Gekke gemeentes (een poepblog)

Ik laat de hond van mijn zus uit. Op het Noordereiland, want daar woont ze. Het uitzicht is geweldig, de bruggen, de schepen, de hoogbouw, de knipperende lichtjes aan de overkant van het water.

Maar daar kijken honden niet naar, hè?

Ik laveer tussen de hondendrollen door, we bevinden ons op een “uitlaatplaats” waar geen opruimplicht geldt. De hond is naarstig op zoek naar het plekje met de minste viezigheid, ze is nogal vies uitgevallen, en hurkt op de koude keien neer. Er is geen grassprietje in zicht. Loslopen mag ze op een paar luttele vierkante meters, dus veel lol heeft ze er niet aan. Een balletje met haar gooien, haar liefste tijdverdrijf, is feitelijk illegaal.

Charlois

In Charlois is een proef begonnen, waarbij een hagelnieuwe APV dicteert dat hondenbezitters niet alleen verplicht zijn de drollen van hun dieren op te ruimen, maar ze verplicht zijn een “opruimmiddel” bij zich te hebben. Een draagplicht voor plastic zakjes. Ietwat verwonderd sta ik op die kale kade; zo’n draagplicht geldt nog niet eens voor mijn legitimatiebewijs – dat ik vanavond dan ook niet op zak heb.

Wie, op verzoek van een of andere ambtenaar, niet met een plastic zakje kan wapperen mag negentig euronen aftikken. Voorlopig alleen in Charlois, maar de andere deelgemeenten zullen snel volgen.

Goed, dat neem je dus niet één, maar twee van die “opruimmiddelen” mee, want heb je netjes zo’n vies-warme verse drol opgeruimd dan zit je zonder. Negen van de tien keer moet je dan nog met dat zakje warme bolus rond blijven lopen, want de ironie wil dat juist bij uitlaatplaatsen de vuilnisbakken schaars zijn. Praktisch gezien een makkelijk te omzeilen probleem, maar dat is niet waarom die nieuwe APV me toch onredelijk voorkomt.

Let wel; ik heb het ook niet op asociale hondenbezitters en poep op de stoep. Daar gaat het hier echter al lang niet meer over.

Mijn zus betaalt hondenbelasting, à raison van € 124,00 per jaar. Een tweede hond zou haar € 196,50 kosten. In Rotterdam betaal je voor een hond de hoofdprijs, geen enkele gemeente heft een hogere hondenbelasting. Voor dat geld en met de opruimplicht zou je verwachten dat een “uitlaatplaats” meer zou behelzen dan een paar vierkante meters steen. Makkelijk verdiend voor de gemeente, maar me dunkt dat de hondenbezitter van de gemeente wel wat terug mag verwachten voor dat geld.

Kinderoverlast

Terwijl ik van het avondlicht sta te genieten denk ik aan mijn eigen huis. Aan de kuddes schoolkinderen die sinds een paar weken meerdere keren per dag langs mijn woning trekken. Aan het oorverdovende gekrijs dat vanaf het schoolplein klinkt, dat daar geheel buiten het bestemmingsplan om stiekem toch is aangelegd.

Ik kocht mijn huis weloverwogen, in een van de mooiste wijken van Rotterdam en in een van de rustiger straatjes. Een paar maanden later werd ik al onaangenaam verrast door een ondergrondse container voor mijn deur. Zegge en schrijve één stuks en daar moeten drie straten het mee doen. Nu wonen hier alleen maar hele nette, bekakte (pun not intended) mensen – maar toch staan geregeld hele bergen vuilniszakken naast de container opgetast. De ratten en de meeuwen zijn er gelukkig mee. ’s Zomers zit ik geregeld met de ramen dicht, want de stank is fenomenaal.

De vraag van de buurtbewoners om een container erbij werd echter afgewimpeld; dat kan niet volgens het bestemmingsplan.

De gemeente Rotterdam was echter nog niet klaar met me. Op wonderlijke wijze werd het bestemmingsplan tóch aangepast en kon er een school achter mijn woning aanzienlijk uitgebreid worden. Vandaar dus dat kinderkoor, de gehele dag. Daar mag je niets van zeggen en er valt niets aan te doen; kindergeschreeuw is namelijk geen overlast, want dat is bij wet bepaald.

Ouders blokkeren het wegverkeer met hun dubbel geparkeerde bolides, op het voetpad maken fietsen, fietsjes en bolderkarren dat je geregeld moet rennen voor je leven. Zoals ik eerder al eens observeerde zijn ouders van nu vaak zelf behoorlijk asociaal en ach, appels vallen nog altijd niet ver van de boom.

Tegen mijn ramen gehangen, soms zelfs op mijn vensterbanken gezeten, wordt nog even nagekeuveld. Een enkele keer staat een van de leraren, in een oplichtend groen hesje, er beteuterd bij en kijkt ernaar.

Wanneer de school is uitgegaan blijft er een soort slagveld in de straat over. De pontificaal opgestelde ondergrondse container nodigt kennelijk niet uit tot het deponeren van klein afval; leeggedronken pakjes drinken, verpakkingen van divers etenswaar en al wat dies meer zij versieren het trottoir.

 

Het kan nóg erger

Toch, het had erger gekund. Ik had ook in Gouda kunnen wonen. Heb je daar de pech ter wereld te komen in een gezin waarvan een of beide ouders somatische, psychiatrische of psychosociale problemen heeft of een verstandelijke, lichamelijke of zintuiglijke handicap heeft, dan wordt je door de gemeente Gouda tewerkgesteld.

Nu ben ik old school opgevoed en dat kinderen klusjes doen in het huishouden vind ik volstrekt normaal. Jong geleerd is oud gedaan and all that. Wat ik niet normaal vind is dat een gemeente denkt kinderen vanaf vijf jaar verplicht aan het werk te kunnen zetten. Al is het tafeldekken, of afwassen. Kinderen mogen geen bepalende factor zijn in de aard en de omvang van de hulp, die hun ouders nodig hebben.

Je moet er toch niet aan denken dat zo’n gemeente dadelijk ook nog Jeugdzorg mag bestieren?

12 gedachtes over “Gekke gemeentes (een poepblog)

 1. Wat ik niet normaal vind is dat een gemeente denkt kinderen vanaf vijf jaar verplicht aan het werk te kunnen zetten.

  We wachten nog op de gemeente die vindt dat je maar kinderen moet hebben / had moeten hebben als je huishoudelijke hulp nodig hebt en kinderloos bent. Komt vast wel, nu de gemeenten hun budget problemen via oneigenlijke wegen op gaan lossen.

  Like

 2. Gelukkig zijn niet alle gemeenten zo slecht met de hondenuitlaat plaatsen. Je mag verwachten dat een gemeente voor dat geld zeker wat ruimte maakt om te rennen, met gras en al.

  Hier is dat gelukkig wel zo, inclusief dat zo'n grasveld wordt leeggezogen door een poep-ruimer, zodat het veldje schoon genoeg blijft om een bal te gooien of zelf overheen te lopen.

  Klinkt inderdaad bere asociaal van de gemeente.

  Overigens heb je leuke verpakkingen voor opruimzakjes die je aan de riem kan hangen. 😉

  Like

 3. Ik kan niet voor andere gemeenten spreken en zelfs in Rotterdam zullen er uitlaatplaatsen zijn die beter (of misschien zelfs goed) zijn ingericht.

  🙂 Niemand iets over mijn belastingvrije katten trouwens?

  Like

 4. Welkom in de wereld van de bestuurlijke hondenellende… *zucht*

  Als je bedenkt dat het echt per regio, per gemeente gruwelijk kan verschillen hoe er met je als hondbezitter wordt omgegaan… best bizar. Net zoals bepaalde gemeenten berucht zijn om hun (hoge) leges voor allerlei zaken. Zie TROS Radar etc.

  Ik laat wel eens honden uit, in diverse steden en dorpen. Heb er zelf eigenlijk nooit last van gehad, maar als je meermaals per dag in de dichtbevolkte stad je rondje moet maken, tsja.

  Het zou wel fijn zijn dat regelgeving beter wordt afgestemd op regio en situatie, eerlijker wordt. Bedenk bijvoorbeeld: is het, in navolging van de ondergrondse vuilcontainer, niet tijd voor een soort statiegeldsysteem? Zo'n gat in de muur waar je je zakje hondendrollen in kunt deponeren, waarna een computer je een percentage van je hondenbelasting terugbezorgt..? Of een soort spaarkaart. En die hondendrollen kunnen dan ook gerecycled worden, want duurzaam is hot. Nou ja, ik ben vast niet geschikt als hondenambtenaar en haal eigenlijk ook mijn neus op voor kleinburgerlijk gedoe tijdens het uitlaten.

  Ik houd vooral van lange wandelingen in bosrijke gebieden, met hond(en) en mens(en). Combineren van noodzaak met relaxed bijkletsen. Heb daar eigenlijk nooit last gehad van allerlei regels en beperkingen. Maar ik ben dan natuurlijk een zeer parttime honduitlater…

  Sterkte ermee, anyway…

  Like

 5. Ze hebben er wel werk van gemaakt, daar in Rotterdam. D’r gaat een wereld voor me open!
  Een korte bloemlezing wat ik in 10 minuten allemaal tegenkwam op de vrije zaterdagmiddag.

  • Een stukske voor de wijkkrant, waarin de nieuwe regels aan het algemene publiek worden verkocht:
  Vanaf 1 oktober 2013 zijn alle hondenbezitters die zich met hun hond op of aan de openbare weg bevinden verplicht om een middel bij zich te hebben om de poep van hun hond op te ruimen. Duidelijk verhaal. Dit wordt even later nog eens dunnetjes herkauwd, onder de kop Niet zonder opruimmiddel van huis: Wie met de hond op pad gaat, moet dus vanaf 1 oktober 2013 altijd iets bij zich hebben om de poep van de hond op te ruimen. Dat kan een speciaal hondenpoepzakje zijn, maar het kan ook gaan om een ‘gewoon’ plastic of papieren zakje of om een schepje. Als het maar aantoonbaar geschikt is om hondenpoep op te ruimen.
  • Voorts een high-hires plattegrond (van wel 13MB!) van hondenuitlaatplaatsen en –losloopgebieden per wijk, zodat je voortaan precies weet waar je als burgerT aan toe bent en nooit meer kunt zeggen dat je verdwaald bent ofzo.
  • Jahaa, ik vond zelfs een heuse leaflet Hondencontrole waarin huis-aan-huis opsporing wordt aangekondigd… dat repressieve zal wel nodig zijn dan in zo’n grote stad… ik had er nog nooit van gehoord in elk geval.
  • En natuurlijk de, op 7 augustus 2013 gefiatteerde, Honden-APV! Waarin, je raadt het al, de gewijzigde regels naar de gemeentelijke letter der wet zijn geformaliseerd. En dan lees je dus bepalingen als:
  Te bepalen dat een speciaal hondenpoepzakje, een plastic of papieren zakje, een schepje dan wel andere daartoe specifiek geschikte opruimmiddelen worden beschouwd als geëigende middelen teneinde hondenfecaliën op te ruimen.

  Ja *zucht* het is mij duidelijk geworden. Als hondenfecaliën-opruimerT moet je dus minimaal een daartoe specifiek geschikt opruimmiddel bij je dragen, ter plaatse uiteraard ter beoordeling aan de BOA-hondambtenaar van dienst. Zouden al die hondambtenaren nou vinden dat ze leuk werk hebben?

  Like

 6. No offence, maar als men voor katten, die loslopen, ook een bedrag zou vragen zou het land ook al te klein zijn. Bij honden is het normaal om ze vervolgens met stukken straat op te zadelen waar de, pun intended, honden geen brood van lusten. Schijten op een stuk met schijt, dat doen honden ook niet graag hoor.

  Het is toch ronduit belachelijk dat katten vrij in andermans tuin mogen schijten en voor honden dik geld betaald moet worden.

  Like

 7. Dat er plattegrondjes zijn of duidelijke borden met waar je je hond uit mag laten en waar niet is niet verkeerd.

  Het is tenslotte nogal irritant als je altijd tussen de drollen door richting je autodeur moet gaan, of een kinder-speelveld vol drollen ligt.

  Helaas houden veel burgers zich ondanks duidelijkheid daar nog niet aan (ik spreek uit ervaring), zelfs als je ze daar regelmatig op wijst. Aso's heb je overal, wat dat betreft.

  Like

 8. No offense taken. Katten horen inderdaad niet in de tuin van de buren te schijten, so to say. Of er belasting over betaald moet worden, hond of kat, vind ik dubieus. Zeker als daar zo bar weinig tegenover staat.

  Like

 9. Gouda is echt niet de enige gemeente die er zo over denkt. Ook de gemeente hof van Twente kan er wat van. Man al jaren in de wao en altijd alles zelf opgeknapt, Nu zelf met een ingescheurde spier in mijn arm in de ziektewet. Simpele vraag of hulp van ongeveer 3 uur in de week voor de grotere schoonmaakwerkzaamheden. Hahaha misgedacht, heb drie kinderen, 5, 8 en 10 jaar oud. Vanaf 5 jaar worden ze aangemerkt als mantelzorger volgende de gemeente Hof van Twente. Dus sorry jochie, jij gaat vandaag niet bij je vriendje spelen maar even de ramen lappen voor mama. En jij meisie, maar even niet naar de gym maar de toilet schoonmaken. En de oudste? Tja jij moet toch oud genoeg zijn om de strijkwas te doen. Jij bent immers al 10 jaar oud en dus al 5 jaar ervaren mantelzorger.
  Het is toch werkelijk van de zotte dit soort dingen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s