Rosalind Franklin

Rosalind Elsie Franklin kwam op 25 juli 1920 in Londen ter wereld.

Rosalind was intelligent. Op twaalfjarige leeftijd kwam ze op St. Paul’s Girls School terecht, waar lesgegeven werd in onder meer natuurkunde en scheikunde. Die vakken werden in het algemeen niet op meisjesscholen gedoceerd, maar deze school was daar een gelukkige uitzondering op. Op vijftienjarige leeftijd besloot Rosalind dat ze wetenschapper wilde worden. Met succes legde ze het toelatingsexamen voor de Universiteit van Cambridge af, maar haar vader dreigde roet in het eten te gooien.

De man was mordicus tegen hoger onderwijs voor vrouwen en weigerde Rosalinds studie te betalen. Een vrijzinniger tante redde haar wetenschappelijke carrière door die studie te betalen en nadat ook moeder Franklin zich achter het voornemen van haar dochter schaarde ging vader Franklin alsnog overstag.

Rosalind specialiseerde zich in de fysische chemie en studeerde in 1941 af. Ze deed onderzoek naar steenkool, dat in de oorlogsjaren schaars was, en dat onderzoek leverde haar in 1945 een doctoraat op.

Röntgendiffractie en de dubbele helix

Fotograph 51

Na Cambridge toog ze naar Frankrijk, waar ze nog eens drie jaar voort studeerde aan het  “Laboratoire Central des Services Chimiques de l’Etat”. Daar leerde ze röntgendiffractietechnieken, waar men de structuur van vaste stoffen mee bepalen kan. In 1948 keerde ze terug naar Londen, om daar aan King’s College Londen als onderzoeker aan de slag te gaan. Haar werkgebied was de moleculaire röntgendiffractie. Ze maakte röntgendiffractiefoto’s van DNA.

Ze kreeg het er aan de stok met een andere onderzoeker, ene Maurice Wilkins. Deze man ging met haar röntgendiffractiefoto’s van DNA, waaronder de beroemde en beruchte “Photograph 51” aan de haal. Hij toonde ze aan niemand minder dan James Watson, die aan de hand daarvan bedacht dat DNA de vorm van een dubbele helix moest hebben.

James Watson en zijn collega-onderzoeker Francis Crick  kwamen tot een model voor de structuur van DNA en ze publiceerden dat in 1953 in het wetenschappelijke tijdschrift Nature.

Na dit debacle vertrok Rosalind Franklin naar Birkbeck College, waar ze zich toelegde op de studie van virussen. Ze overleed op 16 april 1958 aan de gevolgen van eierstokkanker, net zevenendertig jaar oud.

Onverdiend voetnoot

James Watson, Francis Crick en de bewuste Maurice Wilkins kregen in 1962 een Nobelprijs voor die ontdekking van de dubbele helix van DNA. Rosalind Franklin werd een voetnoot in de geschiedenis van de ontdekking van de structuur van DNA. Francis Crick, die veel met Wilkins correspondeerde, schreef echter het jaar daarvoor nog dat het Franklins foto´s en data waren die hem en Watson in staat stelde hun hypothese te formuleren.

In 2010 werd veel van die correspondentie teruggevonden, in negen verloren gewaande archiefdozen. Daarin valt een en ander terug te lezen over de spanningen tussen Rosalind Franklin en Maurice Wilkins. In een van zijn epistels aan Crick beschrijft Wilkins het werk van Rosalind Franklin als hekserij“. Franklin staat dan op het punt te vertrekken naar Birkbeck College en Wilkins schrijft Watson en Crick dan ook dat hij hoopt dat daarmee “the smoke of witchcraft will soon be getting out of our eyes”.

Wanneer Wilkins zijn nood klaagt schrijven ze hem terug; “We hope our little burglary will at least produce a united front in your group!”

In een ander schrijven van Wilkins hand;

“To think that Rosie had all the 3D data for nine months and wouldn’t fit a helix to it, and there was I taking her word for it that the data was anti-helical, Christ.”

Eerbetoon

Google Doodle eert Rosalind Franklin vandaag, op wat haar 93ste verjaardag geweest zou zijn. Te zien is Rosalind Franklin, starend naar de dubbele helix en de beroemde Photograph 51.

Dat vind ik een mooi gebaar.

Een gedachte over “Rosalind Franklin

  1. De heer Vrijland heeft het plaatje ook gezien. Hij weet het op virtuoze wijze te koppelen aan de 'trans-humanistische' agenda van de NWO. In een comment op zichzelf: “Wat ik nu pas zie is dat het volgens mij tevens uitbeeldt dat ze van man/vrouw een neutrale vorm maken willen. Het x-chromosoom en y-chromosoom staan volgens mij voor de geslachtsbepaling.”

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s