Iedereen journalist

De NTR heeft zich verdiept in de wereld van papieren en virtuele kranten, met als resultaat een aardig drieluik. Vorige week maandag werd het eerste deel daarvan uitgezonden, gisteravond het tweede. De journalistiek is niet meer wat het geweest is. Dat geldt zowel haar vorm als haar inhoud, overigens. Het derde en laatste deel is volgende week maandag te zien.

Internet

Het Internet is de Nemesis van de papieren krant. Wellicht ook voor radio en zelfs televisie. De papieren krant is echter al op sterven na dood en lijkt vooral kunstmatig in leven gehouden te worden. Oplagen en lezersaantallen hollen achteruit en daarmee ook de reclame-inkomsten. Dat de papieren krant haar bestaansrecht zo langzamerhand verliest, betekent echter zeker nog niet dat de journalistiek in algemene zin hetzelfde lot is beschoren.

Journalisten maken zich zorgen; kunnen zij met de journalistiek hun geld nog wel blijven verdienen? Veel van hen lijken zich in het geheel niet aan te kunnen passen aan de ontwikkelingen naar een almaar meer virtuele informatiestroom. Innovatie, als daar al sprake van is, gebeurt op zijn elfendertigst.

Dat is niet zonder risico. Er zijn heel wat kapers op de kust, het Internet biedt iedereen die meent iets te zeggen te hebben een platform. Daar hebben we geen kranten of redacties meer voor nodig. Dat betekent dat deze beroepsgroep haar werk voor een groot deel opnieuw uit zal moeten vinden en met haar tijd mee zal moeten gaan.

Dat geldt ook de journalistieke fotografie, zeker nu iedereen uitgerust is met mobiele telefoons met doorgaans uitstekende camera’s. Wie een spectaculaire foto weet te schieten kan die gratis en voor niets kwijt, de enige beloning is de eer van de plaatsing van je foto. Eeuwige roem en dat is leuk.

Zo staat een tweetal van mijn eigen foto’s ook te verstoffen in de archieven van Nu.nl. Ben ik, als amateurfotograaf en toevalligerwijs op de juiste tijd op juiste plek, daarmee werkelijk concurrentie voor de persfotograaf? Misschien wel, maar het is nog altijd aan de professional om ervoor te zorgen dat hij beter werk levert dan het amateurtje. Wanneer ik naar de foto’s kijk van beroepsfotograaf Roel Visser, dan lijkt me dat ook geen probleem. Ik ben op zich geen fan van zijn werk, in fotografische zin, maar zijn serie “Platter & Dikker” vind ik subliem.

Wie beroepsmatig stukjes schrijft of plaatjes schiet ziet zijn werk ook niet zelden overgenomen worden, liefst integraal en zonder bronvermelding – op blogs, fora en al wat dies meer zij. De inmiddels razend populaire nieuwssite Nu.nl is oorspronkelijk zelfs begonnen met alleen maar knip- en plakwerk, al maakt zij inmiddels ook haar eigen nieuws.

Onderzoeksjournalistiek

Wonderlijk is dat de mensen achter een initiatief als Follow the Money datgene kunnen doen waar “journalisten in loondienst” volgens de NTR niet meer aan toekomen: “zaken grondig uitzoeken”. Goede onderzoeksjournalistiek, dus. Ik meen dat de mensen die journalisten in loondienst hebben zich uitgerekend daar nog eens om zouden moeten beraden.

Neem alsjeblieft toch weer eens tijd voor diepgravend onderzoek, hoor en wederhoor en diepte-interviews. Ga doen waar je, beroepsmatig, zo veel beter in zou moeten zijn dan de “amateurs”.

Innoveer. Vertel me zaken die ik nog niet wist, verhef me. Wijs me op de feiten, boei me. Leg de politiek, de politie, de rechters, de bankdirecteuren, iedereen met ook maar een beetje macht in dit land het vuur aan de schenen, volg ze op de voet.

Achtervolg mij, uw lezer, en stap uw digitale toekomst tegemoet. Ik betaal als zo velen namelijk al jaren niet meer voor papieren kranten. Nieuws lees ik online, dat is sneller en goedkoper, het levert geen stapels oud papier op en het geeft me de gelegenheid het nieuws makkelijk te schiften van journalistieke niemendalletjes. Nieuws lees ik nu overal en wanneer het me maar uitkomt op mijn mobiele telefoon of tablet.

Goedkoper, dat bedoel ik niet eens op zijn Hollands. Ik heb best geld over voor het kunnen lezen van goede nieuwsartikelen, maar die zijn schaars. De paar artikelen die ik dit jaar kocht zijn op een hand te tellen, maar waren hun geld meer dan waard.

Voor het grote deel pulp waar u, dames en heren journalisten, mij mee tracht te vervelen heb ik geen geld over. Lazer op met je verhaaltjes over de laatste avonturen van verleidelijke voetbalvrouwtjes en onbeduidende platte Hagenaren en dan koop ik misschien weer eens een krant.

Digitaal. Voor minder doe ik het niet.

3 gedachtes over “Iedereen journalist

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s