Terug in de kast

BNR sprak (audio) gisteren Gerard Dielissen, algemeen directeur van NOC-NSF, over homodiscriminatie en de wetgeving tegen “homopropaganda” in Rusland.

Rusland heeft het IOC beloofd homoseksuele spelers niet te discrimineren. Of die belofte wat waard is zal moeten blijken. Het IOC berichtte eerder al dat ze vanuit het hoogst regeringsniveau de garantie had gekregen dat die wet niet zou gelden voor allen die aan de Spelen deelnemen, een belofte die daags erna al getorpedeerd werd door Vitali Moetko, de Russische minister voor sport.

“Niemand verbiedt atleten met een afwijkende seksuele voorkeur naar Sotsji te komen, maar wanneer ze dit op straat uiten, dan moeten ze zich gewoon verantwoorden.” 

Homoseksuele spelers mogen gewoon mee doen en geen homoseksuele sporter heeft zich nog bij de olympische club gemeld om zijn of haar zorgen daar neer te leggen. Partners van homoseksuele winnaars zullen die gewoon mogen zoenen ter felicitatie, aldus meneer Dielissen.

“Natuurlijk zijn ze maatschappelijk geëngageerd uiteraard en natuurlijk zullen ze voorlichten, geen enkel probleem, maar dit is niet top-of-mind bij topsporters. Die zijn echt bezig met kwalificaties om naar de Spelen te kunnen.”

Dus kan het hele thema terug in de kast.

Sporters zijn volgens meneer Dielissen wel sociaal geëngageerd hoor en ze zullen voorlichten, maar houden zich hier gewoon niet mee bezig. Sporters, die zijn alleen op de kwalificaties gericht.

Dat Rusland voorlichting over homoseksualiteit als homopropaganda ziet, dat zou dan nog weleens een interessant spanningsveld op kunnen leveren.

Meneer Dielissen is er ook heilig van overtuigd dat een kleinigheid als het lakken van vingernagels in regenboogkleuren geen enkel probleem zal zijn.

“Het gaat echt om het actief propageren van andere seksuele oriëntaties, met name voor minderjarigen. Daar valt het kleuren van je nagels niet onder, daar heb ik geen enkele zorgen over, dat dat niet zou kunnen.”


De Zweedse hoogspringster Emma Green-Tregaro deed dat bij wijze van statement tijdens het IAAF WK atletiek in Moskou. Dat kwam haar op een bijzonder verontwaardigde reactie van de Russische wereldkampioene polsstokhoogspringen Elena Isinbajeva te staan, die vond dat alle atleten de anti-homoregels in Rusland moeten respecteren. 

In Rusland, aldus mevrouw Isinbajeva, leven mannen gewoon met vrouwen en vrouwen met mannen, want dat is historisch zo bepaald.

Zeg maar van dezelfde orde als de bekrompen René van der Gijp met zijn “Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers.” Soit, ons voetbalintellect beperkte zich dan nog tot de voetbalwereld. Echte homo’s bestaan daarbuiten wel, aldus meneer Van der Gijp, maar die voetballen niet, want die gaan ’s zaterdags natuurlijk in een leuk kapperszaakje werken.

Goed, de Russen hebben dus hun eigen wetten en mevrouw Isinbajeva verwacht dat de olympische gasten die respecteren. Saillant detail daarbij is dan wel dat mevrouw Isinbajeva tijdens de Olympische Spelen in Sotsji burgemeester van het olympisch dorp zal zijn.

Dat terwijl het Olympisch Handvest stelt dat “Any form of discrimination with regard to a country or a person on grounds of race, religion, politics, gender or otherwise is incompatible with belonging to the Olympic Movement.”

Dat mevrouw Isinbajeva na haar toespraakje op televisie nog burgemeestertje spelen mag zegt opnieuw iets over de fundamentele waarden van het Olympisme.

Tijdens de atletiekfinale liet de Zweedse hoogspringster, op aandringen van de internationale atletiekfederatie IAAF, de regenboogkleuren dan ook braaf achterwege. Mevrouw Green Tregaro had te verstaan gekregen dat ze met haar nagellak de regels in Rusland had overtreden en dus verscheen ze netjes met roodgelakte nagels bij de start.

Na het horen van het interview met meneer Dielissen wil ik mijn eerdere oproep nog maar even herhalen. Boycot Sotchi. Tekent u de petitie *hier* alstublieft ook nog even?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s