Onderzoek Anass afgerond

Er is nieuws over het onderzoek naar de dood van de jonge Anass, wiens lichaam op de ochtend van donderdag 7 februari jongstleden gevonden werd in een bosrand bij Wassenaar. Dertien jaar oud. Het onderzoek door de politie en het Openbaar Ministerie is afgerond.

Uitvoerig sporenonderzoek op de vindplaats van het lichaam, forensisch technisch onderzoek, een sectie op het lichaam van Anass, een buurt- en passantenonderzoek en het verhoren van meer dan zeventig getuigen, waaronder leerlingen en medewerkers van de school van Anass – en er is geen aanwijzing gevonden voor een misdrijf. 

Er zijn camerabeelden en communicatiegegevens opgevraagd en onderzocht en er heeft technisch onderzoek plaatsgevonden naar de telefoon en computers van Anass, ook daar geen aanwijzingen voor een misdrijf. Aldus het Openbaar Ministerie.

Wel zijn er aanwijzingen dat Anass zichzelf van het leven heeft beroofd; uit  het forensisch onderzoek blijkt dat Anass door verhanging met zijn sjaal om het leven is gekomen en er zijn geen aanwijzingen voor de aanwezigheid van andere personen.

Het Openbaar Ministerie bracht vandaag naar buiten dat Anass, alhoewel vreselijk vaak gepest, niet direct  en in strafbare zin is aangezet tot zelfmoord. Anass werd veelvuldig gepest en heeft meermaals uitgesproken met het idee rond te lopen om zelfmoord te plegen. Het OM kan echter een causaal verband (opnieuw in strafbare zin) tussen al die pesterijen, de pesters en Anass’ zelfmoord niet hard maken.

Aangifte door mevrouw Merzouk

Met dank aan Anoniem in de comments; de moeder van Anass heeft vorige week aangifte gedaan van moord dan wel doodslag. Zij heeft twee onafhankelijke pathologen geraadpleegd en volgens hen zouden de voorlopige bevindingen en de foto’s van de politie en het Nederlands Forensisch Instituut wél wijzen op een misdrijf. Aldus Ineke van den Brûle, de advocaat van de moeder.

Voor de moeder van Anass is het onderzoek naar de doodsoorzaak van haar zoon nog niet afgerond en daarom heeft ze het OM “uitdrukkelijk verzocht” het onderzoek nog niet te sluiten. Mevrouw Merzouk zal het OM onder meer verzoeken DNA-onderzoek te verrichten op de sjaal van haar zoon.

Mevrouw Merzouk heeft, volgens de Volkskrant, het voornemen om een second opinion te vragen aan één of meer andere forensische deskundigen. Kennelijk naast het tweetal pathologen dat ze al geraadpleegd heeft.

Ik bewonder haar zeer, ze gaat tot het uiterste om te weten te komen hoe haar jongen zo aan zijn eindje kwam. De moed zou je voor minder in de schoenen zakken.

“Waarom pleeg je geen zelfmoord, iedereen haat jou”.

Anass heeft een lange geschiedenis van gepest worden door schoolgenootjes. In zo’n mate dat hij meermaals van basisschool moest wisselen om aan zijn kwelgeesten te ontkomen.

Ook op de middelbare school gaat het pesten door. Van die pesterijen wordt door het OM een heel concreet beeld geschetst. De jongen werd dagelijks uitgescholden voor homo en met brood en flesjes bekogeld wanneer hij door de schoolgangen liep. De pesterijen gebeurden tijdens en na schooltijd, hij zal zich altijd onveilig en opgejaagd gevoeld hebben. Zijn fietszadel werd bespuugd en hij werd vastgepakt en in de hoek geduwd. De school heeft wetenschap gehad van die pesterijen en heeft volgens een zogeheten pestprotocol gehandeld. Dat heeft dus niet erg mogen baten, het pesten ging gewoon door. 

Kinderen zijn wreed. En dat geldt niet alleen kinderen.

Hij is de jongen van wie sommige buurtbewoners fluisteren dat hij er eigenlijk om heeft gevraagd, met die verwijfde gebaartjes, zijn betweterigheid en het vlinderdasje dat hij zo graag draagt. In de Kasstraat, waar Anass met zijn moeder en tweelingzusje woont, valt hij net zo uit de toon als op school.

Op de dag van zijn dood zouden, volgens sommige getuigen, zijn pestkoppen zelfs hebben gevraagd waarom hij geen zelfmoord zou plegen. “Want iedereen haat jou“, werd daar aan toegevoegd. Een grote groep buitenlandse leerlingen, op bezoek vanwege een uitwisselingsproject op zijn school, omsingelden en duwden hem. Ook door hen werd hij weer voor homo uitgemaakt.

Wat een lijdensweg, arm kind. Ik word er zo gruwelijk boos van. Ik begrijp dat er in strafrechtelijke zin meer voor nodig is en ik begrijp de conclusie dat er die zin geen causaal verband aantoonbaar is. Of de zelfmoord van een Tim Ribberink, een Fleur Bloemen en, naar het er nu toch erg veel op lijkt, Anass Aouragh in morele zin hun kwelgeesten aan te rekenen is? Ik vind van wel. Ook al kan een pestend kind de gevolgen van zijn gedrag niet overzien, iedere snotneus wéét dat schelden, fluimen op iemands fietszadel en hem bekogelen met flesjes en boterhammen niet oké is.

Dat pesten een kind (mede) zo tot wanhoop kan drijven dat hij zichzelf wat aan doet wisten we al. Pesten is een vreselijk fenomeen waar we maatschappelijk veel te weinig aandacht voor hebben, de impact op slachtoffers is enorm.

Anass hield zich groot. De dagen voor die noodlottige zevende februari is hij zijn vrolijke en eigenwijze zelf, aldus zijn ouders. Zijn moeder merkt in de winkel, waar zij samen een nieuwe jas voor hem kopen, niets van de vreselijke rotdag die Anass op school had. Hij is dolgelukkig met zijn nieuwe jas.

Maar ondertussen…


11 gedachtes over “Onderzoek Anass afgerond

 1. Aanzet tot zelfdoding is welzeker strafbaar. Betreffend artikel is 294 lid 1 van het Wetboek van Strafrecht.

  1. Hij die opzettelijk een ander tot zelfdoding aanzet, wordt, indien de zelfdoding volgt, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie.

  2. Hij die opzettelijk een ander bij zelfdoding behulpzaam is of hem de middelen daartoe verschaft, wordt, indien de zelfdoding volgt, gestraft met een gevangenisstraf van ten hoogste drie jaren of geldboete van de vierde categorie. Artikel 293, tweede lid, is van overeenkomstige toepassing.

  Like

 2. Ach ja..
  Euthanasie is ook 'aanzet tot zelfmoord'en strafbaar..
  Even vergeten..
  Op de Fb van Zohra zelf.
  https://www.facebook.com/StichtingAnass?hc_location=stream
  PERSBERICHT

  Zohra Merzouk, moeder van overleden 13-jarige Anass, doet alsnog aangifte

  Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend laten weten dat het onderzoek naar de dood van Anass is gesloten. Luidde de voorlopige conclusie in februari jl. nog dat misdrijf niet valt uit te sluiten, vanochtend heeft Officier van Justitie mevrouw mr H.A.C. Banning aan de moeder en het tweelingzusje van Anass, Inass, meegedeeld dat het onderzoek naar de oorzaak van het overlijden van Anass is afgerond. Volgens het Openbaar Ministerie zijn er geen aanwijzingen voor een misdrijf.

  Namens de moeder van Anass is vorige week alsnog aangifte van moord c.q. doodslag gedaan bij Hoofdofficier van Justitie mr H. Korvinus. De moeder van Anass heeft aanwijzingen dat Anass niet door zelfmoord maar door misdrijf om het leven is gekomen. Zij heeft twee onafhankelijke pathologen benaderd die op basis van de foto’s en de voorlopige bevindingen van politie en NFI aanwijzingen zien voor een misdrijf.
  De moeder van Anass heeft de afgelopen periode samen met haar advocaat ruim 60 vragen geformuleerd. Een deel daarvan werd tijdens de bespreking vanochtend beantwoord. Aan het einde van de bespreking heeft de moeder uitdrukkelijk verzocht het onderzoek nog niet te sluiten omdat belangrijke vragen nog niet beantwoord zijn en het onderzoek mitsdien niet als afgerond kan worden beschouwd. Zo is bijv. geen DNA-onderzoek verricht op de sjaal en de overige kleding van Anass, om te kunnen uitsluiten dat Anass door misdrijf is overleden. De moeder zal het Openbaar Ministerie vragen om nader onderzoek. Zij is bovendien voornemens een second opinion te vragen aan één of meer andere forensisch deskundigen. Voor Zohra Merzouk is het onderzoek naar de doodsoorzaak van haar zoon nog niet afgerond.

  Like

 3. Het beeld wat de media vormt over Anass is dat hij geen vechtersbaas was en ook plichtmatig.
  Daar is niets verkeerds mee.
  Hij leek mij ook zeker niet dom.
  Het is, en blijft, hoe dan ook.. triest.
  Of 'iedereen.. of niemand schuldig is' aan zelfmoord.
  *Ook al kan een pestend kind de gevolgen van zijn gedrag niet overzien, iedere snotneus wéét dat schelden, fluimen op iemands fietszadel en hem bekogelen met flesjes en boterhammen niet oké is.*
  ….
  Dat lijkt me niet prettig te ondergaan nee.

  Cyberpesten is het nieuwe pesten.

  Dat de familie meer info heeft,vrijgeeft, en zelf kiest wat ze wel of niet vrijgeven,en op welke wijze is eigenlijk een grijs gebied.
  Ik kan mij goed voorstellen dat je elke vraag beantwoord wil hebben en ook zelf op zoek gaat naar die antwoorden.
  Dat is te begrijpen.
  Of ze te vinden zijn?
  Ook nog de vraag.
  Ligt wellicht aan de antwoorden

  Like

 4. Volgens mij waren dat niet zo zeer de media, maar de familie van Anass die hem zo kenschetsten. Onder andere tijdens het interview met de Halve Maan.

  Dat kan ik me ook voorstellen en ik kan me in een geval als dit ook voorstellen dat nabestaanden nooit een antwoord zullen krijgen dat hen in enige mate vrede geeft. Wat dat betreft worden ze dubbel geslachtofferd, eigenlijk.

  Like

 5. Folderwijk en de emails uit de bieb
  komt wel plichtsgetrouw over voor een 13 jarige.

  Ik denk dat het heel moeilijk is te accepteren, dat een gezond kind ineens dood is.
  Ongeacht welke oorzaak.
  Dit alles eromheen maakt het er ook niet makkelijker op.
  De computer en mobiel leveren geen aanwijzingen op,las ik.
  Blijft triest.

  Like

 6. Precies – een rustige, welopgevoede jongen. Stipt, hij belde netjes naar huis als hij verlaat was. Bracht veel tijd in de bieb door en hij was steun en toeverlaat voor zijn moeder en zus.

  Dat is het beeld dat ik van hem kreeg tijdens dat interview. Een lief kind, daardoor misschien ook juist kwetsbaar. Dat het manneke zo vreselijk gepest werd is ook al zo onnoemelijk verdrietig.

  Like

 7. Ik kende ook een oudere vrouw die al jaren weduwe was.
  Haar man had er ook een einde aan gemaakt met een jachtgeweer in zijn eigen huis.
  Die vrouw sloot zich daarna af voor de buitenwereld,vermeed iedereen, bijna 40 jaar.
  In haar versie stierf haar man aan een hartaanval.
  Ze kon er niet goed mee om gaan, bleef achter met puberende kinderen.
  Dus maakte van haar huis 'een gevangenisford' en verwaarloosde zichzelf.
  Begon zich ook te vervreemden van haar kinderen.
  Verborgen leed..
  Iedereen gaat er anders mee om.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s