Ibn Ghaldoun V

Yusuf Altuntas, directeur van de Islamitische Schoolbesturen Organisatie, vergelijkt vandaag Ibn Ghaldoun met Hogeschool InHolland. U weet wel, waar men in 2010 fraudeerde met examens. Twee lichtingen studenten van de studierichting Media en Entertainment Management kregen hun studie-achterstand kwijtgescholden en met het maken van een al te eenvoudig werkstuk kregen ze hun diploma zo’n beetje cadeau. Na wat gesteggel kwam het tot een vertrouwenscrisis én het vertrek van de Raad van Toezicht en het voltallige College van Bestuur. Bye bye, zwaai zwaai.

In april 2011 kregen vier opleidingen van Hogeschool InHolland het predicaat “zeer zwak” van de Inspectie van het Onderwijs. Ook bij de opleidingen journalistiek van Windesheim, werktuigbouwkunde bij de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, communicatie & media van de Hanze hogeschool en communicatie van de hogeschool Leiden bleek men zich te bedienen van zulke “alternatieve afstudeermethoden”.

Staatssecretaris Halbe Zijlstra van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap was not amused en dreigde hen hun onderwijsaccreditatie te ontnemen. Ze kregen een jaar de tijd om hun zaakjes te regelen en lukte dat niet, einde oefening. Dat hielp. Windesheim, bijvoorbeeld, heeft haar opleiding journalistiek rap op orde gebracht.

Of die vergelijking van Yusuf Altuntas helemaal terecht is durf ik overigens te betwisten. Ibn Ghaldoun moddert sinds haar oprichting in 2000 al aan. Niet alleen heeft de school een miljoenenschuld, er werd eerder ook al door tweede correctoren gesjoemeld. Over de kwade reuk die aan de naam van een school kan blijven kleven heeft hij gelijk. InHolland zag het aantal aanmeldingen dan ook teruglopen, maar of dat bij Ibn Ghaldoun ook zo zal zijn zullen we af moeten wachten. Voor de leerlingen hoop ik in elk geval van wel.

Meneer Altuntas meent dat Ibn Ghaldoun beter van naam kan veranderen vanwege de negatieve associaties die mensen daar nu mee zullen hebben. Ik vrees echter dat hij er daar niet mee is.

Het Algemeen Dagblad zocht Ton van Erven, de eerste rector van Ibn Ghaldoun, voor de aardigheid even op. Hij beschrijft een schoolbestuur dat van meet af aan haar prioriteiten verkeerd stelde. Er waren geen schoolboeken voorhanden, maar het bestuur maakte zich wel druk of de docenten wel de “juiste” islamitische stroming aanhingen.

Hendrik Verweel, voormalig interim-directeur, beschrijft machtspelletjes tussen bestuursleden van respectievelijk Turkse en Marokkaanse komaf en hoe imams door het schoolbestuur genomen beslissingen van tafel vaagden. Dat strookt met de opmerking van wethouder Geluk, dat er met Ibn Ghaldoun geen afspraken te maken zijn. het opstappen van zo’n wanbestuur lijkt me buitengewoon opportuun.

De grap van de dag komt vandaag van Belgaçem Naas, oprichter van Ibn Ghaldoun. De man staat al vier jaar op non-actief, maar mag toch nog een duit in het zakje doen. “Het is belachelijk wat er nu gebeurt. Ik word er niet blij van, maar fraude met eindexamens kan op elke school voorkomen. Het verschil is dat als het elders was gebeurd, de diploma’s gewoon waren uitgereikt.”

Meneer Naas vermoedt zelfs kwaad spel “Dit is van buiten aangestuurd om de school in problemen te brengen. De leerlingen die dit hebben gedaan, zijn hiertoe aangezet. Ze zijn ingepalmd.”

Ja hoor, ’t is alweer een complot. Wie dit keer? De joden, de Rothschilds, vrouwen of aliens?

Bless me, what do they teach them at these schools?

2 gedachtes over “Ibn Ghaldoun V

  1. Dat er scholieren en studenten zijn die met zo weinig mogelijk inspanning aan hun diploma willen komen is jammer maar niet verwonderlijk. Wanneer besturen en leraren, zoals bij InHolland, dit gaan accomoderen schort er iets fundamenteels aan de taakopvatting. Het erbarmelijke gedoe bij Ibn Ghaldoun is hopelijk wel het dieptepunt. “Van buiten aangestuurd…” False flag psy-op door een rivaliserende school? De PVV? Als Naas dat zelf serieus neemt moet hij z'n schoolgeld gaan terughalen. Bestuur naar huis (als ze geen boter op hun hoofd hebben zijn ze in ieder geval incompetent), en zorgen dat hun scholieren hun diploma's krijgen omdat ze iets geleerd hebben. Dat lijkt me het enige dat de school te doen staat. Overigens is zo'n cultuurverandering op nog veel meer scholen dringend nodig.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s