Moeras

Het lijkt erop dat ’t water meneer Vrijland, in zijn eigenhandig aangelegde moerasgebied, inmiddels tot de lippen komt. Hij heeft met de beide ouders van de jonge Anass geen contact meer en al wat hem rest is knip en plakwerk uit e-mails die hij kennelijk nog op de plank had liggen en wat gemor over burgemeesters en Peter R. de Vries.

Meneer de Vries heeft zijn priemende vinger duidelijk op een zere plek gelegd. Meneer Vrijland citeert; “Hij vindt dat ondeskundige buitenstaanders de waarheidsvinding bij geruchtmakende zaken verstoren. Steeds meer burgerjournalisten bemoeien zich met misdaad en dat leidt tot veel ongefundeerde verdachtmakingen en verwildering van het vak, zegt hij. Nabestaanden, zoals de familieleden van de Wassenaarse jongen Anass, laten zich door die ruis van de wijs brengen. Een behoorlijk verontrustende ontwikkeling.”

Martin Vrijland herkent daarin vlekkeloos een beschrijving van zijn eigen getroebleerde, bemoeizuchtig persoontje – en terecht. Dat blijkt wel wanneer hij verder gaat met citeren; “De familie van Anass wordt gevoed door mensen die zich zonder kennis van zaken op de zaak storten en dan beweren dat de politie zaken verduistert. De ouders wordt zo een complottheorie aangepraat. Ik zag dat er op een gedeeltelijk sectierapport op internet is gezet waar vergaande conclusies uit werden getrokken.”

Dat is wel de werkwijze van meneer Vrijland in een notendop, nietwaar?

Daarvan hebben we allemaal allerlei voorbeelden de revue kunnen zien passeren. De veronderstelde vindplaatsen van het lichaam van Anass. Het politiebureau dat gesloten zou zijn geweest toen mevrouw Merzouk de vermissing van haar zoon ging melden, maar waar zij zich ook na zessen zich middels de gevelbel bij de wachtcommandant kon vervoegen. De dode Pool en de nog altijd onbekende “andere betrouwbare bron” naast onze virtuele vriendin Kate Lans. De “inside information” over de “verkeerde” speurhonden, over het “verlof tot begraven” dat Officieren van Justitie in beginsel al niet afgeven. Het selectief gebruiken van de informatie in het voorlopige autopsierapport, waarbij al dat wél wijst op een mogelijke zelfmoord opzichtig werd genegeerd. De misselijkmakende eigen toevoegsels aan de powerpoint presentatie van een J. Hermans op de site van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Seksualiteit.

De lijst is schier oneindig en elke keer dat de verzinsels van meneer Vrijland worden doorgeprikt houdt hij angstvallig aan zijn eigen onzin vast.

Gisteren dacht ik toch bijna dat hij dan eindelijk het licht had gezien en stilletjes de aftocht blazen zou, zwelgend in zelfmedelijden want slachtoffer van vechtende ex-echtelieden. Hij zou “de zaak Anass” eindelijk laten rusten.

Goed, daarbij liet hij ons alweer zijn ware aard zien door correspondentie tussen mevrouw Merzouk en haar dochter online te plempen. Korte berichtjes tussen moeder en kind, vol met schattige emoticons, waar de laatste paar kritiekloze aasgieren die nog boven dat Vrijland rondcirkelen zich nog even tegoed aan kunnen doen.

Toch, dat zouden heel wel de laatste onwelriekende hersenscheten kunnen zijn geweest van het kadaver van ’s mans ego, omgebracht door een strop van eigen onvermogen, dat langzaam wegzakt in het zure water van zijn zelf aangelegde moeras van complottheorieën.

Een curiositeit om, als een waar veenlijk, in de toekomst met verbazing nog eens op terug te zien. Het Internet heeft, net als moerassig veen, immers een buitengewoon conserverende werking.

Helaas lijkt het erop dat we toch nog even tegen dat waterlijk aan zullen moeten kijken, het klampt zich nog vast aan wat laatste strohalmen en drijft nog wat op gebakken lucht.

Ik twijfel er niet over: to be continued.

9 gedachtes over “Moeras

  1. Martijn Veenlijk?
    Voor een doofpotbestrijder zou hij tegen zichzelf moeten vechten, lijkt me..
    Gerechtigheid en onrecht..
    In zijn woordenboek heeft het een hélé andere betekenis.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s