Ibn Ghaldoun IV, catastrofe

Het Algemeen Dagblad heeft het politiedossier in mogen zien van de affaire met de gestolen eindexamens op het Ibn Ghaldoun.

Docenten hebben met het uitdelen van de examens wel degelijk gemerkt dat er met de pakketten gerommeld was. Ze waren namelijk met een superlijm van de bouwmarkt weer dichtgelijmd en op het moment suprême waren sommige van die pakketten nauwelijks nog te openen. Eén pakket was zichtbaar beschadigd.

Volgens de aangehouden scholieren zijn meerdere docenten op verschillende examendagen daardoor in paniek geraakt. Niemand van hen echter, verwittigde de Onderwijsinspectie.

Ook schooldirecteur Renders, met zijn “inspectieachtergrond“, niet. Ik vroeg me al af hoe kan het dat meneer de schooldirecteur die geopende verpakkingen niet heeft gezien. Volgens een voorgeschreven protocol moeten die immers aan het begin van het examen door de directeur worden geopend, in bijzijn van tenminste één medewerker èn de kandidaten.

De examenpikkers verschaften zich tot vijfmaal toe toegang tot de ruimte waar de examens opgeborgen lagen. Gewoon, “op klaarlichte dag en onder schooltijd“. Er lag altijd een ladder voor het grijpen bij het technieklokaal, waarmee ze naar het dakluik klommen dat boven die ruimte gelegen is. Dat dakluik werd vervolgens geforceerd – dat eenmaal zelfs door een huiswerkbegeleider gehoord is. Kinderlijk eenvoudig omzeilden ze zo de verzwaarde deur die deze ruimte moest beveiligen.

Het doet me denken aan de gevleugelde woorden van de klokkenluider, die deze affaire aankaartte door het examen Frans online te zetten: “Op een profielwerkstukavond bijvoorbeeld, in combinatie met slechte kluizen en een schroevendraaier van de Gamma“.

De klucht van de kluis met het dakluik. Bredero had het niet leuker kunnen bedenken.

De examens werden mee naar huis genomen, geopend en gefotografeerd en vervolgens weer dichtgelijmd. In de bieb zochten de snoodaards vervolgens de antwoorden op. De examens werden niet alleen in Rotterdam, maar ook in Utrecht, Den Haag en Amsterdam verkocht voor bedragen tussen de twintig en de tweehonderdvijftig euronen.

Naast de zoon van de leraar natuurkunde is ook de zoon van de systeembeheerder van Ibn Ghaldoun aangehouden.

Met dank aan het altijd oplettend GeenStijl een saillant detail; leerlinge Safae “ging nog een stapje verder” en sprak de antwoorden in. Tijdens het examen luisterde ze die af, de oordopjes van haar koptelefoon netjes verborgen onder haar hoofddoekje.

En de docenten? Zij hoorden, zij zagen en zij zwegen.

Voorzitter Tonca leek het vorige week nog wel te zien zitten. Na de zomer bestaat Ibn Ghaldoun nog zei hij monter, “want ouders hebben het recht op voortgezet onderwijs met een islamitische grondslag“.

Denkelijk kan hij zich beter eerst druk maken om het recht van kinderen op gedegen onderwijs en een diploma dat boven twijfel verheven is. Beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald, meneer Tonca!

Een gedachte over “Ibn Ghaldoun IV, catastrofe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s