Voorbedachten rade

Langzamerhand blijkt men genoeg gevorderd in het onderzoek naar de dood van de broertjes Ruben en Julian en de zelfmoord van hun vader. Onderzoeksleider Henk Bril van de politie kan inmiddels wat vertellen over de voorbereidingen die vader Jeroen Denis trof en over welk tijdsbestek hij dat deed.

Begin dit jaar zette vader Jeroen zijn oudste zoon Ruben hardhandig onder de douche omdat de jongen een driftbui had. Hardhandig genoeg om tot een aangifte door moeder Iris te leiden en hardhandig genoeg voor de politie om Jeroen Denis als verdachte te horen. Van kindermishandeling.

De Kinderbescherming wordt ingelicht en het komt tot een ondertoezichtstelling. Vader wordt op 16 april ingelicht over de voorgenomen ondertoezichtstelling en kennelijk doet dat iets bij hem knappen. Koud twee dagen daarna staat hij al in een bouwmarkt de beruchte oranje spanbanden af te rekenen. Een schop, een hamer, en een zaklamp staan (onder meer) ook op het lijstje. Hij zegt afspraken af, waaronder een afspraak met de Kinderbescherming op 25 april. Verandert zijn testament. Hij neemt tegen zijn gewoonte in contant geld op.

Hij maakt een paar uitstapjes met zijn zoons, die door meneer Bril beschreven worden als een “afscheidstoer”. Het idee dat hij met zijn jongens in de auto heeft rondgetoerd met in zijn hoofd de ver gevorderde gedachte hen wat aan te doen vind ik afgrijselijk.

Jeroen Denis verandert ook in gedrag, in de bijna drie weken van voorbereiding. Vrienden en familie beschrijven hem als duidelijk koeler en afstandelijker.

Zelfs de dag van zijn zelfmoord lijkt hij te hebben gepland; juist op de dag dat hij op een tweede afspraak met de Kinderbescherming had moeten verschijnen. De lichaampjes van Ruben en Julian liggen dan al in die betonnen buis in Cothen. Hoe ze zijn omgebracht kan men nog niet zeggen, het onderzoek daarnaar zal nog drie maanden in beslag gaan nemen.

“Alles wijst erop dat Jeroen Denis zijn zoons niet snel wilde laten vinden. ,,Al wil ik daar niet over speculeren,” zegt onderzoeksleider Bril van de politie. ‘Het was wellicht zijn ultieme wraak op zijn ex dat zij nooit meer iets te weten zou komen over het lot van de kinderen.’ Juist daarom wil de politie ook per se de doodsoorzaak achterhalen.”

Speculatie of niet, die notie doet me walgen. De ongebreidelde haat waartoe een mens in staat is blijft me choqueren.

4 gedachtes over “Voorbedachten rade

 1. Onze oudste zoon van 7 moet iedere avond voordat we naar bed gaan nog even een plasje doen. Ik draag hem daarvoor vanaf zijn bed half slapend naar de wc op de badkamer. Regelmatig kruipt hij dan zo dicht mogelijk tegen mij aan en voel ik de warmte en liefde van hem naar mij als vader en wil ik niets liever dan hem beschermen tegen wat dan ook voor de rest van zijn leven. Sinds het drama met Ruben en Julian schiet me tijdens dit wandelingetje naar de badkamer telkens weer het afgrijselijk beeld door het hoofd van de vader die ook het lichaam van zijn 7-jarige zoon gedragen moeten hebben, maar dan slap, koud en levensloos. Ik kan het hele gebeuren niet loslaten. Laten we aub met z’n allen proberen af te spreken elkaar met zodanig respect te blijven behandelen dat dit soort drama’s niet meer voorkomen.

  Like

 2. De kinderbescherming komt pas nadat de jeugdzorg of rechter dat beslist heeft.
  Wat ik begreep zou er een optie zijn dat co ouderschap tot standaard omgangsregeling besproken zou worden.

  Maar goed..het veranderd niets aan de daad van de vader.
  Weken een moord op zijn kinderen plannen is ook erg hard naar zijn eigen familie en bekenden.
  Dat weerhield hem niet?
  Onbegrijpelijk..

  Like

 3. “als jullie me dan zo'n monster vinden zal ik eens laten zien wat voor monster ik kan zijn”. Zoiets zal de redenering geweest zijn op het moment dat het knapte. En ik kan me nog best voorstellen dat je dat op zo'n moment, als je je volledig getergd voelt, in een impuls zou denken. Maar om dan wekenlang te plannen om twee onschuldige kinderen te slachtofferen voor je eigen ongeluk grenst aan het ongelooflijke.. Wat een gruwel.

  Like

 4. Tjs,
  dat kan ik me niet voorstellen, dat schijnbaar de kinderen bij vader nietsvermoedend in de auto stapten, ruziemakend of lachend, terwijl de vader weet dat het de laatste dag is van de rest van hun leven.

  Dat hij zich niet bedenkt heeft, vele malen,en op vele momenten.
  Uit haat voor zijn ex, ook zijn eigen familie en eigen verwanten 'zulk erfenis achterlaat'

  Dat hij zelfmoord pleegt, is zijn eigen keuze, maar als moordenaar van je kinderen het graf ingaan is wel erg koud, kil en grof.
  Ik kan er niets anders van maken.
  Dieptriest eigenlijk.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s