Vrouwen, Saoedi-Arabië en de VN Mensenrechtenraad

Vrouwen achter het stuur. Hier is dat de normaalste zaak van de wereld (zij het somtijds ook bron van vermaak voor mannen die denken dat ze ’t beter kunnen), maar in Saoedi-Arabië is dat ten strengste verboden. Bij wet. Alleen mannen mogen er een rijbewijs halen. Vrouwen die toch autorijden kunnen daarvoor fikse boetes krijgen, of zelfs gevangenisstraf.

De rammelende eierstokken van Sheikh Saleh bin Saad al-Lohaidan

Onlangs verklaarde een belangrijke conservatieve geestelijke van Saudi-Arabië, Sheikh Saleh bin Saad al-Lohaidan, nog dat vrouwen die autorijden daarmee hun eierstokken riskeren. Sterker nog, vrouwen die regelmatig autorijden krijgen daardoor kinderen met allerlei, uiteraard niet nader omschreven, medische problemen. Meneer wordt daarbij niet gehinderd door enige medische kennis of achtergrond, overigens. Deze man, die ook nog eens juridisch adviseur is bij een vereniging van psychologen in de Golfstaten, riep vrouwen met rijambities hun “verstand vóór hun hart, emotie en passie te laten gaan”. 

Afgelopen dinsdag meldden honderdvijftig woedende islamgeleerden zich bij het koninklijk zomerpaleis in Jeddah, alwaar zij ontvangen werden door koning Abdallah. Dit religieus herrenvolk wil zich er hard voor maken dat Saoedische vrouwen ook in de toekomst geen auto zullen mogen rijden. De heren zijn ook gepikeerd dat de regering Saoedische vrouwenorganisaties zich ongestraft laat wegkomen met hun pogingen het rijverbod af te laten schaffen.

Gelukkig voor de Saoedische vrouwen zijn er inmiddels ook legio Saoedische mannen die zich tegen het verbod keren.

Campagne 26 oktober

Aankomende zaterdag zullen Saoedische vrouwen in weerwil van die wet en uit protest daartegen achter het stuur kruipen. De Saoedische regering is not amused door deze voorgenomen massale protestrit. Niet alleen blokkeerde ze website van de campagnevoerders, de Saoedische regering liet gisteren ook een waarschuwing uitgaan dat er geweld gebruikt zal worden mocht men het in het vrijgevochten hoofd halen te protesteren voor het afschaffen van het rijverbod voor vrouwen.

Saoedi-Arabië en de Mensenrechtenraad

Vrouwen zijn er overigens niet als enige de gebeten hond. Met mensenrechten in het algemeen is het treurig gesteld in het Saoedisch koninkrijk. Lijfstraffen zijn er nog goed gebruik, slachtoffers van verkrachting kunnen er zelfs met de zweep krijgen. Homoseksualiteit is er strafbaar, in de zin zelfs dat homoseksuelen publiekelijk onthoofd of gestenigd kunnen worden voor hun “misdaad”. Onlangs nog werd een groep van drieënvijftig christenen door de Saoedische religieuze politie aangehouden omdat ze het lef hadden in een woning te bidden.

Ondertussen heeft Saoedi-Arabië een rapport gepresenteerd aan de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties, over de ontwikkelingen inzake de mensenrechten in het koninkrijk in de periode van 2009 tot 2013. Vijfennegentig landen spraken zich over dat rapport uit, waarvan tweeëntachtig in positieve zin.

Canada kaartte de rechten van Saoedische vrouwen aan, inclusief hun rijverbod. Ierland sprak zich uit tegen het fenomeen mahram, de mannelijke voogd zonder wie vrouwen bijvoorbeeld niet mogen reizen. Duitsland sprak zich uit tegen de kindhuwelijken in het koninkrijk.

UN-Watch zette een paar van die loftuitingen voor ons op een rij;

Turkey: “We commend Saudi Arabia for the significant rise of women in civil service”
Tunisia: “We commend Saudi Arabia for efforts to adapt its laws with international human rights conventions…”
Palestine: “We take notice of Saudi Arabia’s efforts to protect and promote human rights…”
Somalia: “Saudi Arabia maintains a high priority for protection and promotion of human rights…”
Pakistan: Commended “laudable steps taken by Saudi Arabia to promote and protect the rights of children and women…”
Nicaragua: “We note Saudi Arabia’s progress in rights of the child, trafficking of persons, and legislative change for women’s rights…”
Mauritania, VP of the UNHRC (and a country that practices slavery): “We commend Saudi Arabia for always seeking to strengthen human rights…We commend Saudi Arabia in terms of the progress on guaranteeing fundamental rights and freedoms, socioeconomic progress, participation of women at all levels and participation in society. We hope to see greater prosperity and progress for Saudi Arabia.”
Maldives: “We commend Saudi Arabia’s improvement on the situation of women.”
Libya: “Saudi Arabia continues to strengthen human rights and promote them and this deserves our appreciation…” 
Egypt: “We commend Saudi Arabia’s progress to protect and promote human rights, and welcome work done to strengthen role of women…”
France: “We commend Saudi Arabia with its progress in the role of women in society…”
Denmark: “We commend Saudi Arabia’s progress in the promotion of rights for women in recent years…”
Cuba: “We commend Saudi Arabia for the implementation of recommendations made in the first cycle. Many areas of positive results: education, health…”
China: “We appreciate efforts made to protect the rights of children and to have dialogues of religious tolerance…”
Cambodia: “We take note of progress in human employment, education, and social security…”
Afghanistan: “We commend Saudia Arabia as they continue to enhance the protection and promotion of human rights…”
Vietnam: “Commend Saudi Arabia’s efforts in combating human trafficking and discrimination; these are encouraging…”
Venezuela: “Enrollment in primary education has reached 96.6%. We congratulate Saudi Arabia…”


Wat Nederland te vertellen had, dat heb ik nog niet kunnen vinden. Tot zo ver de Verenigde Naties maar weer.

Ironisch genoeg ambieert Saoedi-Arabië een plekje in die Mensenrechtenraad. De verkiezingen daarvoor zullen op 12 november dit jaar plaatsvinden.

Vol verwachting klopt mijn hart.

Een gedachte over “Vrouwen, Saoedi-Arabië en de VN Mensenrechtenraad

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s