Ibn Ghaldoun III, zomerse zotternij in drie bedrijven

Tsja. Al het goede komt in drieën, zal’k maar zeggen.

Vandaag nochtans een nieuw dieptepunt in deze onverkwikkelijke kwestie: een actiegroep hing kettingsloten aan het hek van de school en dat konden de aanwezige leerlingen niet waarderen. Sterker; ze werden agressief en richtten hun woede op de aanwezige media. Een leerling van Ibn Ghaldoun sloeg een SBS-cameraman in het gelaat en schopte een verslaggever van RTL. Het zeventienjarig jongmens werd in de school door de politie in de kraag gegrepen. De cameraman moest zich in een ziekenhuis aan zijn verwondingen laten behandelen.

De actiegroep is een nog onbekende en op het eerste oog onbeduidende club, van rechts allooi, die zichzelf “Identitair Verzet” (website) noemt. Een meneer Peter de Graaf is het clubje in oktober vorig jaar begonnen en sindsdien hebben ze een aantal acties gepoogd op touw te zetten, met wisselend succes. Flyers met “Stop de Oost-Europese Invasie” in Boskoop en “Illegaal=Crimineel” in Den Haag – veel meer niet, eigenlijk.

Het idee komt van de Franse club Géneration Identitaire, die zich inmiddels vertakt heeft naar Duitsland, Oostenrijk, Vlaanderen en Nederland. De Nederlandse afdeling heeft bedacht dat Ibn Ghaldoun dicht moet en heeft de school daar kennelijk een handje mee willen helpen.

Het aantal gestolen examens is verder opgelopen naar 27, er zijn nog eens drie leerlingen aangehouden en op Ibn Ghaldoun zijn examenleerlingen inmiddels aan hun tweede zit begonnen. Drie van de havisten zagen dat helemaal niet zitten en spanden een kort geding aan tegen de Onderwijsinspectie. Dat hebben ze verloren, dus ook zij zitten weer met hun neus in de boeken.

Daar is overigens ook nog wat over te doen, want de frauderende leerlingen moeten de ongeldig verklaarde examens overdoen maar behouden daarbij het recht op een herkansing. Dat betekent dat zij een examen drie keer mogen maken, tegenover twee keer voor leerlingen die op eigen stoom zijn gezakt. Dat ís natuurlijk ook niet eerlijk.

Tel daar bij op dat deze herkansingsweek niet genoeg ruimte biedt om alle ongeldig verklaarde examens opnieuw af te nemen, sommige staan dubbel gepland met de normale herkansingexamens. Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca wist dan ook te melden dat leerlingen samen met de school strategisch kiezen welke van die dubbel geplande examens naar augustus te schuiven. Dat is een maandje langer de gelegenheid om te blokken.

Dat leraren van Ibn Ghaldoun een weekendlang ook nog eens bijlessen gaven aan de leerlingen die deze week hun examens over moeten doen vind ik wat dat betreft de zure kers op de taart. De school liet zelfs gewone lessen voor leerlingen uit lagere klassen vervallen “omdat voorrang wordt gegeven aan de examenleerlingen” dixit directeur Renders.

Er is geen ontkomen aan, dat schuurt. Het is oneerlijk en het is buitengemeen jammer dat de politiek voor deze oplossing kiest. Jammer ook, dat kennelijk in eerste instantie alleen de PVV die oneerlijkheid aankaartte. Gelukkig was daar vanmiddag mevrouw Tanja Jadnanansing, van de PvdA en lid van de Tweede Kamer, die de school oproept uit eigener beweging de deur te sluiten. De reputatie van Ibn Ghaldoun is volgens haar zo “verziekt” dat het niet langer in het belang van de jongeren is om de school open te houden.

“Als je van die jongeren houdt dan moet je ervoor zorgen dat hun diploma boven elke twijfel verheven is.”

Tot die conclusie was ik ook al gekomen. Een diploma van Windesheimesque twijfelachtigheid. Daar zijn die kinders mooi klaar mee, de school saboteert met haar wanbeleid de toekomst van haar leerlingen. Dan wordt het hoog tijd dat zo’n school daar zijn eigen conclusies uit trekt en inderdaad de eer aan zichzelf houdt.

Zo’n beetje de gehele examenklas vwo (twintig leerlingen) van Ibn Ghaldoun wist van de diefstal en had de examens ingezien. Vijf van de aangehouden leerlingen komen uit deze ene klas, de zesde is een havist.

Deze surreële klucht kon nog gekker, overigens. Een van de aangehouden leerlingen heeft zitadvocaat en vrouwenhandjesweigeraar Mohammed Faizel Enait in de arm genomen. Soit, geen klucht zonder komediant.

3 gedachtes over “Ibn Ghaldoun III, zomerse zotternij in drie bedrijven

 1. Dat ze langer de tijd hebben en extra bijlesen krijgen..
  Tja, noem het discriminatie..
  Eerlijk gezegd denk ik dat een diploma van die school nu niets meer waard is.
  Dat er voorrang wordt gegeven aan de fraudeurs ten koste van andere lessen..

  Dat dekt elkaar af.
  Het slagingspercentage moet hoe dan ook omhoog?
  De school opheffen en de leerlingen op andere scholen.
  Maar ik denk eerlijk gezegd dat de school zal blijven…met een iets aangepaste constructievorm.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s