Daar zit een luchtje aan

Wist u dat u allen in mijn allergie zit? Niet in de geijkte zin hoor, ik wil u vanaf deze plek zeker niet als irritant of zelfs onuitstaanbaar bestempelen – maar in letterlijke zin is ’t waar. Van sommigen van u krijg ik het, gewoon in het voorbijgaan, Spaans benauwd. Van anderen krijg ik jeuk en niet op leuke plekken.

Ik ben allergisch. Voor parfum. En dat draagt u bijna allemaal. In uw haren, op uw huid, in uw kleren. De een meer dan de ander en, getuige sommige ronduit vieze toiletverfrisserluchtjes, de een ook met meer smaak dan de ander.

Sterker nog, in veel winkels en supermarkten spuit men het, stiekem, ook kwistig rond. Bij gebrek aan een echte bakker, die ons met de geur van dampend verse broodjes verleiden kan, gebruikt men in de supermarkt simpelweg een synthetische broodgeur. Dat doet ons allen namelijk, geheel onbewust, tot drie keer meer brood kopen dan we in eerste instantie van zins waren. We zijn stom genoeg om daar in te tuinen, ook al zien we met eigen ogen hoe hermetisch in plastic afgesloten fabrieksbrood de supermarkt wordt ingerold. Van al onze zintuigen is onze reukzin namelijk de enige met een directe verbinding met ons limbische systeem, ons emotionele brein. Precies daar liggen de stukjes hersenen die betrokken zijn bij emotie, genot en onze herinneringen.

Geurt activeert herinneringen dan ook als niets anders. Een aangename geur, die van sinaasappelen bijvoorbeeld, verbetert ons humeur en dat tot wel (zo heeft men becijferd) tot 40%.

Koren op de molen, om nog maar even in het broodthema te blijven, van de dames en heren reclamepiepeltjes en ondernemers natuurlijk. Er is dan ook inmiddels een heuse markt in nepluchtjes. Geurmarketing noemt men dat.

Brood in de supermarkt. Appeltjes in de Ikea. Fris gewassen katoen in kledingwinkels. Kunstmatig popcornparfum in Disney World. Bamboe bij de autodealer. Zelfs de typische geur van een hagelnieuwe auto is zorgvuldig geconstrueerd en daarmee wordt, zodra het vehikel van de band rolt, het interieur doordrenkt.

Op maat gemaakte luchtjes bij de bank kalmeren ons wanneer we al te lang moeten wachten. Op kantoor zorgt de geur van lavendel en citroen dat u minder typefouten maakt. Met een vleugje pepermunt typt u meteen ook nog een stuk sneller. Serieus.

Het gaat zelfs zo ver dat sommige merken een geurtje aan hun product toevoegen om dat van andere te onderscheiden. Daarbij gaat het om volkomen banale zaken als “autobanden, naaigaren en tennisballen“.

Samsung werkt al aan geurtelevisie. Kunt u zich daar wat bij voorstellen? Ik weet overigens niet of ik daar zelfs zonder mijn allergie op zou zitten wachten. Ik kijk graag naar CSI.

Met iedere ademteug, en dat zijn er al gauw zo’n twintigduizend per dag, ademen we al die luchtjes in. We smeren ons er rijkelijk mee in, onder de douche, in bad. Ze zitten in deodorant, douchegel, shampoo, afwasmiddel en wasmiddelen.  Zelfs onze kinderen ontkomen er niet aan, ook al weten we dat parfumstoffen in die welriekende smeerseltjes het risico op een contactallergie voor parfum verhoogt. Sommige parfumstoffen veroorzaken een zonneallergie. Of hoofdpijn. Eczeem. Astmatische klachten. Misselijkheid. Depressie. Kanker.

Mag het gewoon niet een beetje minder?

2 gedachtes over “Daar zit een luchtje aan

 1. Tja..
  Onze neus is minder ontwikkeld dan die van een hond.
  Waarom honden graag in een pas bemeste akker graag rollen en dollen en gelukkig kunnen zijn met stinkschoenen?

  Ik gebruik geen wasverzachter, en weinig deo, of parfum.
  Ik heb ook het idee dat ik er minder tegen kan.

  Like

 2. Geurmarketing is inderdaad een snel groeiend fenomeen. Goedkope geuren zijn vaak de boosdoeners die overlast veroorzaken voor astma patiënten en mensen die allergisch zijn voor bepaald parfumstoffen. Professionele geuren moeten voldoen aan strenge eisen en zijn daarmee veilig voor de gezondheid. Als je echter extreem gevoelig bent voor parfum dan lijkt me dat wel heel lastig.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s