De dubbele moraal van Verene Shepherd (zwartepieten met de VN II)

Zei ik eerder dat ik vermoedde dat mevrouw Verene Shepherd, van de zwartepietencommissie van de VN, vooringenomen haar onderzoek naar Zwarte Piet inging? Dat behoeft correctie. Ik weet het inmiddels zeker.

Mijn eerdere vermoeden baseerde ik op het gegeven dat mevrouw Shepherd meende af te moeten reizen naar Suriname, om daar met de commissie voor herstelbetalingen aldaar te spreken. Ze komt dus niet naar Nederland, om daar haar licht op te steken over het Sinterklaasfeest, Zwarte Piet en hoe men dat alles beleeft. Dat is in haar beleving duidelijk een reeds gepasseerd station, ze stoomt meteen door richting Suriname.

Om de vraag te beantwoorden of Zwarte Piet een racistisch stereotype is meent zij namelijk dat financiële genoegdoening voor de slavernij in de discussie moet worden betrokken. Daarmee leek het lot van Zwarte Piet bij voorbaat bezegeld; mevrouw Shepherd ging er in elk geval alvast vanuit dat hij een zwarte slaaf moet zijn geweest.

Nu vraag ik mij nog steeds af in hoeverre die herstelbetalingen criterium kunnen en mogen zijn in deze kwestie. Mocht de VN in al haar wijsheid besluiten dat Zwarte Piet een racistisch stereotype is, mag Nederland dat dan afkopen door ettelijke euronen naar Suriname te gireren? Mocht Zwarte Piet geen racistisch stereotype zijn, zijn die herstelbetalingen dan van de baan? 

Mevrouw Shepherd, zelf lid van de Jamaicaanse commissie voor herstelbetalingen, lijkt de affaire Zwarte Piet voornamelijk in het licht van haar eigen agenda te zien.

Interview EenVandaag

Tijdens een interview met EenVandaag wordt Verene Shepherd op de man af gevraagd naar haar vooringenomenheid. Als lid van de onderzoekscommissie is ze verplicht verder onderzoek te doen, maar ze als “black person” in Nederland zou wonen zou zich tegen het fenomeen verzetten.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar mevrouw Shepherd laat nu al weten dat Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet “racistisch is” en “een terugkeer van de slavernij”.

Aan het eind van het interview maakt mevrouw Shepherd het helemaal bont; want waarom moeten wij malle Nederlanders nu helemaal twéé Santa Clauses hebben? Mevrouw de historica doelt daarbij op de Kerstman, u weet wel; de Coca-Cola-kopie van Sint Nicolaas.

De dubbele moraal van Verene Shepherd

Wat ik van mevrouw Shepherd zou willen weten is waarom het Perzisch nieuwjaarfeest Navruz zonder morren op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed is geplaatst. Dat gebeurde in 2009. De zwart geschminkte Hajji Firuz, die dit feestelijk Perzisch nieuwjaarsfeestje aankondigt was daarbij geen beletsel. Met zijn rode lippen en malle muts is de gelijkenis met Zwarte Piet treffend, maar volgens de VN is Navruz juist een feestje dat aan culturele diversiteit bijdraagt;

Novruz promotes the values of peace and solidarity between generations and within families, as well as reconciliation and neighbourliness, thus contributing to cultural diversity and friendship among peoples and various communities.

Hoe kan het dat deze Perzische equivalent van Zwarte Piet zonder weerstand of kritiek van de Working Group of Experts on People of African Descent, waar mevrouw Shepherd voorzitter van is, op die lijst terecht kwam?

Verene Shepherd is een gelauwerd professor die zich veel met genderissues bezighoudt. Ze schreef ettelijke boeken over de slavernij en emancipatie. In 2010 zong de Jamaican Observer haar lof:

Shepherd launched her academic career with the aim to change the stereotype where historically women occupied the domestic space and made no contribution to production and public life. Her work has contributed significantly to the body of scholarship that is helping to overturn these stereotypes.

Waar was mevrouw Shepherd toen tradities waar vrouwen niet aan mee mogen doen met goedkeuring van de VN op die UNESCO-lijst werden geplaatst? Die zijn mondiaal nog erg populair ook. Neem nu het Japanse Kumiodori, prachtig traditioneel muzikaal theater, dat is voorbehouden aan mannelijke acteurs. Of Chhau, een dans uit India, waarbij sommige passen gebaseerd zijn op de werkzaamheden van huisvrouwen maar waaraan geen vrouw mee mag doen. Huisvrouw of niet. Dichter bij huis is er de Leuvense Abrahamdag. Leuk, maar slegs vir belegen mannen.

Wat, waren die vrouwen niet zwart genoeg? Geen slaven geweest? Geen argument in de discussies rond herstelbetalingen voor slavernij uit het verleden?

Mocht uit dat “gedegen” onderzoek van de VN nog blijken dat Zwarte Piet (al dan niet ten dele) geënt is op het image van de Moorse page en de Moorse slavenhaler, gaan we dan eindelijk naast de trans-Atlantische slavenhandel ook de Arabische Afrikaanse slavenhandel en de Barbarijse slavenhandel op de agenda van de genoegdoening zetten? Mogen de nazaten van de Barbarijse slaven en van blanke slaven, relatief klein in aantal maar toch, ook meedoen?

129 gedachtes over “De dubbele moraal van Verene Shepherd (zwartepieten met de VN II)

 1. Ik voel de volgende discussie al aankomen. Kleine mensen (volwassen) die zich door Santa Claus en USA gediscrimineerd voelen. Achterlijke puntschoenen en oren. Ze waren in de middeleeuwen als nar gebruikt, geslagen en hierdoor nu gediscrimineerd. Pygmeeën hebben het hierdoor dubbel moeilijk. Zwarte mensen discrimineren ook, hoe zwarten hoe lager in rang. Albino's van negroïde afkomst moeten vrezen voor hun leven om niet in de voodoo pot te komen.

  Like

 2. In veel Arabische landen bestaat al eeuwenlang een islamitisch, traditioneel feestje wat ieder jaar opnieuw gevierd wordt rond 20 maart. Dit feestje heet “Nowruz” en duurt 13 dagen. De day of Nowruz (een soort van pakjesavond) is een grote feestdag omdat dan aan de hand van de Persische kalender het nieuwe jaar en tegelijkertijd het begin van de lente wordt ingeluid. Iedereen is op deze dag van Nowruz erg opgetogen en veel mensen kopen insha'allah cadeautjes voor elkaar.

  In Iran zijn er tijdens dit feest ook zwarte mannetjes aanwezig om het feestende volk te vermaken. Dit zwarte personage heet Hajji Firuz. Hajji is een geschminkt figuur (van oorsprong Arabisch met naam Firooz) met rode lippen en gehuld in een rood glimmend pakje. Hij vermaakt de mensen in de straten en winkels met dansjes en zang (hoor wie klopt daar kinderen). Er is ook een oudere blanke, wijze, gerespecteerde man met witte baard aanwezig, zijn naam is Amoo Norooz. Hajji is de clowneske side-kick van Amoo.

  Ja inderdaad u merkt het al goed op; er zijn veel overeenkomsten met onze eigen Zwarte Pieten en onze eigen oude Sint Nicolaas.

  Nu kwam dit weekend het bericht naar buiten dat zelfs de Verenigde Naties een onderzoek gaan instellen of wij in Nederland sedert 1850 een racistisch kinderfeest hebben gevierd. Alle lof hiervoor aan deze volksmenners natuurlijk. De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, wil weten of Zwarte Piet een uiting van een racistische stereotype is (geen grap!).

  Opmerkelijk aan dit verhaal is dat deze zelfde Verenigde Naties in 2009 het culturele feestje Nowruz met hun eigen zwarte piet Hajji Firuz heeft vastgelegd in de UNESCO lijst van 'immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid'. Dit omdat dit culturele feestje onder andere de vrede bevordert en de solidariteit tussen diverse generaties. Mwah in veel islamitische landen gaat het inderdaad 'uitstekend' met de vrede. In Nederland echter wordt de solidariteit tussen bevolkingsgroepen telkens weer op de spits gedreven nu Quinsy Gario met zijn racismesekte een aantal jaren hardnekkig bezig zijn om een onschuldig kinderfeestje af te schaffen (of te veranderen) omwille van hun traumatische racismekronkel.

  Iran heeft ook zijn eigen Quincy Gario huilneger en deze heeft net als Quincy Gario een soort van “zwarte piet is racisme” facebook huilpagina geopend. Deze Arabische huilpagina legt het wel af qua aantal likes tegen de Nederlandse anti Pieten Facebook pagina.Tja je kan veel negatiefs over de Arabieren en moslims zeggen maar zoveel zelfhaat als wij hebben kennen zij niet.

  Nu wachten wij met smart af totdat ons cultureel Sinterklaasfeestje ook vastgelegd wordt in de UNESCO lijst van cultureel erfgoed en dat de Gario sekte dan misschien wat meer respect kunnen gaan opbrengen voor de oorspronkelijke cultuur van het land waarin zij vrijwillig in zijn gaan wonen. Anders is Nederland verloren, de minderheid die het keer op keer voor de meerderheid denken te kunnen verzieken.

  Like

 3. onze zwarte piet heeft het heft in handen hij beheert de roe,hij laat de fietsenmaker zijn band plakken luister de liedjes NIKS slaaf gewoon onze zwarte piet al generaties,niemand heeft hier ooit racisme in gezien en bedoeld.LAAT ONS

  Like

 4. sinterklaas en de zwarte pit hebben absolute niets met de slavernij te maken…,
  ik probeer hier een heel kort historische overzicht er over te geven en verschaffen voor diegene die mischien er in geinterseerd zijn…. , eigenlijk zijn Sinterklaas en de Zwarte piet een navolging op een prehistorische figuur uit Iraanse …. of wel Arische , culturele ….. mytologie…. , tradities …. en geschiedenis …. , genaamd ( ” Amu nourooz ” Sinterklaas ) en zijn knecht (” Hajie firooz ” of wel zwarte Piet ) deze twee belangrijke ” figuren , personen ” vertegenwoordigen al duizenden jaren in het groot Iran…. ( in cultuurele en geografische opzicht ….) de belangrijkste nationale feestdag die Nowruz heet of wel het nieuwe jaar feest en dat kondigen ze natuurlijk aan met hun aankomst … ” Amu norooz ” sinterklaas en ” hajie firooz ” of wel de zwarte pit stammen eigenlijk af van …. zoroastrianism en ” mithraism ” ,(” mithraische “) tradities en periode en zijn daarin geworteld ….. heel kort uitgelegd werden deze oude rituelen en religieuze gewoontes …. uiteindelijk door de oude Romeinen overgenomen in die tijd en periode dat ze ….. voor een heel groot deel de
  ” mithraism ” , mithraische religie , rituelen en gewoontes overnamen en ook na een tijd eigen maakten ….., en toen de Oude Romeinen …. weer eenmaal de christelijke geloof ….. overnamen …. kregen veel van deze oud religieuze …. of wel feestelijke tradities….en , rituelen een nieuw kleur en vorm met een meer christelijke karakter en inhoud en vorm …. zo transformeerden veranderden ook veel van deze oude teradities en religieuze dagen…. en figuren en rituelen en festiviteiten …. zoals de Zonnewende feest en het lente feest …. in kerstdag en Pasen …. maar helaas worden deze historische facts vandaag de dag vaak niet aan de nieuwe generaties doorgegeven en door verteld …..
  https://www.google.nl/search?q=amoo+norooz&s
  hier is ook een wikipedia pagina waarin dat heel kort uitgelegd , wel is dat absolute niet de historische versie daarvan en hopelijk komt er in toekomst een volledigere en completer versie en uileg daarvan in wikipedia….
  http://en.wikipedia.org/wiki/Amoo_Norooz

  ik hoop dat ik hiermee niemand heb beledigd want dat was absolute niet mijn bedoeling , ook mijn excuus voor de eventuele taal fouten …

  Like

 5. @ anoniem
  Nowruz is niet een Arabische feest en wordt in geen enkele Arabische land gevierd , Nowruz is een oud Arische feest die het Iraanse nieuwe jaar aankondigd …. , daarintegen vieren Arabieren hun nieuwe jaar met ramadan en suiker feest ….
  dus niet alles door elkaar halen aub …. , doe eerste een beetje onderzoek , dan leer je mischien ook wat over jouw eigen achtergrond en geschiedenis….

  Like

 6. @ anoniem
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nowruz
  lees maar eerste wat en doe wat onderzoek zou ik zeggen …,
  nowrus heeft absolute niets met islam te maken …. , je moet eerder diegene boos zijn en boos wijzen …. die het steeds over de Joods ,Christelijke
  …..religieuze tradities hebben ….oke …., die willen de zwarte piet weg hebben …,
  met alle respect van dien overigens voor alle Joden en Christenen ….

  Like

 7. @ anoniem
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nowruz
  lees maar eerste wat en doe wat onderzoek zou ik zeggen …,
  Nowrus heeft absolute niets met islam te maken …. , je moet eerder op diegene boos zijn en boos wijzen …. die het steeds over de Joods ,Christelijke
  …..religieuze tradities hebben ….oke …., die willen de zwarte piet weg hebben …,
  met alle respect van dien overigens voor alle Joden en Christenen ….
  mijn excuus , ik corrigeer ….

  Like

 8. @ anoniem
  http://en.wikipedia.org/wiki/Nowruz
  lees maar eerste wat en doe wat onderzoek zou ik zeggen …,
  Nowrus heeft absolute niets met islam te maken …. , je moet eerder op diegene boos zijn en boos wijzen …. die het steeds over de Joods ,Christelijke
  …..religieuze tradities hebben ….oke …., die willen de zwarte piet weg hebben …,
  met alle respect van dien overigens voor alle Joden en Christenen ….
  ik probeer niet te spammen , nogmaals mijn excuus , ik corrigeer nogmaals ….want ….

  Like

 9. Die mevrouw Sheperd heeft zichzelf volledig gediskwalificeerd met haar voorbarige uitlatingen en duidelijk vooringenomen houding. Het zou binnen de VN niet acceptabel mogen zijn dat zo'n overduidelijk partijdig persoon een dergelijk onderzoek leidt (nog los van het feit dat het onderzoek sowieso absurd is)

  Like

 10. Kennelijk denk je (terecht of onterecht) een rechts persoon te zien en voel je je gelijk aangevallen.
  Ik gok eerder dat dit slaat op 'Leven en laten leven', maar je hebt er natuurlijk altijd negatievelingen bij…

  Like

 11. Ze (Nederlandse regering)moeten maar een aanvraag doen bij het Unesco voor het sinterklaasfeest ten bate van ons cultuur en immaterieel erfgoed. Cultuur en Immaterieel erfgoed is het bekendste onderdeel uit het mandaat van UNESCO. De conventies over werelderfgoed, immaterieel erfgoed en gewapend conflict en illegale handel zijn bekend en invloedrijk. UNESCO zet zich in voor het beschermen van cultuur en ze bevordert culturele diversiteit. Wel nu als de Boxmeerse Vaart, het Bloemencorso in Zundert en de Sint-Maartensviering in Utrecht de eerste drie zijn die als voorgedragenen, zijn opgenomen in de Nationale Inventaris Immaterieel Erfgoed dan moet het sinterklaasfeest zeer zeker kunnen onder vallen.

  Verene Shepherd, mensenrechtenonderzoeker bij de Verenigde Naties is geboren Jamica welke lid van het Gemenebest van Naties, koningin Elizabeth II is staatshoofd.

  Verene Shepherd heeft gestudeerd en is lid van verschillende internationale organisaties
  en heeft enkele postdoctorale en onderzoeksbeurzen aan verschillende universiteiten. Veelal betreft dit de Commonwealth of Amerika.

  Zoals Disputax al aangaf dubbel moraal want voor deze hetze tegen het Sinterklaasfeest heeft zij geen woord gerept over de kerstman .

  Mocht zij zo'n een briljante doctor “anders in de weetnietkunde zijn” moet zij toch weten …..ZONDER VERLEDEN………………..GEEN HEDEN.

  De Amerikaanse Santa Claus is een verbastering van de Nederlandse naam Sinterklaas. Via de Amerikanen kwam de naam Santa Claus weer terug naar Europa. Vermoedelijk is de Amerikaanse Santa Claus een mengeling van Father Christmas en Sinterklaas, hoewel ook gebruiken van Duitse emigranten, zoals Knecht Ruprecht en Pelzmärtel, en het Duitse gebruik om cadeaus tijdens de kerst te geven, van invloed kunnen zijn geweest.
  In Groot-Brittannië heet de Kerstman ook wel Father Christmas, in Frankrijk Père Noël en in Spanje Papá Noel.

  Dus geen sinterklaas dan ook geen kerstman…..

  O and by the way ook nog een extra puntje:

  Nee ik ga het niet hebben over de perzisch nieuwjaarfeest Navruz met zijn zwart geschminkte Hajji Firuz, maar over de kerstman.

  De Kerstman uit de Amerikaanse cultuur heeft elfen die voor hem werken op de Noordpool. De elfen maken en verpakken het speelgoed dat naar de kinderen gaat. Joulutonttu is de Finse kerstelf, zie Haltija. De Kerstman wordt in verband gebracht met kabouters, zoals de Scandinavische Nisse of Tomte……………..kabouters staat synoniem voor kleine mensen ….ooohhoo ………discriminatie in zicht . De belangenverenging van kleine mensen, voor mensen met dwerggroei, gaan bezwaar bij de VN aantekenen voor dit feest. Deze verenging is succesvol want mens in september 2002 bepaalde de commissie mensenrechten van de Verenigde Naties inzake de kwestie van de Franse stuntman Manuel Wackenheim dat wedstrijd dwergwerpen indruist tegen de menselijke waardigheid.

  Genoeg gezwetst… als nu alle formele zakelijke man en vrouwuren die aan deze hetze is besteed en nog wordt besteed nu eens aan het welzijn van kinderen spendeert dan zou de wereld al weer een beertje beter er uit zien. Wat een SINTERKLAAS gedachte.

  Het laatste is trouwens geen gein

  Like

 12. Volledig mee eens, doe eerst een beetje onderzoek.
  Ik heb het net opgezocht en het wordt dus wel degelijk nog steeds geviert, sterker nog, het is nog steeds een nationale feestdag in verschillende landen! Alleen wordt het niet hier gevierd, aangezien het net als Sinterklaas een wat groter feest is en je dit ook terugziet op straat. Alleen is het geen Islamitisch feest, maar een Perzisch feest.

  Like

 13. Mijn excuus, het wordt inderdaad niet in een Arabisch land gevierd, had het verkeerd gelezen.
  Desalnietemin is het niet het Iraanse nieuwjaar, maar het Perzisch nieuwjaar en wordt het ook gevierd in landen als Afghanistan en India en nog meer.

  Like

 14. Blanke slaven 'relatief klein in aantal' ??
  Ik meen toch echt dat de kapers van Barbarije (Berbers) tussen de 1 1/2 en 2 miljoen (!) mannen, vrouwen en kinderen hebben geroofd vanuit de kustgebieden van West-Europa om deze als slaaf te verhandelen / gebruiken.

  Like

 15. Wat ik mij afvraag is hoe deze mevrouw zo gelauwerd kan zijn als ze kennelijk conclusies kan trekken zonder onderzoek. Wij hebben Nederland ook professoren die dingen uit hun duim kunnen zuigen, maar die verzinnen er dan ook nog eens de onderzoeken bij die hun beweringen staven. Als deze mevrouw onderzoek had gedaan dan had ze geweten dat Santa Claus een afgeleide is van Sinterklaas; dat er in eerste instantie niet zoveel Pieten als nu bij de viering betrokken waren; wat de achtergrond is van Sinterklaas en Zwarte Piet enz enz.
  Wat zij juist liet zien was een vooringenomenheid waarbij een rechter gewraakt zou worden.

  Like

 16. Interessant stuk maar wij moeten het echt bij onszelf zoeken. Sinterklaas is een heidens feest en niet een christelijk feest. Duitsland viert het nog zoals het gevierd hoort te worden. Sankt Nicholas zijn hulpje is volgens de oertraditie letterlijk een soort zwarte duivel zoals het ook vanuit Scandinavische overleveringen (die aan de basis liggen) komt. Waarom hebben wij Nederlanders van deze zwarte duivel een zwarte slaaf gemaakt? Dat vraag ik mij openlijk af. Ik heb ook altijd vrolijk meegedaan maar ben eens om ons heen gaan kijken en moet tot de conclusie komen dat wij Nederlanders (die ook nog een het langs door zijn gegaan met slavernij in de puurste vorm) niet fris bezig zijn. Zelf reflectie is hier wel degenlijk gewenst.

  Like

 17. Een mevrouw heeft deze brief geschreven, in de hoop dat die onder ogen komt van Mevr. Shepard:

  Josepha Kalsbeek Het zal niet bij d'r aankomen denk ik, maar het onderstaande heb ik naar de VN gemaild, gisteren:”

  Dear Ms. Shepard,

  You may have noticed: the Dutch are rather upset about the things you stated on the celebration of Saint Nicholas’ day. I am sure you’re being inundated with mail on this topic, but I am hoping this message will come through somehow. Though in your research all these things are bound to come up, I thought I’d rather be safe than sorry and add my two cents for my own peace of mind.

  Saint Nicholas’ day is a Roman Catholic name day of Saint Nicholas of Myra, who lived around 280-350 a.d.. The whole feast based on the saint who champions lovers and children alike, is also a bit of an amalgam: His appearance is one part the Norse god Wodan (Who rode the skies on a white, six-legged horse), and the other addresses the bishop in question. This mix granted the Germanic peoples their own traditions while merging them with the Church’ beliefs.

  As you may or may not know, the uniform of “Black Pete” is that of the Swiss Guard as it can still be found today at the Vatican. Petes are not dressed as, nor intended as slaves. The Moorish people dominated the region the Saint originated from for a while, and their depiction has nothing to do with slavery: they’re a bishop’s guard. Over the centuries things got rather mixed up… Wodan, a Saint, the Moorish conquerors, the Swiss guard, Myra and Spain… What the Dutch ended up with was a celebration intended to bring joy and excitement to children in the dark days before Christmas. And for the record… Saint Nicholas is the man Santa’s based on. I am now 34 years old, and I still remember when there was no Santa in Dutch culture. When Christmas was celebrated it was only about Jesus Christ being born, and Santa with elves and reindeer didn’t enter into the picture. At all. If you take a closer look at Saint Nick, you might find the man’s stuffing stockings on the wrong day of the year: it certainly isn’t his name day then.

  I hope you’ll restore both Black Pete’s reputation and fight for protection of this part of Dutch cultural heritage. Because when it comes down to it, we have precious little left of our identity as a people… Sinterklaas as a symbol is important to us all. And we all do love Pete equally as much.

  Respectfully yours,

  Mrs. Josepha Kalsbeek”

  Like

 18. Over zelfreflectie gesproken, ga maar eens na wat het veroorzaakt als we nou wel een racistische ondertoon erin gaan leggen. Dan geven wij als land dus eigenlijk aan dat we dit bedoelen als een uiting van onderdrukte minderheden. Wat stellig niet het geval is. Wat ongetwijfeld resulteert in overmatige vreemdelingenhaat en cultuurverlies.

  Like

 19. What mrs. Shepard should not forget to acknowledge is the fact that for decades the Dutch children are taught that Zwarte Piet is not a negro, african or Jamaican slave, but an assistant (!) who got black after years and years climbing up and down chimneys. In our tradition nowadays, Zwarte Piet is black because of soot from chimneys.
  Furthermore, historically, Zwarte Piet never was a slave. There are different theories about why he is black. Someone mentioned earlier that he was a member of the bishop's guards. More likely he was a servant to the bishop, as he is wearing page's clothes. In those days dark-skinned afrcans were often seen as servant (=not slaves) to royalty and higher clergymen like bishops.
  But the most important remains the fact that EVERY Dutch child knows that Zwarte Piet is black because of soot from chimneys

  Oftewel. Ieder kind in Nederland weet dat Zwarte Piet zwart is, omdat hij steeds door de schoorsteen naar beneden komt. Niks slaaf of onderdrukking. Hij is een helper van Sinterklaas.

  Like

 20. Santa Claus is een Amerikaanse mengeling van Nederlandse Sinterklaastradities en Europese Kerstmantradities. Beide zijn overigens weer een mengeling van oude germaanse tradities en (bij)geloof uit vroeger tijden. Een samensmelting van deze tradities doordat de vroege kolonisten van America uit alle delen va Europa kwamen, the Melting Pot of America.
  Dat iedereen tegenwoordig denkt dat Santa Clause (naam afgeleid van Sinterklaas) elven in groene pakjes heeft en met Rudolph, Blitzen, Donner (Duitse herkomst) en de andere rendieren (herkomst Lapland) door de lucht reist (herkomst germaanse god Wodan, Donner komt overigens van Donar (Thor)) om overal cadeautjes aan de kinderen te geven (Sinterklaas en Europ. Kerstman/Vadertje Winter) in grote sokken bij de haardf (schoen zetten Sinterklaas), komt door de kerstfilms van Hollywood. Gewild of ongewild hebben filmmakers al vanaf de eerste kestfilm voor een onkerstening van het kerstfeest gezorgd en van het kerstfeest een cadautjes-geef- en doe-goed-feest gemaakt met Santa als de personificatie van enerzijds “the sprit of x-mas” en hebzucht anderzijds.
  Met de kerstman is niets mis mee. Bijna alle europese kinderen kennen de kerstman van hun traditie. De Amerikaanse kinderen hebben Santa. Maar wij hebben Sint Nicolaas. Mét z'n zwarte pieten. en de zak en de roe en de stoomboot en de chocolade letter en de pepernoten en het marsepein en de surprises en de gedichtjes en de intocht live op TV!
  Prachtig toch?!

  Like

 21. Met alle respect …. , maar nowruz ( met Amu norooz of wel ” Papa noel ” …. ) is dus wel een Iraanse feest en die wordt overigens heel groot en uitgebreid gevierd in Iran ….. en in groot delen van Georgie ,”Ossetia” , Armenie,en in Kazakstan,Tajikistan ,verder ook in wat vandaag de dag “Azerbaijan ” heet …., Uzbekistan , Turkmenistan ,Afganistan ,en in kashmir …. , maar ook in andere delen en van India en Pakistan en ook in een heel groot deel van Turkije , …. en Irak en Syrie ….waar de Kurden en Alevieten over het algemeen leven …. maar verder ook in andere gebieden binnen in de Kaukasus …. en Centraal Azie ….. en ook in nog wat andere landen en gebieden ….. , Dus heel kort gezegd en uitgelegd ,wordt dat feest gevierd in wat men tegenwoordig …. ” De Grotere Iran noemt ” ….. en dat term houd in en betekent “gebieden en plaatsen ” die vandaag de dag en nog steeds onder het Iraans culturele sfeer en invloed vallen en behoren….., en dat is iets wat ook niet zal veranderen maar en de andere kant ook iets wat “sommigen ” macht geile …. machten ” figuren” ….. natuurlijk niet zo leuk vinden maar verder ook “niets” en niet veel aan kunnen doen …. en trouwens Iran heeft altijd al Iran geheten en dat zal ook zo bleven heten .
  Hier ook een Wikipedia er over ….

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Iran

  Like

 22. Met alle respect …. , maar nowruz ( met Amu norooz of wel ” Papa noel ” …. ) is dus wel een Iraanse feest en die wordt overigens heel groot en uitgebreid gevierd in Iran ….. en in groot delen van Georgie ,”Ossetia” , Armenie,en in Kazakstan,Tajikistan ,verder ook in wat vandaag de dag “Azerbaijan ” heet …., Uzbekistan , Turkmenistan ,Afganistan ,en in kashmir …. , maar ook in andere delen van India en Pakistan ….. en ook in een heel groot deel van Turkije , …. en Irak en Syrie ….waar de Kurden en Alevieten over het algemeen leven …. maar verder ook in andere gebieden binnen in de Kaukasus …. en Centraal Azie ….. en ook in nog wat andere landen en gebieden ….. , Dus heel kort gezegd en uitgelegd ,wordt dat feest gevierd in wat men tegenwoordig …. ” De Grotere Iran noemt ” ….. en dat term houd in en betekent “gebieden en plaatsen ” die vandaag de dag en nog steeds onder het Iraans culturele sfeer en invloed vallen en behoren….., en dat is iets wat ook niet zal veranderen maar en de andere kant ook iets wat “sommigen ” macht geile …. machten ” figuren” ….. natuurlijk niet zo leuk vinden maar verder ook “niets” en niet veel aan kunnen doen …. en trouwens Iran heeft altijd al Iran geheten en dat zal ook zo bleven heten .

  Hier ook een Wikipedia er over ….

  http://en.wikipedia.org/wiki/Greater_Iran

  mijn excuus ik corrigeer …. sorry nogmaals

  Like

 23. Als men het sinterklaasfeest wil verbieden dan is het van zelfsprekend dat het suikerfeest ook wordt afgeschaft. Dit is anders een kaakslag naar alle diabetische personen uit de hele wereld. Dit is te ridicul voor woorden. Moet de VN zich daarmee bezighouden

  Like

 24. Wat een zwaar overtrokken, idiote discussie over cultureel goed, de moeite niet en eerder voedend dan verrijkend. De mens is niet onder te verdelen in rassen, zoals de hond, simpelweg is de mens 1 ras. Anders denkenden getuigen van een laag iq en beperkt denkvermogen, onderontwikkeld zoals de mens vroeger was en deed. Deze discussie draagt bij aan dit “enkel” hersenceldenken en zorgt ervoor dat juist mensen weer in hokjes geplaatst worden die er niet zijn.

  Like

 25. Als het al slaven zijn, mogen ze blij zijn dat ze slaven van Nederland zijn geweest. Hierdoor hebben ze allemaal kunnen en mogen studeren, ze mogen gebruik maken van alles zoals gezonheidszorg, bejaardenzorg, scholing en zelfd bijstand. Als ze in Afrika waren blijven wonen hadden ze …………………………..Vul maar in

  Like

 26. Wilde katten en poezen mogen nog steeds afgeschoten worden.. Maarja, helaas worden de verkeerde afgeschoten (Kennedy, Pim Fortuyn, etc..) En die Jamaicaanse 'poes' (vrouw) ligt natuurlijk niet zo wakker van de problematiek in Rusland. In Jamaica lopen homo's gevaar en er zijn veel rappers (soms ook wereldwijd bekend) die anti-homo raps hebben. Dat ze zich als zwarte vrouw hier mee bemoeit, met een eeuwenoude traditie, dat gaat echt te ver. Als Rutte echt meegaat met de VN, dan breken er rellen los, dat is lang niet gebeurd. (1980 bij inhuldiging Beatrix en demonstraties toen vanwege radio Veronica in 1977) Ik hoop dat er een massale demonstratie komt (die desnoods uit de hand loopt) als er ook maar iets veranderd wordt aan dit kinderfeest !

  Like

 27. Inderdaad een uitstekend artikel.

  In plaats van zich te buigen over de herkomst van Zwarte Piet (die natuurlijk geen slaaf is, en al helemaal geen Nederlandse slaaf van de Spaanse Sinterklaas), zou men in Nederland eens wat meer aandacht moeten besteden aan het stinkende visitekaartje van de VN, het chronisch etterende gezwel dat Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties heet:

  “De Mensenrechtenraad is sinds 2006 het nieuwe orgaan van de VN dat zich met deze taakstelling bezighoudt. Het vervangt de politiek gestrande Mensenrechtencommissie van de Verenigde Naties. In deze commissie, die in 1946 werd opgericht en in maart 2006 werd opgeheven, zaten te veel landen die zelf ook mensenrechten schonden en daarom werd de commissie door velen als tandeloos gezien.”

  De voorganger van de Mensenrechtenraad stonk en etterde nóg erger. Van het nieuwe, “hervormde” orgaan maakten o.a. deel uit: Saoedi-Arabië, China, Cuba, Bahrein, Libië, Rusland, Jordanië, Maleisië, Qatar en Pakistan. Een hele verbetering, zeg nu zelf…

  De “vernieuwde” Mensenrechtenraad heeft de staat Israël vaker veroordeeld dan alle 191 andere lidstaten samen. Men schaamt zich daar kennelijk nergens voor.

  Alleen corrupte Derde Wereldvertegenwoordigers en linkse dwazen associëren Zwarte Piet met racisme. In de beleving van het Sinterklaasfeest spelen sentimenten over slavernij en de vermeende inferioriteit van zwarte mensen geen enkele rol. Maar schuldig zullen we ons als Westerse natie voelen, als het VN-tuig en ontspoorde “anti-imperialisten” en “anti-fascisten” hun zin krijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s