Secundaire victimisatie door Vrijland, Kat en consorten

Het lijkt erop dat mevrouw Merzouk, de moeder van de jonge Anass Aouragh, door de rechter in het gelijk gesteld is in haar zaak tegen Martin Vrijland.  Meneer Vrijland heeft zo op het oog haar eis ingewilligd en heeft het filmpje, dat hij op zijn weblog en YouTube-kanaal publiceerde nadat zij zich publiekelijk van hem distantieerde, netjes verwijderd.

Het is treurig dat nabestaanden zich genoodzaakt zien zich op zo’n manier tegen lieden als Martin Vrijland te moeten weren. Mevrouw Merzouk is niet de enige die, na een kind verloren te hebben, te maken kreeg met mensen die zich onder een valse vlag van behulpzaamheid tegen haar keerden. Zohra Merzouk werd verdacht gemaakt en kreeg door de mensen van Niburu zelfs een prostitutieverleden toegedicht, opdat men haar “morele standaarden” maar in twijfel kon trekken. 

Ook Iris van der Schuit, de moeder van de jongens Ruben en Julian die door hun bloedeigen vader werden gedood en gedumpt, viel een behandeling als deze ten deel.

Bauke Vaatstra, wiens dochter Marianne jaren gelden verkracht en vermoord werd, werd ook lastiggevallen en belasterd. Kwade tongen, waaronder die van Micha Kat, beweren zelfs dat hij zich liet omkopen. Ik citeer:

“BAUKE GENOOT VAN ELKE SECONDE DAT HIJ IN HET ZONNETJE WERD GEZET OVER HET LIJK VAN ZIJN SATANISCH VERMOORDE DOCHTER * HOEVEEL GELD EN DRANK KREEG BAUKE VAN JORIS DEMMINK? * WIE DENKT ER AAN MAAIKE TERPSTRA DIE WEL VOOR DE WAARHEID GING?”

Secundair slachtofferschap

Slachtoffers en nabestaanden worden geregeld een tweede keer slachtoffer gemaakt; ze moeten getuigen, worden verhoord, lopen tegen onwillige ambtenaren en instanties op en worden met negatieve sociale reacties geconfronteerd. Deze secundaire victimisatie krijgt gelukkig steeds meer de aandacht.

In 2005 werd bijvoorbeeld het spreekrecht ingevoerd, voor slachtoffers én nabestaanden, en dat was bedoeld als “een bijdrage aan het (begin van) herstel van emotionele schade door middel van erkenning” – een direct gevolg van de ruimere aandacht die slachtoffers en nabestaanden verdienen binnen het strafrecht.

Om secundaire victimisatie te voorkomen wordt veel meer aandacht geschonken aan Slachtofferhulp, begeleiding, slachtofferbejegening en slachtofferonthaal.

Het lijkt me zo langzamerhand de vraag waarom er niet veel actiever opgetreden wordt tegen kwaadwillige lieden, die nabestaanden op deze manier secundair victimiseren.

4 gedachtes over “Secundaire victimisatie door Vrijland, Kat en consorten

 1. Gedrukte stupide reacties op secundaire slachtoffers leidt bovendien regelmatig ook tot meer stupide reacties van het publiek. Met name de reacties onder de nieuws en kranten berichten worden gebruikt voor ondoordachte meningen of waar gewaande feiten.
  Deze zijn regelmatig kwetsend voor de secundaire slachtoffers en zo wordt men nogmaals geconfronteerd. Vicieuze cirkel.

  Like

 2. Alles wat Micha Kat aanraakt veranderd in schroot. De man is de vleesgeworden mislukking. Hij slaagt er echter in zich vrijwel onaantastbaar te maken door zich niets aan te trekken van het enige redelijke verweer dat zijn slachtoffers hebben: een gang naar de rechter. Ik ben geen voorstander van allerlei gelegenheidswetgeving, maar lui als Kat die maar consequentieloos de vreselijkste laster kunnen uitspugen zouden sneller door de wringer gehaald moeten kunnen worden. Zo goed als iedereen weet dat zijn geboer kant nog wal raakt, maar ik zou het Bauke en anderen gunnen als ze hem volkomen konden kaalplukken.

  Like

 3. Een brute moord is niet erg genoeg.
  Er 'moeten' satanische gruwelijkheden erbij gelinkt worden.
  Een 'onnatuurlijke' dood is altijd wel schokkend, ongeacht in welke omstandigheden.
  Maar om er bij voorbaat een dader aan te wijzen?
  Of er dingen bij gaat zoeken die niet van toepassing zijn?
  Daar kom je niet bij de kern van de zaak.
  Integendeel.
  Het wordt dan meer en klucht…

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s