Pan y toros. Olé!

Terwijl men in ons kikkerlandje een banale concessie doet in het Groot Zwartepietendebat, Zwarte Piet wordt geacht tijdens de intocht in Amsterdam zijn oorbellen thuis te laten, pakken ze in thuishaven Spanje de zaken anders aan.

Al jaren is er discussie over de rituele marteldood die stierenvechten heet. Organisaties als Peta, CAS International, WSPA en talloze anderen maakten en maken zich er hard tegen en met succes. Zelfs onder de Spanjaarden zelf boette de corrida aan populariteit in en in Catalonië werd het stierenvechten kortgeleden zo waar verboden. In Galicië zag men dat licht slechts ten dele, maar daar verbood men in elk geval kinderen onder de twaalf jaar het stierenvechten bij te wonen.

Terecht natuurlijk, want wat een stier in zo’n arena wordt aangedaan is gruwelijk. Ook het paardenleed is niet te overzien.

De Spaanse senaat verklaarde desondanks vandaag het stierenvechten bij wet officieel tot ”immaterieel cultuurgoed”. In die wet is zelfs een reeks maatregelen vastgelegd die het stierenvechten moeten beschermen en promoten. De Spaanse regering “moet aan de slag met een nationaal plan voor het stierenvechten en moet het nationale vermaak op de Werelderfgoedlijst van Unesco zien te krijgen”.

Deze wetgeving is direct gevolg van een pro-stierenvechten burgerinitiatief dat vorig jaar werd ingediend. Gelukkig in afgezwakte vorm, de lieden achter dat initiatief hadden graag gezien dat het Catalaanse verbod ongedaan zou worden gemaakt. Dat zal echter niet gebeuren.Toro entero no.23, Monica Rotgans

Nu heb ik een affiniteit voor de Spaanse vechtstier. Het is een van de mooiste dierenrassen van Europa, een imposant toonbeeld van übermasculine schoonheid, kracht en macht. Op het oog gevaarlijke vechtlust op vier poten, de ontembare dood met horens. Een vat explosief testosteron. Dat is het woeste wezen van de mythische stier, zoals alleen Monica Rotgans hem in haar kunst weet te vangen.

Daarom is de stier al sinds mensenheugenis onderdeel van onze mythologie en hebben we hem zelfs aanbeden. Daarom joegen de oude Romeinen hem hun arena’s al in en maakten de Minoïsche Kretenzers een salto mortale over zijn rug.

Hij heeft een onweerstaanbare aantrekkingskracht op vooral jonge mannen, die iets te bewijzen hebben, die hem bevechten om hun moed en vermeende menselijke en vooral mannelijke superioriteit te etaleren.

De stier was wezenlijk onderdeel van de Mithrascultuur, die (weinig verrassend) was voorbehouden aan mannen en een geducht rivaal was van het jonge christendom. Mithras dwingt de stier op de knieën en steekt hem een mes in de hals, waardoor zijn levensbloed op de aarde uitstort. Met de opkomst van het christendom werd de cultus van Mithras verboden.

Dat het stierenvechten, dat een erfenis is van al die mythen en culten, uitgerekend in het streng christelijk Spanje wist te overleven is bijzonder. Bijzonder genoeg om het ras te beschermen en te behouden. Maar zeker niet bijzonder genoeg om het stierenvechten, in al haar wrede verschijningsvormen, te behouden. Dierenleed omwille van vermaak, of zelfs de kunst want daar plegen aficionados het stierenvechten onder te scharen, is niet meer van deze tijd.

Zeker niet wanneer je door die mythische en vooral kunstmatige woestheid van de toro bravo heen prikt. Wat dan overblijft is gewoon een goeiige herkauwer.

 
 
Help CAS International te voorkomen dat UNESCO het stierenvechten tot cultureel erfgoed verklaart en teken de petitie *hier*. 

3 gedachtes over “Pan y toros. Olé!

 1. Hondengevechten,Hanengevechten, stierenvechten, Rodeo..etc.
  Het is leedvermaak.
  Kijk.. ik eet ook wel vlees en weet niet hoeveel plofkippen ik geconsumeerd heb.
  Eigenlijk.
  Ook dat zou beter moeten kunnen, blijft grotendeels verborgen leed achter de veestallen.
  Wel moet ik zeggen dat ik stiekum toch geniet als er 'iemand op de hoorns wordt genomen'
  Maar de stier blijft hoe dan ook de grote verliezer..
  FeeX

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s