Daar gaat een dominee voorbij

http://npoplayer.omroep.nl/share/?prid=EO_101196120&s=76&e=1063

Meneer Frits Woonink (zie ‘vaccinatie‘) schat het aantal met mazelen besmette mensen in onze bible belt inmiddels op zo’n vijfhonderd. Dat is een stuk meer dan de schatting van het RIVM van vorige week. Er liggen kinderen met zware complicaties in ziekenhuizen. Ook rodehond heeft er de kop opgestoken, een ongeluk komt ook nooit alleen.

De uitzending van De Vijfde Dag van gisteren vind ik ontluisterend. Zo is daar schooldirecteur Bor, ook nog eens vader van zieke kinderen, wiens halve leerlingenbestand inmiddels met mazelen thuis zit. Toch ziet hij nog altijd geen argument voor vaccinatie en over het tijdelijk sluiten van zijn school heeft hij nog geen moment nagedacht. Hij is wel bezorgd hoor en ja, hij weet ook wel dat de kinderen elkaar besmetten. Maar de Here, hè.

Aangrijpender nog vind ik de aanblik van Roelofje Mussche, die in 1971op elfjarige leeftijd polio kreeg. Omdat ze griepverschijnselen had en ze niet was ingeënt werd ze uit voorzorg in een ziekenhuis opgenomen. Niet dat de huisarts dacht dat ze polio had, want ze kon ” alles nog bewegen”. Zes uur later raakte Roelofje in een coma. Tien dagen later kwam ze daar uit bij, in een verwoest lichaam.

Roelofje heeft een ongezouten mening over de hardnekkigheid waarmee mensen vol blijven houden dat het “de wil van god” is. Ze vindt het kwalijk, een lekker makkelijk afschuiven van je eigen verantwoordelijk op god. Het zijn nog altijd de mensen die beslissingen nemen en dat is een rake observatie. Niet vaccineren is ook een beslissing, net als het niet sluiten van school waar de helft van de leerlingen aan een besmettelijke ziekte lijdt.

Als er toch iemand een stem verdient in deze kwestie, dan is het deze vrouw, die de gevolgen van polio elke dag aan den lijve ondervindt. Onnodig. In naam van een onbarmhartige god, waar ze nu in haar volwassen leven helemaal niet aan gelooft. Let wel, ze gelooft, naar eigen zeggen in een ander interview, welzeker nog in god, een god van liefde en goedheid.

Dominee Dorsman, die in die dagen zijn gelovigen onder druk zette hun kinderen vooral niet in te enten, bezocht de doodzieke Roelofje. Eenmaal aan haar ziekbed had de dominee geen woorden van troost voor het meiske. Integendeel:

“Er moet toch iemand boeten voor de zonden van de mensheid”.

Het zijn woorden die haar tot op de dag van vandaag achtervolgen.

Daar ben ik even stil van.

2 gedachtes over “Daar gaat een dominee voorbij

 1. Hard jazeker.
  Ze had eigenlijk gezond en wel nog kunnen rondlopen.
  Nu zit ze in een krachteloos lichaam gevangen.
  Ik neem aan dat ze in de bijbelgordel ook hulpdiensten tot hun beschikking hebben.
  Maar ik heb me al vaker verbaast over die hoek.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s