Stephen Fry, Moedertje Rusland en de boycot van de Olympische Spelen

Ik ben een beetje idolaat van Stephen Fry. Deze Engelse duizendpoot kent u vast nog wel van Fry and Laurie of de geniale serie Blackadder. Fry doorleefde een probleemjeugd, ging naar een typisch Engelse kostschool, studeerde Engelse Literatuur, zat drie maanden in de gevangenis vanwege creditcardfraude en heeft meerdere boeken op zijn naam staan. De man schrijft, acteert, presenteert, dicht en regisseert. Hij is komiek, journalist, atheïst, humanist en activist. O, en naar eigen zeggen voor 90% homoseksueel.

Maakt mij niet uit, hij wordt er niet minder sympathiek of geniaal van, maar de goede man heeft behoorlijk met zijn geaardheid getobd. Daarnaast kampt hij met een bipolaire stoornis, laten we zeggen dat het hem niet aan komt waaien.

Afgelopen woensdag plaatste meneer Fry een open brief op zijn website, aan David Cameron en het IOC, waarin hij oproept de Olympische Winterspelen van 2014 te boycotten. Die moeten plaats gaan vinden in het Russische Sotsji.

Op zijn Russisch

De voorbereidingen in Sotsji gaan al niet van een leien dakje. Eerder op zijn Russisch, zogezegd. Bewoners worden uit hun huizen gezet, als ze al gecompenseerd worden voor het verlies van huis en haard dan is de vergoeding veel te laag. Bouwvakkers werken te lange dagen, vaak zonder contract en soms worden ze niet eens betaald. Journalisten die erover berichten worden gecensureerd.

Olympische waarden

Het deed mij denken aan de Olympische Spelen in China in 2008. Ook een land dat mensenrechten aan haar legerlaars pleegt te lappen. Ook daar werden mensen zonder pardon uit hun huizen gebonjourd, opdat die plaats konden maken voor een mooi Olympisch sportdorp.

Niets vergeleken bij de mensenrechtenschendingen waar China zich ook toen al aan bezondigde, maar toch. Het IOC zat daar wel een beetje mee in zijn maag, met die mensenrechtenschendingen. De vicepresident van het Chinese Olympisch Comité stelde daarom bij de kandidaatstelling nog: “Door de Olympische Spelen aan Beijing toe te kennen helpt u mee de mensenrechten te bevorderen.”

Jacques Rogge, voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité, beloofde in april 2002 op te treden als de mensenrechten in China niet zouden verbeteren. Uit periodieke beoordelingen die Amnesty International daarna maakte bleken schendingen van mensenrechten op grote schaal te blijven gebeuren. De situatie was allerminst verbeterd, maar de Olympische karavaan streek desondanks zonder morren in China neer.

De drie Olympische waarden, (excelleren, respect en vriendschap), het Olympisch Handvest, de principes en waardes van Olympisme, het klinkt allemaal prachtig. In de praktijk stelt het echter niet al te veel voor.

Uit dat Olypisch Handvest;

“Any form of discrimination with regard to a country or a person on grounds of race, religion, politics, gender or otherwise is incompatible with belonging to the Olympic Movement.”

Let wel, dit is een van de fundamentele waarden van dat Olympisme. Het is dat meneer Fry ’t aan de kaak stelt, maar met de nieuwe, discriminatoire anti-homowetten is Rusland wel heel erg incompatible met dat Olympisme.

Ik verwacht van het IOC dan ook geheel niets in de kwestie van de mensenrechtenschendingen in Rusland.

Homofoob Moedertje Rusland

Rusland nam twee maanden geleden namelijk een wet aan die “het verspreiden van homoseksuele propaganda” verbiedt. Wie minderjarigen over homoseksualiteit of transgenders voorlicht (of er zelfs maar in hun bijzijn over spreekt) kan daar een boete voor krijgen. Een optocht als de Gay Pride ist verboten en de regenboogvlag mag je er niet meer hijsen. Activisten die voor de Doema tegen deze wet wilden protesteren werden belaagd en bekogeld door voorstanders van de nieuwe wet en zelfs opgepakt.

Nu is discriminatie en intimidatie van en geweld tegen homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in Rusland eerder regel dan uitzondering. Zo blijken Russische neonazi’s actief jonge homoseksuelen op te zoeken, om hen te intimideren en te mishandelen. “Op safari” noemen ze dat.

Bedreigingen, vernederingen en chantage vallen hun prooien ten deel. En erger. Opvoedende pakken slaag, corrigerende verkrachtingen, ‘urinetherapie‘, verminkingen, moord. Niets is deze kaalkoppen 2.0 kennelijk te gek en dan schieten ze daar ook nog graag een filmpje van. Leuk voor op YouTube.

Dat die homofobe houding daadwerkelijk in wetgeving gegoten werd, daar konden we natuurlijk wel op wachten. Mensenrechtenschendingen in het algemeen zijn gemeengoed in Rusland. Mensenrechtenactivisten, journalisten, feministen, buitenlanders – 2013 is volgens Human Rights Watch het “slechtste jaar voor mensenrechten in Rusland sinds de Sovjet-Unie”.

Geen boycot

David Cameron heeft laten weten dat er geen sprake zal zijn van een boycot. Meneer Cameron meent dat de aanpak van homofobe sentimenten meer gebaat is bij deelname dan bij een boycot.

Onze eigen minister Jet Bussemaker (Emancipatie) is dezelfde mening toegedaan. Ze liet zich daar gisteren over uit in het radioprogramma TROS Kamerbreed. Mevrouw Bussemaker was ten tijde van de Olympische Spelen in China staatssecretaris van Sport.

“We hebben daar de mensenrechten wel aan de orde gesteld. Mede door de Olympische Spelen is er in China iets gebeurd dat nooit meer terug is te draaien. Er zijn contacten ontstaan en er is kennis overgedragen.”

Mevrouw Bussemaker correspondeert namelijk nog altijd met een alleraardigst Chinees studentinnetje en o, wat is de mensenrechtensituatie er sindsdien enorm verbeterd!

Dan hadden we in 1956 toch meer cojones. Nederland boycotte toen de Olympische Spelen in Melbourne alleen al omdat de Sovjet-Unie mee mocht doen. De Sovjet-Unie richtte in dat jaar een bloedbad aan in Hongarije, maar mocht zich evengoed bij de Olympische Spelen melden want Olympische waarden gaan boven politiek.

Tekent u de petitie *hier* alstublieft ook nog even?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s