Vrijland, vaccinaties en de nieuwe media

Mijn eerste kennismaking met de “nieuwe media” als tegenhanger van de “main stream media” was toen de marionettenspeler achter Kate Lans me op de webstek van Martin Vrijland attendeerde.

Burgerjournalistiek op weblogs, door mensen die buiten de gevestigde media om nieuws verzamelen, schrijven en publiceren en alles behalve beroepsmatig journalist zijn. In eerste instantie was ik enthousiast, want van de hedendaagse journalistiek had ik al geen hoge pet op. Voorpagina’s vullen met de laatste nipple slip van mij volkomen onbekende diva’s, geen letter meer spenderen aan gedegen onderzoeksjournalistiek maar kwijlend achter elke hype aanjagen en dan die niemendalletjes in chocoladeletters…

De hysterie van de Telegraaf kwam me al lang mijn neus uit, bijvoorbeeld. Toen Jolande van de Graaf het jongetje Ruben belde, dat de enige overlevende was van een vliegtuigramp, was ik er klaar mee.

Het Katholiek Nieuwsblad blijft van de hypocrisie, die er met de komst van mevrouw Orbán-de Haas vanaf druipt, aan je deurmat plakken. Ik maakte er voor de aardigheid eens gebruik van de zoekfunctie en zocht naar “kindermisbruik”. Drie pagina’s resultaten en het is Joris Demmink voor en Joris Demmink na. Maar soit, da’s dan ook geen grijpgrage priester.

GeenStijl en co waren even een verademing. Neem nu de geniale beelden van Tom Staal
en het Straatsburgdebacle. Staal heeft een punt en gaat de confrontatie aan – op sensationele wijze.

Ik mis, wat die “main stream media” betreft gewoon diepgang, denk ik. Nu ik erover nadenk heb ik dit jaar wel één enkele papieren krant gekocht en dat was omdat ik er zelf in stond. Trofeetje. Voor de artikelen kocht ik ‘m niet. Digitaal schafte ik me niet eens een hele krant aan, maar slechts twee losse artikelen.

Teleurstellend

Die nieuwe media vind ik echter nog veel bedroevender. Een enkeling weet er wat kritische vragen uit te persen, maar heeft dan doorgaans moeite het antwoord binnen de context van de onderhavige kwestie te plaatsen. Het absolute gros doet geen huiswerk maar linkt op het incestueuze af naar elkaar door – als het “nieuws” niet al gewoon zelf verzonnen wordt.

Is het niet Martin Vrijland die met complottheorieën rond dode kinderen probeert te scoren, dan is het wel Micha Kat, die met ongepaste opmerkingen het halve justitiële apparaat vast doet lopen. Het wemelt in dat wereldje van de complotten. Van nonsens over een kinderen verkrachtende reptielen-elite, een politicus die een kindje met een buitenaardse maakte, een nieuwe wereldorde tot chips in vaccins.

RIVM

Dat laatste is waarom Martin Vrijland deze week een beetje rond het pand van het RIVM dwaalde. Gezellig met een kompaan en het kennelijk nieuw aangeschafte videocameraatje. Wat gesteggel met een beveiliger over waar je mag filmen en waar niet én dan kopt zo’n jongen met “De vaccinatie Business – wij filmden bij het RIVM“.

En o jee, mannetje Martin “van een journalistieke websaait” mocht niet met zijn cameraatje naar binnen bij dat RIVM. Tsja, zo’n beveiliger weet natuurlijk ook wel dat echte journalisten gewoon even naar de persvoorlichter vragen en wanneer je dan voorbijlopende mensen voor “slaven” uitmaakt wordt het welkom allengs minder warm. Dat leren ze je zelfs bij het Windesheim.

Martins side kick filmt nog even door, terwijl Martin in gesprek is met een paar opgetrommelde agenten, en meent te zijn aangehouden. Nee lieffie, want dan stoppen ze je ín het busje.

De man gaat vervolgens in discussie met een passant, die hem vriendelijk waarschuwt dat hij niet mag filmen waar hij nu staat. “Ik zal eerlijk vertellen, we vertrouwen ze niet daarbinnen. Dat is ook de reden waarom we hier zijn. Want waarom moeten ze in een keer een mazelenprik in iedereen krijgen, wat is dat? Hè? Hebt u hem door?”

Plaatsvervangend schaamrood op mijn kaken. Kom op, vrind, ik heb ook zo’n blog.

Waarom doen ze dat? Zal tante Disputax je dat eens uitleggen dan?

Mazelen

Het mazelenvirus is ontzettend besmettelijk en wordt overgedragen via de lucht. In eerste instantie lijken de symptomen op die van een flinke griep, met bijbehorende koorts, totdat die rode jeukende vlekjes verschijnen en de koorts nog eens verder oploopt. Dan weet je meteen hoe laat het is.

Bijkomende mogelijke complicaties zijn middenoorontsteking, longontsteking, hersenvliesontsteking en, wanneer je het ongeluk hebt een gemuteerd mazelenvirus te treffen,  subacute scleroserende panencefalitis. In ons welvaartlandje sterven een of twee patiëntjes per duizend infecties. In ontwikkelingslanden is dat vijf, soms zelfs tien procent.

Wereldwijd stierven er in 2011 158.00 mensen aan mazelen, 71% minder dan voorheen omdat er steeds meer gevaccineerd wordt. Voordat men überhaupt begon met vaccinatie tegen mazelen stierven er naar schatting nog 2,6 miljoen mensen per jaar – en ondanks de vaccinatieprogramma’s is het mazelenvirus een van de voornaamste oorzaken van kindersterfte.

Daarom willen ze het virus graag uitroeien en dat kan wanneer ze “een mazelenprik in iedereen krijgen”.

Mond- en klauwzeer

Ander voorbeeld. In 2001 stond ik in een koeienstal de vrijwilliger uit te hangen. De koe die ik net getemperatuurd had liet lusteloos haar kop hangen en het kwam tot een hele worsteling om haar even in de bek te kunnen kijken. Ik pestte haar ermee, deed haar pijn en deed dat eigenlijk tegen beter weten in. Ik had de felle blaren al op haar uier en de kroonranden van haar hoeven zien staan. Mond- en klauwzeer.

Ze was dus voor de dood, zoals men dat zegt. Ik heb haar heel even onder haar kinnebak staan aaien, een plekje waarvan ik weet dat koeien dat fijn vinden. Ze zijn zo leuk, koeien. Dan door naar de volgende, die al niet meer op haar pijnlijke poten wilde staan. Van een klauw had de hoefwand losgelaten. Bij de eerste koe wist ik het al, de hele stal zou worden geruimd.

Dat hoeft niet, maar ze deden het wel. Tegen mond- en klauwzeer kun je namelijk ook vaccineren. Dat is echter verboden, want de landen waar wij rundvee en -vlees naartoe exporteren willen dat niet. Centenkwestie. Je kunt de ziekte ook haar beloop laten, dan verlies je een of twee procent van de veestapel en de overlevende dieren geraken er immuun voor. Onder jonge dieren ligt het sterftecijfer veel hoger. De meeste dieren zijn er binnen twee weken weer bovenop.

Voor mensen is de ziekte ongevaarlijk. In de zeer zeldzame gevallen dat een mens besmet raakt met mond- en klauwzeer krijgt de patiënt wat pijnlijke blaasjes in de mond, vervelend maar niets vergeleken met de lijdensweg waar een besmette koe doorheen gaat. Onnodig, want ze had ook gevaccineerd kunnen worden.

Principes

Die ervaring bepaalt mijn houding tegen mensen die uit “principiële overwegingen” kun kinderen niet laten vaccineren. Geërgerd las ik dan ook over de laatste lokale uitbraken van mazelen, rondom reformatorische scholen in het gebied tussen de Veluwe en Zeeland. Door te vaccineren zouden we ingrijpen in “Gods plan”. Alsof een alwetende, almachtige god geen manier zou weten te verzinnen om je alsnog te doen hemelen.

De ironie wil dat er een fenomeen bestaat dat “kudde-immuniteit” heet; doordat het overgrote deel van de rest van de populatie wel gevaccineerd wordt genieten niet-ingeënte toch een zekere mate van bescherming.

Kom er dan nog maar eens in, met je goddelijke plannetjes.

6 gedachtes over “Vrijland, vaccinaties en de nieuwe media

 1. Mooie passage over het mond- en klauwzeer. Ik had ooit een oom die met een paar broers een stuk of twintig koeien hield. Als er MKZ was – dat gebeurde van tijd tot tijd – duwden ze ze hooi/gras/ander voer achterin de keel. Ik weet niet precies hoe, maar zo kregen ze voedsel binnen wat ze vanwege de pijnlijke bek anders weigerden. Het was dan 14 dagen alle zeilen bijzetten, dan was het over, zonder verliezen van betekenis. Diep treurig hoe nu massa's dieren zonder noodzaak geruimd worden.
  Als die Vrijland, om z'n nom de plume nog maar te respecteren, van iets echt verstand heeft dan weet hij het wel goed te verbergen. Ongehinderd door enige kennis van alles roepen, uitleg die je boven de pet gaat als 'wollig' wegzetten, geen idee hebben hoe je informatie verzamelt en analyseert maar wel de duvel en z'n ouwe moer voor van alles uitkrijten… Een enorm ego zonder fundament. Ik kan me voorstellen dat hij niet het soort 'collega' is waar je als blogger op zit te wachten.

  Like

 2. Dat is zo, het werkt in ieder geval beter dan ik zou willen. Nu vind ik een risico van de 'nieuw-mediale' werkelijheid – zonder te willen miskennen dat er veel kwaliteit aanwezig is – dat er snel een soort 'nieuwe kleren van de keizer'-effect ontstaat. Met name bij types als Vrijland geldt dat van de 'MSM' uiteraard niets deugt, waardoor zijn eigen geleuter als 'nieuw', 'vrij', anti-MSM en DUS in orde is. Ik heb goede hoop dat zulke misvattingen niet echt een heel brede verspreiding vinden.

  Like

 3. Ja ja ja het is wat met Vrijland.

  Oude media is slecht dus is nieuwe media goed.

  Ik weet niet wat vaccinaties precies doen dus is het slecht.

  Het is onbegrijpelijk dat een 13-jarig jochie zelfmoord pleegt dus is hij vermoord.

  De 'trollen' zijn het niet met mij eens dus werken ze voor de AIVD.

  En ga zo maar door.

  Like

 4. Ik herinner me nog in 1995 deze ziekte nog..Bse
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Ziekte_van_Creutzfeldt-Jakob
  Kwam door vleesafval in de koeienbrokken.
  De hele veehouderij internationaal wankelde.
  De beelden van 'de ruiming'staan nog op mijn netvlies.
  De voedingsverwerking is er niet beter op geworden.
  Teveel tussenhandel, regels uit Brussel en teveel gesleep met de dieren.
  Beetje off topic.
  Maar de kwaliteit is er niet beter op.
  Gelukkig zijn er weer boerderijwinkels.
  Eten uit eigen streek zou goedkoper moeten zijn dan eten verslepen.
  Zeker gezien de vervoers,opslag en tussenhandelkosten, etc.
  Tja..
  FeeX

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s