippen op een zeker moment niet productief meer zijn en gewoon hun dood tegemoet gaan. Slechtere kwaliteit eieren leggen, niet credible meer zijn. Dat verhaal.

  Het was humaan en wreed tegelijk. Heb er nog een spreekbeurt over gehouden. Heb het nog een paar keer vaker gedaan. Het wende nooit.

  Terug naar de konijnen. Ik ken aardig wat pubermeisjes. Die regelmatig de nieuwste mode willen hebben. Boeit het hen waar het vandaan komt. Kun je het hen kwalijk nemen?

  Ik vind het hypocriet en goed tegelijk dat er nu stelling wordt genomen. Herinner me een aflevering van Undercover in Nederland uit 2009, waar hondenslachtingen in Rusland aan de kaak werd gesteld. Dat zag er ook niet uit, ging ook door merg en been.

  Binnenkort toch maar eens een opmerking over maken als ik een van die pubermeisjes weer eens zie.

  Like

 3. Ha Feex, dat is ook het probleem voor de bewuste consument; je bent afhankelijk van informatie zoals deze van PETA. Nu zijn er voor zaken als bont, donzen dekbedden en penselen prima synthetische alternatieven – het is dus vooral een kwestie van bewust consumeren denk ik zo.

  Like

 4. Het valt voor mij zeker niet te ontkennen dat ik ook gebruik maak van de 'vuile industrie'
  In Nederland hebben kan er wel veel verboden zijn qua productieproces, maar de invoer van dat soort tot stand gekomen producten mag..
  Is ook goedkoper ook nog.
  Invoerenrechten van leed.
  Ik drink dagelijks koffie, ben gek op chocola en bananen..
  Merendeel kleding komt van buiten Europa.
  En ik heb nog ergens een klein gouden ringetje..
  Eigenlijk is luxe voor de ene, leed voor de ander.
  We zijn mensen…
  De meest agressieve en destructieve levensvorm op aarde..
  Dat blijkt wel…
  FeeX

  Like

 5. reactie op 28 november 2013 om 21;37. ZIJT GIJ STOM OFZO HET BEEST ZIJN HAAR WORDT ER GEWOON ZO AF GETROKKEN EN DAT ZIJT GE VERDOMME VERBAAST DAT DIE SCHREEUWEN GIJ ZIJT OOK ZO EEN FOCKING BARBAAR IN MIJN OGEN DURF ER NAAR KIJKEN EN KOM DAN OPNIEUW UW MENING HIER PLAATSEN !!!!!! EN ANDERS HOUDT GE U STOMME MOND WANT GE WEET VAN NIKS STOMME ACHTERLIJKE BEVOLKING DE HELE PLANEET ZOU BETER OP BLAZEN DAN IS DE MENSHEID WEG WANT DE MENSHEID IS DE GROOTSTE KWAAD HIER OP AARDE

  Like

 6. @ Stephanie.
  ik neem aan dat je je stoort aan mijn reactie?
  Ik ben een Focking barbaar dat ik het niet aan kan zien?
  Of niet weet dat konijnen kunnen gillen?
  Gilt jouw konijn dan wel, normaal gesproken?
  Erg vreemd..

  “ZIJN HAAR WORDT ER GEWOON ZO AF GETROKKEN”
  Zo 'gewoon' vind ik dat niet.
  FeeX

  Like

 7. Misleiding.
  De Wol van de Angorageit heet mohair.
  En wat er op het etiket staat blijkt vaak ook niet waar te zijn.
  Bij kleding, bij voeding, etc.
  Die discussie komt in de politiek, maar het veranderd weinig.
  Een keurmerk erop..

  Het zou beter zijn dat je weer regionale producten koopt.
  Melk en eieren bij de plaatselijke boer.
  Nu reizen de producten de halve wereld over..
  Dat is kapitaalvernietiging..en daardoor ook minder controle.
  Bizar is het wel.. kapitaalverschuiving van subsidie.
  Hoe kan het zijn dat boontjes uit Ethiopië goedkoper zijn dan de Nederlandse?
  Transportkosten lijken me al belastend genoeg.
  FeeX

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s