Coca-cola sponsort dierenleed. O, en mensenleed.

Ik ben verslingerd aan Coca-Cola. Light liefst, dat vind ik lekker. Mooi merk ook. Zou je denken.

Nu geloof ik dat ik een verantwoordelijkheid heb als consument. Of zoals anderen zeggen; ik ben een zeikerd met eten.

Dierenwelzijn en eigen verantwoordelijkheden

Ik eet weinig vlees en als ik het eet wil ik dat het dier, dat er ooit in zijn geheel aan vastzat, een dierwaardig leven leidde en wat men een “humane dood” pleegt te noemen stierf. Kiloknallers zijn aan mij niet besteed, mijn vlees koop ik duur. Bij een slager, waar altijd in de etalage staat waar de slachtoffers van die dag bij leven vertoefd hebben. De veehouderij in kwestie is zelfs te bezoeken.

Daarom ook, koop ik geen halal of koosjer geslacht vlees. Met regelmaat maak ik me boos over de onbedwelmde slacht, misstanden bij de reguliere slacht en de bio-industrie in zijn geheel. Natuurlijk, een echt diervriendelijke manier om te slachten bestaat niet, het dier gaat er immers dood aan. Toch, een soms minuten langere doodsstrijd en dan ook nog eens bij bewustzijn – ik wil er part noch deel aan hebben.

Dat levert soms gekke toestanden op. Zo kreeg mijn kattentrio gisteren tonijn. Dierendag, dus dan hoort er een extra lekker hapje bij. Rot voor die tonijn. Maar hij werd wél dolfijnvriendelijk gevangen.

Mijn geweten knaagt niet alleen bij consumptiedieren. Attracties ten koste van dieren en hun welzijn; mij zul je er niet vinden. Geen ritjes op een olifantenrug, geen bezoekjes aan het stierenrennen of -vechten, een dolfinarium, circus of rodeo-arena krijg je me niet in.

Rodeo

Ook die rodeo is geen onschuldig vermaak. De camera’s van de Amerikaanse organisatie SharkOnline leggen die misstanden al jaren vast en het enige antwoord van de rodeowereld is die camera’s simpelweg te verbieden. Paarden en stieren worden aan het bokken gebracht met stroomstootwapens. Kalveren worden de arena doorgejaagd opdat de dames en heren cowboys ze met een lasso kunnen vangen. De dieren breken nekken, ruggen en poten.

Sponsored by Coca-Cola. Dát wist ik, tot voor kort, dus nog niet. Verdomd.

Coca-Cola

Coca-Cola is een grote speler op de markt en heeft prachtige ideologische praatjes. Coca-Cola sponsort de Olympische Spelen, want sinds 1928 al dol op sport. Jammer genoeg heeft de limonadefabrikant besloten toch ook die in Sotchi te sponsoren, terwijl ik gehoopt had dat de discriminatie van homoseksuelen reden genoeg zou zijn om af te haken. Ze sponsort ook de Europese en Wereldkampioenschappen voetbal, al hoop ik dat ze zich voor wat Qatar betreft nog wel bedenkt.

Dat je de Olympische gedachte (die behelst ondermeer “geen discriminatie“, om maar een zijstraat te noemen) slachtoffert is een ding, een potje voetbal dat alleen bij de voorbereiding ervan zo’n beetje een Nepalees per dag het leven kost gaat nog een paar bruggen verder. In elk geval steekt Coca-Cola niet onder stoelen of banken dat ze deze evenementen sponsort. Over een heel ander soort evenement is deze frisdrankengigant hier echter een stuk zwijgzamer; die rodeo’s. 
 

Jong geleerd…

Coca-Cola “ondersteunt naar vermogen de ontwikkeling van jongeren in de leeftijd van 12 tot 19 jaar op het gebied van sport en milieu” en haakt netjes af bij evenementen “waarbij kinderen jonger dan 12 jaar op enigerlei wijze zijn betrokken”. Zégt ze. Nochtans is er een onderdeel bij rodeo’s dat “mutton busting” heet, waaraan kinderen van zo’n beetje alle leeftijden mee mogen doen. Jawel hoor, bij de rodeo worden niet alleen babykoeien en babypaarden de arena in gejaagd, met mensenkinderen doen ze dat met hetzelfde gemak.


Ik heb met Coca-Cola gemaild. De laatste video van Shark-Online heb ik ze getwitterd. Antwoord krijg ik niet. Drat. No more Coca-Cola…

2 gedachtes over “Coca-cola sponsort dierenleed. O, en mensenleed.

 1. Als consument ga je voor het product, niet voor de sponsoring.
  Elk product zou schoon moeten zijn, in productieproces en in sponsoring..
  Dit wist ik niet…
  Geen beste reclame..

  Like

 2. Inderdaad geen beste reclame.

  Wat ik me wel afvraag: is Coca Cola Nederland verantwoordelijk voor wat Coca Cola USA doet? En andersom?

  Afijn, het kan tijd zijn voor een grotere media-campagne omtrent dit onderwerp.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s