Aftellen voor de dolfijnenjacht in Taiji: Operation Infinite Patience

Ieder jaar begint op 1 september de “traditionele” jacht op dolfijnen, kleine walvissen en bruinvissen in Taiji, Japan. Deze jacht duurt zes maanden.

Deze bloederige traditie werd in 2009 in beeld gebracht in de documentaire “The Cove“.

In deze geruchtmakende documentaire maken we kennis met Richard O’Barry. Deze man ving en trainde dolfijnen, in de jaren zestig van de vorige eeuw maakte hij naam met de vijf dolfijnen die om beurten de rol van de beroemde televisiedolfijn Flipper speelden. In 1970 stopte een van deze dolfijnen, Kathy, met ademhalen. Ze kwam eenvoudigweg niet meer boven om adem te halen en stierf in O’Barry’s armen.

Richard O’Barry is er tot op de dag van vandaag van overtuigd dat de ongelukkige Kathy bewust een einde aan haar eigen leven maakte. Haar zelfmoord maakte dat hij zijn standpunten over het vangen en trainen van dolfijnen en dolfijnenshows radicaal veranderde. Hij werd hun grootste voorvechter.

De dolfijnenvangst brengt de documentairemakers naar het Japanse vissersstadje Taiji.

Bloedbaai

Jagers drijven met hun bootjes scholen dolfijnen bijeen. Hele dolfijnenfamilies worden opgejaagd en in een inham van de baai gedreven. Daar worden ze soms dagenlang “opgeslagen”. Vanwege de grote aantallen dieren, het gaat om vele duizenden dolfijnen per jaar, vinden de moordpartijen gefaseerd plaats.

Dat gebeurt door de dolfijnen met een priem in de ruggengraat te steken. Dat levert een lange doodstrijd op. De dieren worden met een touw om de staart aan de bootjes vastgemaakt en verdrinken. De ongelukkigste worden zelfs nog levend aan stukken gesneden. De wateren van de baai kleuren, letterlijk, bloedrood. Dat proberen de vissers tegenwoordig tegen te gaan door houten wiggen in de wonden van de dolfijnen te slaan. Bloedrood water is slechte PR, getuige The Cove.

Dolfijnen zijn intelligent, sociaal en zelfbewust. De dieren die nog niet aan de beurt zijn, zijn zich bewust van de paniek en het leed van hun soortgenoten.

Dolfinaria

Een deel van de gevangen dieren, de mooiste exemplaren, wordt levend verkocht aan dolfinaria. Daar verdienen de vissers tonnen aan, tot wel 150.000 euro per dolfijn, terwijl een geslachte dolfijn een paar honderd euro opbrengt. Deze dolfijnen is een ongelukkig leven in gevangenschap beschoren, in kleine betonnen bassins. In het wild zwemmen ze echter tientallen kilometers per dag. Deze dolfijnen zullen kunstjes moeten leren om ons mensen te vermaken. Of ze mogen zo fijn “knuffelen” met mensen die graag een beetje met zo’n op het oog goedlachs en olijk dier willen zwemmen.

Ook ons “eigen” dolfinarium Harderwijk, het grootste zeezoogdierenpark van Europa, kocht in het verleden dolfijnen, die in Taiji gevangen werden. Een aantal van hun dolfijnen, inmiddels hoogbejaard, zwom ooit in de oceaan.

Het vlees van dolfijnen is in Japan lang zo populair niet als de vissers van Taiji de wereld wilden doen geloven en daarnaast bevat het ongezonde hoeveelheden kwik. Het vlees van de dolfijnen belandt zelfs illegaal in de schappen onder het label ‘walvis’.

Het is dan ook de handel in levende dolfijnen die uiteindelijk de drijvende kracht is achter deze moorddadige praktijken.

Cove Guardians

Sinds 2010 voert Sea Shepherd Conservation Society campagne in Taiji; Operation Infinite Patience. Elk jaar reizen vrijwilligers, de Cove Guardians, naar de baai om zes maanden lang de wereld live te vertellen van de gruwelijke taferelen aldaar. Ook dit jaar zullen de Cove Guardians de gruwelijkheden van Taiji vastleggen en delen met de wereld.

Volgende week zondag is het weer zo ver. In ons kikkerlandje, waar het zelfs tot een stille tocht kwam voor een op een zandbank gestrande bultrugwalvis, trekt dolfinarium Harderwijk jaarlijks honderdduizenden bezoekers.

Een klein land op zijn smalst.

What YOU Can Do To Help

2 gedachtes over “Aftellen voor de dolfijnenjacht in Taiji: Operation Infinite Patience

 1. Zit schijnbaar in ons als 'menschheid'..
  Lijden als kunst en vermaak..
  Rodeo, stierenvechten, honden en hanengevechten..
  Traditie en cultuur.
  Zo beschaafd zijn we nog niet.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s