Stenen des aanstoots

Vorige maand schreef ik over de website DeWareReligie.nl en het verhaal dat zij bracht over een moslima-in-niqaab, die mishandeld zou zijn op het perron van station Hollands Spoor. Een verhaal dat zij zich kort daarna genoodzaakt zag te rectificeren. Kennelijk is de negatieve aandacht voor dat platform goed bevallen, want gisteren gooide men er nog maar eens wat olie op het vuur, dat ook meneer Wilders zo graag brandende houdt.

Iemand die zich Abu Suhayb en columnist noemt schreef een open brief aan de ouders van de in Jemen ontvoerde journaliste Judith Spiegel en haar echtgenoot Boudewijn Berendsen. Het stel werd door een groep gewapende mannen in huis aangevallen, wordt sindsdien vastgehouden en heeft in een video om hulp gevraagd.

Het in die video genoemde ultimatum is stil voorbij gegaan en er is sindsdien niets meer van het koppel vernomen. Naar verluidt willen de ontvoerders tien miljoen euro voor de vrijlating van het ongelukkige stel. Dat mag geen verrassing heten, ontvoeringen zijn in Jemen een bepaald weinig ideologische miljoenenbusiness. Judith Spiegel was zich daar bewust van.

In Jemen zelf nemen steeds meer mensen, waaronder vooraanstaande Jemenieten, het voor mevrouw Spiegel en haar man op. Nobelprijswinnares Tawakkol Karman brak een lans voor hen. Men lijkt zich inmiddels te gaan beseffen hoe slecht die ontvoeringen zijn voor de Jemenitische reputatie.

Geert Wilders

De “columnist” zit met een van de laatste tweets van Geert Wilders in zijn maag. Ter ere van het vijfentwintig jarige jubileum van Al Qaida schreef deze “25 jaar Al Qaida terreur in de naam van een krankzinnige krijgsheer/pedo. Maar beschaving wint altijd van barbarisme”.

Ironisch genoeg onderschrijft meneer Wilders daarmee dat de beschaving nog wel even te gaan heeft, alvorens we victorie kunnen kraaien. Ik blijf me ook verwonderen over de hoeveelheid vilein venijn dat in koud 140 lettertekens gegoten worden kan. Soit, de man mag, zij het binnen de kaders van de wet, zeggen wat hij wil en dat is hoe dan ook een groot goed.

Infantiel

Enfin, men acht de profeet alweer geschoffeerd en dat kan natuurlijk niet. Abu Suhayb voelt zich wel heel erg door Geert Wilders gekrenkt en haalt op zijn beurt eens even lekker uit naar de ouders van Judith Spiegel en Boudewijn Berendsen.

Dat is een infantiele manier om agressie af te reageren, misschien dat Abu Suhayb er een volgende keer beter aan doet die naar een geschikter vervangobject, een boksbal bijvoorbeeld, te verplaatsen.

Met een verwatenheid en melodrama waar Geert Wilders nog een puntje aan kan zuigen wijst hij de bezorgde ouders op hoe slecht men in de islamitische wereld op zulke uitlatingen reageren kan. Daarbij gaat hij zelfs zo ver als de rellen om de zogeheten Mohammed-cartoons aan te halen.

Cartoons

Die cartoons, hoe zat dat ook al weer? Dat is toch ook alweer een jaar of zeven, acht geleden.

In Denemarken durfde destijds geen enkele illustrator het nog aan om een eenvoudig en onschuldig kinderboekje over profeet Mohammed van leuke plaatjes te voorzien, simpelweg uit angst voor represailles. De Jyllands-Posten, een Deens dagblad, besloot op die actualiteit in te haken met een artikel over zelfcensuur en de vrijheid van meningsuiting. Daarbij drukte ze een twaalftal satirische spotprenten af.

Kort na publicatie werden de journalisten telefonisch met de dood bedreigd. Een Deense moslimorganisatie Islamisk Trossamfund eiste excuses van de krant, die dat uiteraard weigerde. Er volgde nog een vreedzame protestdemonstratie voor het kantoor van Jyllands-Posten en daar bleef het in eerste instantie bij. Zes van de spotprenten werden weliswaar nog in een Egyptisch dagblad afgedrukt, maar geen haan die er nog naar kraaide.

Dan brengen vijf Deense moslims een bezoekje aan Egypte, met een kleine collectie cartoons waar ze een aantal eigen maaksels aan hebben toegevoegd, waaronder onder andere een prent van Mohammed als demonische pedofiel en een bewerkte foto van een man met een varkenssnuit, die ook Mohammed zou voor moeten stellen. Althans, dat claimt het illustere vijftal. Later blijkt het een foto te zijn van een Fransman, die meedoet aan een folkloristische competitie schreeuwen-als-een-varken.

Ook Libanon, Syrië, Marokko en Algerije worden met zo’n bezoekje vereerd en tijdens dat gezellige samenzijn wordt driftig met de tekeningen gewapperd. Langzaamaan begint dan de hysterie. Van handelsboycots, ambassades die in het beste geval gesloten en in het slechtste geval gebrandschat worden, pogingen tot aanslagen, op onder andere cartoonist Kurt Westergaard, tot heuse volksoplopen waarbij uiteindelijk zelfs doden vallen.

Tegen die tijd leiden de cartoons, en dan met name de door ons illustere vijftal zelfverzonnen platen, een eigen leven en is iedereen vergeten dat de Deense cartoons nooit getekend zijn met het oogmerk moslims te beledigen.

Oprechte kritiek te berde brengen is iets heel anders dan simpelweg willen beledigen, maar ook aan die nuance ging men voorbij. Wanneer de Islam misbruikt wordt om geweld te billijken mag dat best gezegd worden en zulks benoemen is op generlei wijze beledigend voor de Islam. Dat ’t de misbruiker tegen het zere been is, dat is weer een tweede.

Spijt

De ironie wil dat een van deze reislustige Deense moslims deze week zijn spijt betuigde over zijn aandeel in deze kwestie. Deze meneer, Ahmad Akkari, stelde daarbij zelfs dat Jyllands-Posten het volste recht had de gewraakte spotprenten af te drukken en bood in persoon zijn excuses aan Kurt Westergaard aan.

“I want to be clear today about the trip: It was totally wrong,” Akkari told The Associated Press this week. “At that time, I was so fascinated with this logical force in the Islamic mindset that I could not see the greater picture. I was convinced it was a fight for my faith, Islam.”

In dat licht bezien mogen we misschien in onze handjes knijpen dat meneer Suhayb zijn agressie in het geschreven woord afreageert. De columnist lijkt volkomen overtrokken reacties op onwelgevallige uitlatingen wel logisch te vinden. Daarbij schetst hij zelf een beeld van een gewelddadige mondiale moslimgemeenschap, die in reactie op de woorden van Wilders automatisch onschuldige derden naar het leven zal staan.

“Er zijn mensen voor minder onthoofd. Jullie kinderen, die in handen zijn van Al Qaida, zullen zonder twijfel de grootste slachtoffers zijn van de invulling van vrijheid van meningsuiting die Geert Wilders geeft.”

Met zulke vrienden heeft de Islam geen vijanden nodig.

2 gedachtes over “Stenen des aanstoots

 1. Conflicten verspreiden zich naar andere grondgebieden.
  Het is ook wat je met de paplepel ingegooid krijgt.
  Ik ergerde me een keer aan iemand met een vrij kort lontje..
  Vloekte en schold veel.
  Tot dat ik zei dat hij GVD maar eens moest vervangen in AVD.
  Het hielp wel.. tenminste.. het kwam wel aan.
  Paste beter op wat uit zijn mond kwam,als ik in de buurt was.
  Grappig…
  Opvallend is wel dat asielzoekers,al snel kunnen integreren.
  De 2de en derde generatie eigenlijk achterloopt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s