‘Intelligente vrouw blijft kinderloos’

Een goede vriendin van me stuurde me een artikeltje van De Telegraaf door. Gewoon om te sarren, want doen we elkaar met regelmaat. We zijn allebei kinderloos en we vinden onszelf aardig intelligent, het onderhavige artikel was dan ook bron van enige hilariteit. Het is een artikel van een paar dagen oud en het was volkomen aan me voorbijgegaan, niet in het minst omdat ik De Telegraaf niet graag lees – en haar katern ‘Vrouw’ nog minder. Irritante krant. Irritante artikeltjes.

Goed. Vandaag dus in mijn inbox:

Al decennialang krijgen hoogopgeleide vrouwen op latere leeftijd kinderen dan de lager opgeleide vrouwen. Het toenemende aantal last-minute moeders zou te maken kunnen hebben met het IQ van deze vrouwen, aldus onderzoeker Satoshi Kanawa uit Londen. Hij legde dit fenomeen onder de loep en ontdekte dat de drang om kinderen op de wereld te zetten, daalt met een kwart bij elke 15 extra IQ punten.

Het aantal kinderloze vrouwen is sinds 1990 bijna verdubbeld. Onder de 45-jarigen heeft één op de vijf geen kinderen. Dit aantal loopt op naar 43 procent als we kijken naar kinderloze vrouwen met een diploma op zak. Uit een andere studie, uitgevoerd door de onderzoekers van de Universiteit van York, blijkt dat geluk niet samenhangt met het krijgen van kinderen. Dit zou volgens experts een reden kunnen zijn waarom veel vrouwen bewust kiezen voor een bestaan zonder kinderen.

Het is zeldzaam, maar dit bericht maakt meteen met de kop én de eerste zin het slechtste in me wakker.

Hoezo is een leven zonder kinderen meteen een onbekommerd leven? Schei toch uit.

Satoshi Kanazawa

De door De Telegraaf aangehaalde onderzoeker heet Kanazawa en niet Kanawa. Het is een eigenaardig en controversieel heerschap, dat vorig jaar een bepaald dubieus onderzoek presenteerde naar de aantrekkelijkheid van vrouwen van diverse origine. ’s Mans conclusies bleken volkomen ongefundeerd en op het racistische af, 68 evolutionair psychologen schreven dan ook een boze open brief, waarin zij zich van meneer Kanazawa distantieerden.

Het was ook nog eens niet de eerste keer dat meneer Kanazawa door de wetenschappelijke mand viel. In 2006 publiceerde hij een onderzoek waaruit volgens hem bleek dat de slechte gezondheid van mensen in sommige arme landen niet te wijten is aan armoede maar aan hun lage IQ. Ook dat onderzoek werd met de grond gelijk gemaakt; het bleek van foute premissen, onterechte conclusies en vooroordelen aan elkaar te hangen.

Redenen genoeg om het door De Telegraaf aangehaalde onderzoek met wat korreltjes zou te nemen, me dunkt.

Intelligentie versus vruchtbaarheid

De studie van “Satoshi Kanawa” zou dan uitwijzen dat een kinderwens bij vrouwen gerelateerd is aan hun IQ; een hoger IQ maakt ons kennelijk minder geneigd te baren.

Of liever, minder geneigd te paren, wanneer we Midas Dekkers mogen geloven. Weliswaar zijn we biologisch voorgeprogrammeerd te willen coïteren, een kinderwens is echter niet op biologische wijze geprogrammeerd. Baren is lijden, Moeder Natuur fopt ons door seks zo’n vreselijk aangenaam tijdverdrijf te maken en de pijn van een bevalling snel te laten vergeten. Daarom tuinen Nederlandse vrouwen er gemiddeld 1,7 keer in. Let wel, dan zijn wij nog de enige diersoort die zich beseft wat er van die paring en baring komen kan.

Een kinderwens is volgens meneer Dekkers eerder een sociale drang. Of dwang, zo u wilt.

Direct na de bevalling pompt Moeder Natuur ons ook nog eens vol met het hormoon oxytocine, een hormoon dat ook bij het vrouwelijk orgasme rijkelijk vrijkomt. Na de eerste bevalling verandert de hormoonhuishouding van de nieuwbakken moeder daardoor definitief en wordt ze moederlijk. Het maakt dat ze sneller ongerust is over haar kinderen en dat ze gevoeliger reageert op babygehuil, bijvoorbeeld.

Je kunt dan ook nauwelijks met droge ogen beweren dat vrouwen “in de wieg zijn gelegd voor het moederschap”. De zaken liggen ingewikkelder.

Robert Cliquet

Dat er een negatief verband is tussen intelligentie en vruchtbaarheid wisten we overigens al. Sociaal bioloog Robert Cliquet kwam daar in 2010 al mee. Slimme mensen krijgen minder kinderen. In 2010 bleef veertig procent van de Duitse vrouwen met een universitaire opleiding al kinderloos.

Ik vraag me dan ook af of meneer Kanazawa niet gewoon leentjebuur gespeeld heeft bij meneer Cliquet.

Vrouwen zijn almaar hoger opgeleid, op scholen hebben ze inmiddels vaak zelfs al een voorsprong op mannen, en het mag geen verrassing heten dat ze met hun genoten opleiding ook nog wel wat willen doen. Carrièretijgerinnen genoeg zelfs, die graag hun ziel en zaligheid in een goede baan leggen.

Daarnaast zou, zoals meneer Cliquet al observeerde, de slimme en hoger opgeleide mens bewuster en met een meer vooruitziende blik besluiten al dan niet toe te geven aan een kinderwens.

Dat is zeer duidelijk. Slimme mensen krijgen gemiddeld minder kinderen. De reden daarvoor ligt voor de hand: anticonceptie wordt altijd eerst verspreid bij het beter opgeleide, intelligentere en meer vooruitziende deel van de bevolking.  

Om een voorbeeld te geven: in Duitsland krijgt 40 procent van de vrouwen met een universitaire opleiding geen kinderen. Daarom is het zo belangrijk om anticonceptie wereldwijd op een zo breed mogelijke schaal beschikbaar te stellen en niet alleen bij de hoger opgeleide bevolkingsgroepen.

Welvaart en technologie

Toegenomen welvaart en moderne technologie zijn aanmerkelijke factoren in het almaar kleiner worden van het gemiddeld aantal kinderen dat we baren. Niet in het minst omdat we inmiddels kunnen beschikken anticonceptiemiddelen, natuurlijk. Slimme, hoger opgeleide mensen kunnen ook nog eens eerder en makkelijker beschikken over anticonceptiemiddelen.

Kinderen zijn een almaar duurder wordende “hobby”. Denkelijk telt ook dat mee. We zijn daarnaast niet langer erg afhankelijk van onze kinderen, die men toch ook als een oudedagvoorziening placht te zien. We hebben ze ook niet langer nodig als miniatuur arbeidskrachten, zoals dat niet al te lang geleden nog het geval was. De overlevingskansen van kinderen zijn veel groter, dus de noodzaak er een paar in reserve te baren is er ook al niet meer.

Journaille

De laatste alinea van het artikel doet de deur dicht.

Dit verschijnsel duikt ook op onder Hollywoodsterren. Zo maken Oprah Winfrey, Cameron Diaz en Eva Mendes er geen geheim van dat zij geen kinderen willen baren. “Ik leid dit leven omdat ik geen kinderen heb”, vertelt Camerion Diaz. Maar ook actrice Eva Mendes is stellig over het krijgen van kinderen. “Ik wil geen kinderen. Ik hou van slapen en ik maak mij overal zorgen om.”

Wie schrijft die onzin? Schrijven over een onderzoek naar een negatief verband tussen het IQ van vrouwen en de mate waarin zij zich nageslacht wensen en dan een Eva Mendes als voorbeeld noemen, die geen kinderwens zegt te hebben omdat ze van slapen houdt?

Ik heb geen idee van het IQ van genoemde vrouwen, maar ik weet wel dat hetzelfde de schrijver van dit episteltje geldt. Geen benul.

Tot zo ver weer de stomste krant van Nederland.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s