Aap uit de mouw (Zwartepieten met de VN III)

Hé, kijk nou eens. Een meneer Marc Jacobs, Belgisch vertegenwoordiger van UNESCO, geeft geluid in de discussie over Zwarte Piet en mevrouw Verene Shepherd: Shepherd is nepperd.

Volgens meneer Jacobs bekleedt mevrouw Shepherd “geen enkele serieuze positie bij de VN” en is zij “slechts” een consultant. Maar dan wel een die zich onrechtmatig bedient van het briefhoofd van de Verenigde Naties.

Ze is slechts een consultant die de naam van de VN misbruikt om een eigen agenda in de media te brengen.

Alle heisa die de Jamaicaanse Shepherd heeft veroorzaakt met haar brief is niet meer dan een slechte zet in een spel van pressiegroepen in Nederland. De vier ondertekenaars van die brief behoren helemaal niet tot de bevoegde organen van Unesco, maar gebruikten papier met het briefhoofd van ‘de Verenigde Naties’, eigenlijk het Hoog Commissariaat van de Mensenrechten. Het zijn een soort consultants die een vooronderzoek voor eigen gebruik doen, maar dan wel quasi-officieel vragen stellen aan de Nederlandse Staat.

Oeps. Dus toch die eigen agenda.

Nederland zou dan ook niet hoeven vrezen voor enig serieus signaal van de Verenigde Naties tegen het Sinterklaasfeest.

Mooi. Dat verklaart meteen waarom mevrouw Shepherd niet thuis gaf, toen een delegatie van leden uit de Eerste en Tweede Kamer verhaal kwam halen.

Een “slechte zet van pressiegroepen in Nederland”. Dat lijkt me het understatement van het jaar. Bijna twee miljoen ‘likes’ voor de Facebook-pagina Pietitie en zo’n tweehonderdduizend handtekeningen onder de petitie “Zwarte Piet moet blijven“. Zwarte Piet op alle voorpagina’s. Overal was hij het gesprek van de dag. Nederland sloot de gelederen en sprak zich massaal uit.

Vóór Zwarte Piet.

Wat men ook beoogde door deze discussie aan te zwengelen, een aanval op Zwarte Piet met kolonialisme en het slavernijverleden als wapens blijkt uitermate contraproductief. Dat verwondert me niet. De vraag of Zwarte Piet een racistisch stereotype is, of als zodanig ervaren wordt, had eigenlijk op zichzelf moeten staan.

Een gedachte over “Aap uit de mouw (Zwartepieten met de VN III)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s