De dubbele moraal van Verene Shepherd (zwartepieten met de VN II)

Zei ik eerder dat ik vermoedde dat mevrouw Verene Shepherd, van de zwartepietencommissie van de VN, vooringenomen haar onderzoek naar Zwarte Piet inging? Dat behoeft correctie. Ik weet het inmiddels zeker.

Mijn eerdere vermoeden baseerde ik op het gegeven dat mevrouw Shepherd meende af te moeten reizen naar Suriname, om daar met de commissie voor herstelbetalingen aldaar te spreken. Ze komt dus niet naar Nederland, om daar haar licht op te steken over het Sinterklaasfeest, Zwarte Piet en hoe men dat alles beleeft. Dat is in haar beleving duidelijk een reeds gepasseerd station, ze stoomt meteen door richting Suriname.

Om de vraag te beantwoorden of Zwarte Piet een racistisch stereotype is meent zij namelijk dat financiële genoegdoening voor de slavernij in de discussie moet worden betrokken. Daarmee leek het lot van Zwarte Piet bij voorbaat bezegeld; mevrouw Shepherd ging er in elk geval alvast vanuit dat hij een zwarte slaaf moet zijn geweest.

Nu vraag ik mij nog steeds af in hoeverre die herstelbetalingen criterium kunnen en mogen zijn in deze kwestie. Mocht de VN in al haar wijsheid besluiten dat Zwarte Piet een racistisch stereotype is, mag Nederland dat dan afkopen door ettelijke euronen naar Suriname te gireren? Mocht Zwarte Piet geen racistisch stereotype zijn, zijn die herstelbetalingen dan van de baan? 

Mevrouw Shepherd, zelf lid van de Jamaicaanse commissie voor herstelbetalingen, lijkt de affaire Zwarte Piet voornamelijk in het licht van haar eigen agenda te zien.

Interview EenVandaag

Tijdens een interview met EenVandaag wordt Verene Shepherd op de man af gevraagd naar haar vooringenomenheid. Als lid van de onderzoekscommissie is ze verplicht verder onderzoek te doen, maar ze als “black person” in Nederland zou wonen zou zich tegen het fenomeen verzetten.

Het onderzoek is nog niet afgerond, maar mevrouw Shepherd laat nu al weten dat Nederland moet stoppen met het Sinterklaasfeest omdat Zwarte Piet “racistisch is” en “een terugkeer van de slavernij”.

Aan het eind van het interview maakt mevrouw Shepherd het helemaal bont; want waarom moeten wij malle Nederlanders nu helemaal twéé Santa Clauses hebben? Mevrouw de historica doelt daarbij op de Kerstman, u weet wel; de Coca-Cola-kopie van Sint Nicolaas.

De dubbele moraal van Verene Shepherd

Wat ik van mevrouw Shepherd zou willen weten is waarom het Perzisch nieuwjaarfeest Navruz zonder morren op de UNESCO-lijst van immaterieel erfgoed is geplaatst. Dat gebeurde in 2009. De zwart geschminkte Hajji Firuz, die dit feestelijk Perzisch nieuwjaarsfeestje aankondigt was daarbij geen beletsel. Met zijn rode lippen en malle muts is de gelijkenis met Zwarte Piet treffend, maar volgens de VN is Navruz juist een feestje dat aan culturele diversiteit bijdraagt;

Novruz promotes the values of peace and solidarity between generations and within families, as well as reconciliation and neighbourliness, thus contributing to cultural diversity and friendship among peoples and various communities.

Hoe kan het dat deze Perzische equivalent van Zwarte Piet zonder weerstand of kritiek van de Working Group of Experts on People of African Descent, waar mevrouw Shepherd voorzitter van is, op die lijst terecht kwam?

Verene Shepherd is een gelauwerd professor die zich veel met genderissues bezighoudt. Ze schreef ettelijke boeken over de slavernij en emancipatie. In 2010 zong de Jamaican Observer haar lof:

Shepherd launched her academic career with the aim to change the stereotype where historically women occupied the domestic space and made no contribution to production and public life. Her work has contributed significantly to the body of scholarship that is helping to overturn these stereotypes.

Waar was mevrouw Shepherd toen tradities waar vrouwen niet aan mee mogen doen met goedkeuring van de VN op die UNESCO-lijst werden geplaatst? Die zijn mondiaal nog erg populair ook. Neem nu het Japanse Kumiodori, prachtig traditioneel muzikaal theater, dat is voorbehouden aan mannelijke acteurs. Of Chhau, een dans uit India, waarbij sommige passen gebaseerd zijn op de werkzaamheden van huisvrouwen maar waaraan geen vrouw mee mag doen. Huisvrouw of niet. Dichter bij huis is er de Leuvense Abrahamdag. Leuk, maar slegs vir belegen mannen.

Wat, waren die vrouwen niet zwart genoeg? Geen slaven geweest? Geen argument in de discussies rond herstelbetalingen voor slavernij uit het verleden?

Mocht uit dat “gedegen” onderzoek van de VN nog blijken dat Zwarte Piet (al dan niet ten dele) geënt is op het image van de Moorse page en de Moorse slavenhaler, gaan we dan eindelijk naast de trans-Atlantische slavenhandel ook de Arabische Afrikaanse slavenhandel en de Barbarijse slavenhandel op de agenda van de genoegdoening zetten? Mogen de nazaten van de Barbarijse slaven en van blanke slaven, relatief klein in aantal maar toch, ook meedoen?

129 gedachtes over “De dubbele moraal van Verene Shepherd (zwartepieten met de VN II)

 1. ad1 Inderdaad willen de Turken die stoffelijke resten terug, want wat de RK-kerk de “translatie” noemt is gewoon roof geweest. Mooie kerk trouwens in Bari, was een paar jaar geleden. Zonder het gebeente van de heilige zou het belang sterk inboeten.
  Salut! Edmond V.O. Katusz

  Like

 2. Dat kan je wel zo makkelijk zeggen maar ik heb meegemaakt dat mijn kind en haar vriendinnen (allemaal voor de helft blank maar wel mooie krullen) door andere kinderen voor 'zwarte piet' zijn uitgemaakt. Wie zegt dat kinderen niet discrimineren. Dit wordt thuis natuurlijk meegegeven. En het feit dat ze de link van donker mensen met krullen asssocieren met 'zwarte piet' zegt al genoeg.
  Dus dit is duidelijk discriminatie. Diegene die dit ontkent weet zelf dat ze het zo proberen in stand te houden.
  Er zijn genoeg blanke die niet discrimineren maar laten we niet vergeten dat een andere deel dit wel doet en hun kinderen de woorden in de mond legt.
  Dus mensen zolang jij die kleur niet hebt en dit niet hebt meegemaakt kun je er niet over meepraten.
  Mijn dochter van vijf kan dat wel. Triest toch?? Of het nou de VN is of iemand anders, dit zou anno 2013 niet meer nodig zijn.
  De goedkope opmerkingen komen vast van niet intelligente persoonlijkheden. Zij kunnen er ook niets aan doen dat ze niet verder kunnen kijken dan hun neus lang is.
  Een ander afkraken doe je alleen maar als je ontevreden bent over jezelf. Dus ik stel voor om een spiegel te pakken en daar eens goed in te kijken. Als je dat kunt, natuurlijk.

  Like

 3. Zwarte piet is GEEN slaaf. Is zwarte piet geketend? Heeft hij een slavenband om? Nee dus! Zwarte piet is IN DIENST van Sinterklaas, oftewel een werknemer! Dat noem jij racistisch? Jouw argument is dus ook ongeldig.

  Like

 4. ach ja mijn kind word uitgescholden door bessie turf zo word iedereen weleens uitgescholden maar dat betekend niet dat zwarte piet geen scheld word is als je echt de betekenis weet sinterklaas en zijn knecht hebben er voor gezorgd dat de slavernij er niet meer is . dus misschien moet je het zien als compliment zeg ik ook altijd tegen mij kind niet dat ik het zal goed keuren dat mensen iemand uitschelden met wat dan ook maar om daarvoor het hele sinterklaas te verbieden gaat gewoon te ver

  Like

 5. Iedere traditie is aan verandering onderhevig. Ook Sinterklaas kan en moet regelmatig geupdate worden. De koppeling van Zwarte Piet met slaverij heb ik als kind nooit gelegd.
  Sterker: mij werd altijd verteld dat die Pieten zwart waren vanwege de vele schoorstenen waar ze doorheen moesten om pakjes te brengen. Dat lijkt me in deze discussie dan ook de enige goede interpretatie. Dus laten we voortaal alle Pieten, vanwelke kleur dan ook, een aantal zwarte strepen (roet) geven. Is deze hele flutdiscussie uit de wereld.

  Like

 6. The special procedures experts of the Human Rights Council are independent human rights experts – See more at: http://blogs.un.org/blog/2013/10/24/what-is-the-role-of-human-rights-independent-experts/#sthash.RbCyQ4d5.UCOvJGIj.dpuf Aldus de VN Blog. Mijn complimenten voor de research voor dit artikel. Mevrouw Sheppard moet vogelvrij worden verklaard: iedere Piet moet haar in de zak stoppen en meenemen naar Spanje. Ze zal aldaar heropgevoed worden door de Hoofd Piet persoonlijk. Hij was ook de stagebegeleider van diverse nu gerehabiliteerde zwarte pieten.

  Like

 7. I am Kenyan and studied for 5 years in the Netherlands. I have always enjoyed the Sinterklaas party and never have felt that 'Black Pete' (Zwarte Piet) is associated with slavery in anyway.

  Now YOU are telling me that Black Pete is the stereotype of an African man or woman and doesn't belong in the culture in one of the most generous countries in the world. All the presents bought during the Sinterklaas party are taxed and these taxes are partially used for aid to Africa. Thanks to you I have my stereotypes right again and shall I never show my children any video of Sinterklaas anymore, as his helpers, who are always happy and very generous are an insult to the African 'stereotype'. I'd rather show my children the real African stereotypes as dispayed in following video's:

  Nigeria: We zoet is krijg lekker, wie stuot is de plank, the band om zijn hoofd en wordt in vuur gestoken: (VERY GRAPHICAL AND NOT SUITABLE FOR CHILDREN) – http://www.youtube.com/watch?v=wyaX6f81eb8&bpctr=1382737157

  or this one:

  General Africa: http://www.youtube.com/watch?v=sNUkPxV5aJ8

  Thank you for setting my stereotypes right! Who can enjoy videos like this one: http://www.youtube.com/watch?v=3sIyQYkbq98 – horrible, the stereotyping is really a burden to all of us Africans!

  They should not only remove you from your position, Mrs Sheperd,but also take away your academic title as well as you are not worthy!

  Black Pete!

  Like

 8. Heb de volgende brief naar haar geschreven:

  Dear Miss Shepherd,

  In the Netherlands there is a very small group of people (around 25) that are trying to mis-use the Sinterklaas-celibration to get wider attention for their feelings that slavery has not been sufficiently acknowledged and compensated for by the Dutch government.
  Whether or not that is true, is a separate discussion.

  What is important is that the celibration joins kids from all colours, origins and even religions in a festivity that lasts 3 weeks.
  Indeed, there is a caucasion Sinterklaas, a Saint that actually existed in the 11 century who gets assisted by a group of black people.
  The various Zwarte Piet have different tasks and they are quite autonomous in that, so no master-slave relationship. Also, there is no kid in the Netherlands that considers Zwarte Piet as a pityful human being. Why would they? Every Zwarte Piet obviously has fun, and who wouldn't, being able to give to and care about children ?

  When Sinterklaas arrives in the harbour (“from Spain” by boat) all the various kids sing songs. Also many black kids with their parents join. The Piets get to hand out specific candy to all kids and are at least as important as Sinterklaas.
  Can you even imagine the great positive effect this has? All these kids of various race and religion, firts looking forward to the arrival, and then together welcoming Sinterklaas and Zwarte Piet.

  This celibration should be cherished as reconsilement.

  Best regards and convinced this helps you to put the mis-information you received into perspective,

  PS, if you are serious about being neutral, please also talk to the majority of black people in the Netherlands, including the black guy that has been playing the part of Sinterklaas for several years !

  Like

 9. Eens met anoniem dat schelden niet zou moeten. Ook eens met Margreet dat kinderen altijd iets vinden. Ik was vroeger altijd “brillejood”. Niet leuk voor Joden en niet leuk voor mij maar anderen hadden flaporen, een grote gok of wat er ook maar voorhanden was om mee te schelden. Vervelend maar het gebeurt.
  Zelf zou ik mijn kinderen ingeval van Zwarte piet voorhouden dat de Piet een belangrijk persoon is zonder wie er geen Sinterklaasfeest zou kunnen zijn omdat de Sint het alleen niet af kan. Zwarte Piet is ook een “allekinds”-vriend.

  Hoewel het voor kinderen zeker vervelend kan zijn, begrijp ik er niets van dat ouderen er een probleem mee hebben. Wie wil er nou niet voor kindervriend worden uitgemaakt?

  Like

 10. Disputax je raakt de spijker precies in het midden op de kop.

  Verene Shepherd en haar Nederlandse medestander Barryl Biekman zijn opruiers van het ergste soort, hun enige intentie is het blanke ras om zeep helpen door miljardenclaims neer te leggen bij Nederland, Engeland en Frankrijk over wat “hun” is gebeurd in de slavernij tijd, miljarden claimen van landen die al in een financiële crisis zitten over een onderwerp wat meer dan 160 jaar geleden speelde is zinloos

  De nu levende generaties hebben geen enkel aandeel gehad in deze door de dames genoemde “Black Holocaust” deze dames zijn VERAFGODEN het verleden en etaleren dit te pas en te onpas met diverse lezingen over de slavernij, daarmee haat zaaiend onder de zwarte bevolking omdat ze vinden dat hun onrecht is aangedaan, dit klopt dus niet, de waarheid is dat hun voorouders onrecht is aangedaan.

  Dat er slavernij is geweest zal niemand ontkennen, maar om geld te claimen over wat hun voorouders is aangedaan klopt van geen kant, als we deze mentaliteit wereldwijd gaan toepassen dan mogen de Spanjaarden ook wel gaan dokken omdat ze heel wat Nederlanders in de tachtigjarige oorlog hebben vermoord, en vergeet dan de Duitsers en Japanners niet want daar zijn ook heel wat Nederlanders door gesneuveld.

  Kortom het enige wat een klein extremistisch deel van de zwarte bevolking wil is onderdrukking van het blanke ras door ze financieel volledig te strippen en te onderwerpen, ze hebben dus zelf niets geleerd en willen oog om oog, tand om tand.

  Like

 11. Maar wat moeten we nu met de uitspraak van de rechter zoals ie er nu ligt ?? Ik zie het nu gebeuren dat Zwarte Piet toch echt gaat verdwijnen. Wat kunnen we nu nog doen ??

  Like

 12. De burgemeester moet de uitspraak opvolgen, n.l. de vergunning nog eens goed bekijken.
  Vervolgens komt hij tot de conclusie dat er niks mis is met de vergunning, alvast een nieuwe gereed leggen en overgaan tot de orde van de dag.
  Kost 5 minuten, maar dan heb je ook wat!

  Like

 13. in Duitsland z,n lekker zwarte sarotti neger.Chocolade).Banania in Frankrijk.
  In Nederland Het Slavenkoor.Slovenié= Achter gebleven Duitse Slaven,
  Slaven armband bij de Juweliers…

  Like

 14. 250 jaar blanke slaven naar Arabië dankzij de Vikingen. Het was hun grootste bron van inkomsten, de slavernij naar Arabië. Ik denk dat de aantallen van blanke slaven ook vroeger groter is dan je denkt…En wat gebeurde er verder met deze slaven? Weer doorverkocht? Bovendien waar moet je eigenlijk de vergoeding halen? Bij de rovers en verkopers of de doorverkopers of de gebruikers???.Gewoon Paul de Leeuw (denk aan Anneke Grönloh) en een Prem weren op de t.v. ( Profpesters zaaien ook heel wat haat) scheelt ook een stuk.

  Like

 15. Ja Anoniem,je vergeet nog iets!
  Als zij zo eerlijk willen zijn om zwarte piet te willen verbannen uit ons land,waarom liegt ze en vele met haar dan over de kerstman tegen de kinderen waar ze vandaan komt en overal ter wereld,laat ze dan ook zo eerlijk zijn alle kinderen over de wereld te vertellen dat de kerstman ook niet bestaat,en dat het alleen om commerciële bagger gaat .. als we dan toch iedereen eerlijk de waarheid zeggen zeg dit dan ook tegen de kinderen daar want hier wordt al twee jaar op rij het feest van de kinderen in nederland versjitterd,en dan nog wat,zij heeft wat over nederland te zeggen,waarom zijn al die Indianen vermoord en hun land afgenomen,dus wel graag goed eerlijk zijn en niet staads nederland alleen de schuld overal van geven daar zijn zij goed in.

  Like

 16. @Anoniem,daar heb je helemaal gelijk in,zijn we ook gelijk van dat gejank af van die verene en haar medestanders,als ze dan toch eerlijk willen zijn en ons feest willen versjitteren,wees dan ook zo eerlijk tegen de kinderen waar zij vandaan komt en zeg dan ook dat de kerstman niet betsaat ook een vreselijke leugen voor al die kinderen daar,het ene mag niet maar gruwelijk liegen mag wel,wie is er hier nu dom?
  Moeten we daar is proberen feest van kinderen te versjitteren,zit je gelijk vast want dat nemen ze daar niet,nee maar hier mag alles .. me fluit!!

  Like

 17. Frieda, hoe zit het met het verhaal van de ” Heilige Sint Nicolaas” die de Kleenex kinderen redde van een Nate dood? Afgebeeld in een gevelsteen van een huis op de Dam in Amsterdam, tussen het Damrak en de
  Nieuwe Dijk?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s