Bij de beesten af (2)

Mahatma Gandhi zei het al: De beschaving van een volk is te meten aan de mate van respect waarmee ze met hun dieren omgaan.” Soms lees ik berichten die me het heel even zeker doen weten; er is geen hoop voor het menselijk ras.

Neem nu de Hagenaar die veilingsite Marktplaats afstruinde, op zoek naar gratis kittens. Zeker vijf van deze beestjes schopte hij dood, want dat gaf hem een “lekker gevoel“. Nadat hij een aanbieder van zo’n gratis kitten in een mail vertelde van zijn ziekelijke voorkeur stapte die aanbieder naar de politie. De Hagenaar werd in zijn eigen, zwaar vervuilde, woning aangehouden. Tussen de vuiligheid lagen enkele dode kittens en een, die op sterven na dood was. Het nog levende katje is naar een dierenarts gebracht en lijkt zijn aanvaring met de 45-jarige Arnold den H. te zullen overleven.

Dat bericht raakt me, ik word er misselijk van. Mijn twee jongste katten heb ik uit het asiel, waar ze terecht kwamen nadat ze bij iemand in beslag werden genomen. Ze waren net tien weken en al door de mensheid verziekt, de angst voor mensen krijg ik er maar niet uit.

Een lekker gevoel. Dat is ziek. Bijna net zo ziek als zwaarlijvige vrouwen die kleine pony’s onder hun gewicht doen bezwijken en op zo’n amechtig neergezegen dier voldaan een sigaretje gaan zitten roken. Of de mensen die daar graag naar kijken. Laat je eens nakijken, zou ik willen zeggen.

Twee maten

Het bericht over de kattenkweller stond vanochtend in chocoladeletters op de voorpagina van het virtuele Algemeen Dagblad. Hetzelfde Algemeen Dagblad overigens, dat de rodeo in Canada en het stierenrennen in Pamplona wegzet in prachtige fotoseries. Mooie plaatjes vol spanning en sensatie, die het dierenleed dat achter die fenomenen schuilgaat angstvallig buiten beeld houden.

In Pamplona raakten vandaag tientallen mensen gewond. Vier van hen zelfs zwaargewond. Dat de stieren, die ter ere van de heilige San Fermín door de nauwe straatjes gejaagd worden, een gruwelijke dood in de arena wacht lijkt niet van belang.

Ook de rodeo is geen onschuldig vermaak. Paarden en stieren worden aan het bokken gebracht met stroomstootwapens. Kalveren worden de arena doorgejaagd opdat de dames en heren cowboys ze met een lasso kunnen vangen. De dieren breken nekken, ruggen en poten. Sponsored by Coca-Cola.

De camera’s van de Amerikaanse organisatie SharkOnline leggen die misstanden al jaren vast en het enige antwoord van de rodeowereld is die camera’s simpelweg te verbieden. Aan de andere kant van de wereld laten we ons kennelijk alleen de mooie actiefoto’s in de knuisten drukken, no questions asked.

Chavello Plak

Chavello Plak, dierenhandelaar en eigenaar van de Rotterdamse dierenwinkel Fauna World waar vorige maand zo’n honderdveertig dieren dood werden aangetroffen, is vandaag ook in het nieuws. Hij mag zijn zegje doen bij RTV Rijnmond. Meneer Plak heeft daarbij geëist dat RTV Rijnmond niet plakt of knipt, want beeldvorming in de media is een bitch.

Meneer Plak schuift de schuld voor al die dode dieren in de schoenen van de politie en het Openbaar Ministerie. Hij had natuurlijk wel iemand kunnen regelen om voor de dieren te zorgen, maar hij mocht van beide instanties geen belletje naar zijn advocaat plegen. Dat meneer Plak zichzelf bij de politie kwam melden, daar maakt hij wonderwel geen geheim van. Hij had dus van tevoren iemand kunnen regelen, maar deed dat niet. Naar eigen zeggen reed hij zelfs met een kofferbak vol dieren naar het politiebureau, in de wetenschap dat hij zou worden aangehouden.

Ook de vliegtuigmaatschappij draagt schuld; meer dan driekwart van een zending exotische dieren zou dood bij meneer Plak zijn aangekomen. Dat veel van de dode dieren, die in de winkel werden aangetroffen, verhongerd en verdorst bleken te zijn en zo’n vliegtuigmaatschappij paar part noch deel aan heeft laat hij fijntjes buiten beschouwing.

Als het werkelijk zo gegaan is dan zullen die organisaties daarvoor moeten bloeden. Aangezien meneer Plak halverwege het interview meldt dat de dieren, op de dingo’s na, al dood waren toen hij werd aangehouden lijkt het daar echter niet op. Zijn winkel was ook al maanden dicht, voordat de politie er vanwege de vele klachten over een penetrante stank binnen ging kijken.

Plak verschuilt zich achter een gebrekkige kennis van de wetgeving rond het verhandelen en houden van dieren. Dat juist hij, als “geboren dierenhandelaar” daar van op de hoogte hoort te zijn komt niet in hem op. Wanneer het hem uitkomt echter, weet hij heel goed onder welk artikel en in welke appendix een diersoort thuishoort.

Hij voelt zich simpelweg op geen enkele manier ook maar een beetje verantwoordelijk voor zijn handelen.

Meneer Plak richt zich op exotische dieren als luiaards, leeuwen, tijgers, ijsberen want hij houdt van die “extremen”. Dat is zijn lust en zijn leven en hij is juist hartstikke goed voor zijn dieren.

Ik vroeg me eerder af waarom het nodig is bij wet op te nemen dat mensen geen steppezebra, zwarte beer of bizon thuis mogen houden, maar dat is dus om mensen zoals Chavello Plak.

Een gedachte over “Bij de beesten af (2)

 1. Tja..
  Zelf eet ik ook nog steeds plofkip.
  Ik woon in een dorp waar rijtjeshuizen staan en buren elkaar al voor de rechter slepen voor hanengekraai.
  Of renteniers eisen dat de stallen verplaatst moeten worden.
  Een Vogelspin of Gekko in huis?
  Liever een prachtige web of salamander in de tuin.

  Een ontsnapte haan is minder erg dan een exoot..
  De exoot is leegroof en stroperij van andere landen.
  Mij kun je niet blij maken met circus of dierentuinbezoek.
  Ik vind het prachtig als er een ooievaar voorbijvliegt,of per ongeluk een hert in het bos tegenkom.
  Prachtig als ik een (ronde egel) zie scharrelen en mijn tuin slakvrij houdt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s