Exit Nieuwe Kuip

Het Rotterdamse college van Burgemeester en Wethouders heeft eindelijk het licht gezien. De gemeente ziet niets in een garantstelling voor een nieuwe Kuip.

Er zou vandaag worden gestemd in de gemeenteraad, maar vanochtend werd het voorstel voor een nieuw Feyenoordstadion zelfs ingetrokken. Aangezien Leefbaar Rotterdam gisteren liet weten unaniem tegen het voorstel te zullen stemmen en daarmee een meerderheid voor dat onzalige plan een onmogelijkheid maakte, is die stemronde kennelijk overbodig.

Tenminste, als je geen “nee” van “nederlaag” aan kunt en wilt horen natuurlijk.

Waarom het de gemeenteraad nu op zo’n slinkse manier onmogelijk gemaakt wordt haar “nee” middels een stemming ook luid en duidelijk kenbaar te maken is me een raadsel. Gaan we alleen nog voorstellen in stemming brengen wanneer we zeker weten dat er genoeg bijval is? Rare gang van zaken.

De gemeente Rotterdam en voetbalclub Feyenoord zijn al sinds 2006 plannen aan het maken voor een nieuwe Kuip. Dat had ook wat te maken met de onzalige wens het wereldkampioenschap voetbal van 2018 in Nederland en België plaats te laten vinden. Gelukkig besloot men dat kostbare feestje in Rusland te gaan vieren.

Volledige nieuwbouw is begroot op ruim 350 miljoen euro, waarbij de gemeente Rotterdam gevraagd wordt zich voor 165 miljoen garant te stellen. Daarnaast zou de gemeente Rotterdam 35 miljoen moeten investeren in infrastructuur, want dat nieuwe stadion zal ook bereikbaar gemaakt moeten worden. Voor een sportcampus annex omliggend stadionpark zou de gemeente nog eens 90 miljoen uit moeten geven.

Dat sportpark is van essentieel belang in het garant mogen staan door de gemeente Rotterdam, zo hield de rekenkamer de raadsleden al voor. De Wet Financiering Decentrale Overheden bepaalt immers dat een garantie of subsidie alleen toegekend mag worden wanneer er een uitgesproken publiek belang mee gediend wordt.

De rekenkamer becijferde ook nog eens dat de kans dat de garantstelling daadwerkelijk aangesproken zou moeten worden een behoorlijk reële is.

Het grootste struikelblok nu is de in het voorstel opgenomen garantstelling van 165 miljoen euro. Dat is een groot financieel risico en dat is een paar bruggen te ver in deze tijden van crisis. Ook de gemeente Rotterdam en haar inwoners moeten de broekriem aanhalen. Een poosje geleden verschenen er nog berichten over de oplopende schulden van de gemeente Rotterdam en liet men weten te vrezen dat het gat in de Rotterdamse begroting volgend jaar tot zelfs honderd miljoen op zou kunnen lopen. Rotterdam moet nog eens extra gaan bezuinigen en zou dan wel garant gaan staan voor een voetbaltempel?

Het draagvlak onder Rotterdammers blijkt dan ook uiterst klein en dat mag geen wonder heten. Wanneer iedereen bezuinigen moet is het ook raar om zo’n aanzienlijk financieel risico op de hals te halen voor wat toch uiteindelijk niet meer dan een hobby van een paar is.

In het betaald voetbal worden enorme bedragen neergelegd voor spelers. De uitbating van een voetbalstadion is een commerciële aangelegenheid. Feyenoord stelde eerder de benodigde gelden uit commerciële en private bronnen te kunnen werven; het hóefde de gemeente Rotterdam geen geld te kosten.

Geen woorden, maar daden zou ik dan ook willen zeggen.

Hou (en daar mag u vandaag de typerende Rotterdamse natte ‘t’ invoegen) lekker je eigen broek op.

3 gedachtes over “Exit Nieuwe Kuip

 1. Ja, ik las daar van Leeuwen ook al over op GeenStijl. Maar een college mag een keutel toch wel intrekken als er verder toch geen draagvlak voor is? Ik snap de noodzaak van dat toneelstukje niet zo, als de uitkomst toch al vaststaat.

  Hoe dan ook blij dat het niet doorgaat. Werd ontworpen door Leendert van der Vlugt, die ook het van Nelle gebouw ontwierp en samen met architecten als Rietveld, professor Oud en le Corbusier het “Nieuwe Bouwen” vertegenwoordigt. Dat stadion hoort op de monumentenlijst, is cultureel erfgoed. Knap maar op. Graag met respect voor het oorspronkelijke ontwerp.

  Like

 2. Jarenlang gesteggel, onderzoeken, plannen heruitvinden, debatten en al wat dies meer zij en dan krijgt onze volksvertegwoordiging niet de gelegenheid yea or nay uit te spreken, dat is flauw. Ik wil natuurlijk wel waar voor mijn geld.

  Het is aan de gemeenteraad om over beleid te stemmen en een college dat alleen laat stemmen als het denkt zijn zin te zullen krijgen geeft geen pas.

  Like

 3. Nouja, dat gaat mij teveel over de vorm. Het probleem is dat het stadion uitgeleefd is, dat geloof ook wel. Laat ze maar met wat voorstellen komen om dat op te lossen.

  Ik ben eigenlijk Spartaan, en de verhuizing uit het Kasteel vond ik ook erg verdrietig en onnodig. Als geboren Rotterdammer wil ik de “landmark” van de Kuip helemaal niet missen, vind het nieuwe ontwerp ook een verschrikking, een soort plastic doodskist. De Kuip vertegenwoordigt een continuïteit tussen het voor- en naoorlogse Rotterdam, daar moet je niet aankomen. Evenmin als je het stadhuis, het postkantoor of de Laurenskerk gaat slopen, of leuke nieuwbouwappartementen in de Delfshaven zetten.

  Ik zag die documentaire over hoe inspraak het hele proces van de verbouwing van het Rijksmuseum vertraagde en denk dat er hier juist meer inspraak had moeten zijn. En wat meer respect voor de Kuip, hoe dat gebouw leeft bij de Rotterdammers.

  Als je zoiets gaat vervangen, moet je minstens een architect hebben met de statuur die van der Vlugt had, je moet het ontwerp kunnen verdedigen en uitdragen. Rem Koolhaas bijvoorbeeld. Dit was alleen maar een vaag bestemmingsplan, de noodzaak om de kuip te vervangen werd nooit duidelijk gemaakt, het is een bestuurlijk-autistisch dingetje.

  Gemeenteraad of niet, goed dat het van tafel is.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s