Anass

Op de ochtend van donderdag 7 februari jongstleden werd in een bos in Wassenaar het lichaam van een dertienjarige jongen gevonden. Al gauw werd duidelijk dat het om het stoffelijk overschot van de jonge Anass Aouragh ging.

De jongen werd al vermist; de woensdag ervoor was hij niet thuis gekomen van zijn rondje folders lopen. Ook de politie zoekt. Agenten. De Mobiele Eenheid. Speurhonden. Een helikopter. Er werd een Amber Alert voor hem verspreid. Ik weet niet hoe dat met u is, maar zulke berichten maken toch altijd dat je even aan die ouders denkt. Dat je je voorstelt hoe er iemand handenwringend paraat zit naast een telefoon, die maar niet rinkelen wil. Hoe er gezocht wordt, misschien wel in blinde paniek, in de omgeving. Het radeloos vragen aan bekende en onbekende gezichten; “Heb jij mijn jongen niet gezien?” Vreselijk.

Eerst wordt Anass’ fiets gevonden, woensdagavond al. Dan, de volgende ochtend, de jongen zelf.

Het duurde even eer dat bevestigd werd dat het werkelijk om Anass ging, maar wanneer je hoort dat er een lichaam gevonden is en even later het Amber Alert wordt ingetrokken laat zich dat wel raden. In de tijd dat daarvoor nodig was zal ook de familie van de jongen zijn ingelicht, je moet er immers niet aan denken dat die via de pers alvast te horen krijgen dat hun kind nooit meer thuis komt.

De politie laat op 8 februari weten dat er bij het eerste onderzoek “sterke aanwijzingen zijn aangetroffen, die op zelfmoord wijzen”. Welke aanwijzingen dat zijn, dat wilde men nog niet toelichten. Omdat een misdrijf nog niet voor de volle honderd procent kon worden uitgesloten wordt het onderzoek voortgezet. Er zal sectie verricht worden op het lichaam van Anass.

Die donderdag vertelt een vrouw aan Omroep West dat haar zoon gezien heeft hoe Anass samen met een “eng uitziende” man het bos in liep.

Een andere getuige vertelt gezien te hebben dat Anass juist werd belaagd door drie blonde jongens.

Nu gaan er ook verhalen dat Anass gepest werd. Een buurtbewoner vertelt zo iets ook aan Omroep West. “In zijn omgeving wordt er dan ook rekening mee gehouden dat de tiener zelfmoord heeft gepleegd”. Ook op school lijkt dat gepest algemeen bekend te zijn; Anass zou het daar van begin af aan al moeilijk gehad hebben en de school heeft gepoogd daarin in te grijpen. Er wordt een beeld geschetst van een wat flamboyante jongen, soms met vlinderdas, soms met een groene broek. Hij zou wel de indruk gewekt hebben gelukkig te zijn op school. Schijn bedriegt.

Dat breekt je hart, nietwaar? Het doet denken aan Tim Ribberink. Pesten blijft een vreselijk fenomeen waar we maatschappelijk veel te weinig aandacht voor hebben, de impact op slachtoffers is enorm.

Vader Aouragh is in het geheel niet overtuigd van de zelfmoord van zijn zoon. Anass wordt op maandag 11 februari begraven. Meneer Aouragh vertelt, tijdens de begrafenis aan het daar kennelijk ook aanwezige Marokkaanse persbureau MAP, dat “drie individuen Anass kort voor hij verdween meenamen“. Er zouden vingerafdrukken op de hals van zijn zoon zijn aangetroffen. Even zingt het verhaal rond dat een Leidse imam tijdens de herdenkingsdienst gezegd zou hebben dat Anass vermoord zou zijn, maar die Leidse imam heeft inmiddels laten weten dat daar niets van waar is.

Het begint me op te vallen dat er nogal wat verschillende lezingen zijn, over de omstandigheden waaronder Anass vermist werd en over wat er uiteindelijk met de jongen gebeurd moet zijn. De sentimenten van zijn vader begrijp ik, zo denk ik. Die man is zijn zoon al kwijt en ik weet niet wat erger voor een ouder is; dat iemand je kind heeft omgebracht of dat het zo wanhopig geweest is dat het uiteindelijk de hand aan zichzelf sloeg. De familie neemt een advocaat in de arm, die moet erop toe gaan zien dat de politie met overtuigend bewijs komt.

Het is 12 februari wanneer ik lees dat Anass onder toezicht stond van Bureau Jeugdzorg. Een woordvoerder vertelt “dat het de laatste tijd goed ging met Anass en dat er geen aanwijzingen waren dat hij zelfmoord zou plegen”.

Op 13 februari komt de politie naar buiten met het nieuws dat Anass Aouragh toch zelfmoord pleegde. “Uit de resultaten van het forensische technisch onderzoek dat inmiddels is afgerond zijn geen aanwijzingen gevonden die duiden op een misdrijf.” Patholoog Frank van de Groot geeft aan dat de vingerafdrukken die in de hals van Anass gevonden zijn niet op moord hoeven te wijzen.

De vader van Anass blijft ervan overtuigd dat zelfmoord uitgesloten is. In een interview met Jalal.tv  zegt hij dat er sprake moet zijn van een misdrijf. De site van Jalal.tv is dan één dag oud, Omroep West noemt het dan ook “opmerkelijk” dat die site direct op de proppen weet te komen met een exclusief interview met de vader van Anass. Tijdens dat interview zegt hij erg boos te zijn op de school en dat Anass daar erg gepest werd en dat ze schuldig zijn.

Dan is het 11 maart en verschijnt het voorlopig rapport van de patholoog op het Internet, samen met een proces verbaal van twee forensisch medewerkers. Dat is verbijsterend, niet alleen is die informatie wel heel erg privé – ook kan het uitlekken van informatie tijdens een lopend onderzoek dat onderzoek in gevaar brengen. Beide documenten verschijnen ook op een, tsja, wat obscure weblog van een meneer Martin Vrijland.

Uit het rapport van de patholoog blijkt dat het lichaam is onderzocht door de gemeentelijk schouwarts, een radioloog en de ondergetekende patholoog. Zo’n pathologisch onderzoek wordt in een geval als dit door het NFI afgewikkeld. De patholoog werkt volgens vastgelegde protocollen systematisch een reeks onderzoeken af aan en in het gehele lichaam. Die onderzoeken dienen de zoektocht naar de oorzaak van het overlijden en het uitsluiten van alle andere mogelijkheden. De patholoog stuurt een eerste, voorlopig rapport naar de Officier van Justitie. Daarna volgt het definitief rapport.

In het geval van het verschenen document gaat het om dat eerste, voorlopige rapport. Om de hals zat een snoerspoor van vijf centimeter breed. Er zijn geen fracturen aangetroffen. In beide handpalmen zat een op mos of alg gelijkende groene substantie. De patholoog beschrijft kneuzingen en puntbloedingen in het gelaat en geeft aan geen andere letsels te hebben aangetroffen. Het tongbeen en het strottenhoofd zijn macroscopisch onderzocht en daar zijn geen letsels in aangetroffen.

Anass werd gevonden met een sjaal strak om de hals gewikkeld, wat verklaart waarom de politie van meet af aan sprak van “sterke aanwijzingen” voor zelfmoord. Het gegeven dat tongbeen en strottenhoofd intact zijn is in de forensische opsporing van belang; daaraan kan de patholoog zien dat er inderdaad sprake is van zelfmoord.

Het proces verbaal van bevindingen verhaalt over precies dat; de bevindingen van de verbalisanten. Zij beschrijven kort de aanleiding van hun onderzoek; de vermissing van Anass en het aantreffen van zijn stoffelijk overschot. De vermissing van 6 februari heeft de politie doen besluiten een Team Grootschalig Onderzoek (TGO) te formeren en dat heeft de naam “Echo13” mee gekregen. Zo’n TGO wordt samengesteld onder meer voor levensdelicten, zedendelicten en “zorgwekkende vermissingen“.

Wanneer je dat rapport leest krijg je een goed beeld van de plaats waar het lichaam van Anass gevonden werd en hoe het kind werd aangetroffen. Zelfs de lijkstijfheid en plaats en kleur van de lijkvlekken wordt beschreven. Zij beschrijven hoe dat alles past in het beeld van een verhanging.

Op vrijdag 29 maart verschijnt de familie Aouragh in het programma de Halve Maan. Ik heb met bewondering naar hen gekeken, vooral het zusje. Anass was rustig, bedeesd en stipt, was nooit eerder te laat thuis gekomen en als hij al een hangplek had dan was het de bibliotheek. Het verdriet van de familie is schrijnend. Hun zoektocht naar antwoorden is logisch, daar hebben ze ook recht op. Ik hoop dat ze hun antwoorden krijgen en de kracht vinden door te gaan met het leven zonder hun Anass.

Tot zo ver. Zou u denken.

Toch neem ik u nog even mee terug naar die meneer Martin Vrijland. Die heeft zich in deze zaak vastgebeten en heeft kennelijk contact met de familie.

Plaatst hij op 11 maart zelf het proces verbaal van bevindingen waarin we kennismaken met TGO Echo13, op 4 april herontdekt hij het fenomeen TGO; “Het politie team dat de zaak onderzoekt is team TG013. Dit team wordt alleen ingezet als er sprake is van moord”. Dat laatste is, zoals ik u al heb laten zien, pertinent onwaar.

Meneer Vrijland beweert voorts dat de Officier van Justitie geen “verlof tot begraven” heeft afgegeven, dat weet hij omdat “er geen afschrift bij de burgerlijke stand is binnengekomen”. Wonderlijk genoeg geeft een Officier van Justitie helemaal geen “verlof tot begraven af”. Dat is de taak van de ambtenaar van de burgerlijke stand. In het geval van een niet-natuurlijke dood mag die ambtenaar dat pas doen als de Officier van Justitie een zogeheten “verklaring van geen bezwaar” afgegeven heeft. Dat alles is gewoon te vinden in de Wet op de Lijkbezorging.

Meneer Vrijland heeft een getuige die beweert dat er “geen speurhonden maar drugshonden zijn ingezet” en inderdaad, in een mail rept iemand over een hondengeleider met twee drugshonden. Dat intrigeerde me. Waarom zou een hondengeleider twee speurhonden met elk dezelfde “expertise”  meenemen? Zo’n drugshond ís een speurhond, namelijk. Wat blijkt? Een speurhondengeleider heeft áltijd twee honden bij zich; “Elke speurhond heeft zijn eigen discipline zoals het speuren naar drugs, explosieven of geld. Speurhondengeleiders hebben altijd twee soorten speurhonden bij zich: een speurhond menselijke geur en een explosievenhond of een verdovende middelenhond, ook wel narcoticahond genoemd”.

Deze getuige beweert een relatie te hebben met “één van de agenten die het bos hebben doorzocht”. Zo weet hij ook de de ene hond wel aansloeg, en de andere niet. Rest de vraag waarom uitgerekend een agent niet weet dat een narcoticahond evengoed een speurhond is én zijn collega sowieso twéé verschillende speurhonden bij zich heeft?

Hoe goed controleert meneer Vrijland zijn bronnen, vraag ik me dan af. Kan iedere willekeurige voorbijganger op de virtuele wegen van het wereldwijde web meneer Vrijland vertellen dat hij inside information heeft of misschien zelfs insider is? Iemand met nog meer argwaan dan ik nam de proef op de som. Er bleek niet meer voor nodig te zijn dan het aanmaken van een mailaccount en meneer Vrijland nam de inhoud van de hem doorgestuurde mails onmiddelijk over op zijn blog. Dolgelukkig communiceert hij inmiddels met iemand die doet alsof hij een agente is.

Martin, je krijgt de groeten van Kate Lans.

Dat politie en justitie meneer Vrijland niet op zijn gemakje alle stukken en vooral de foto’s van de vindplaats en het lichaam van Anass laat bekijken maakt hen verdacht, zo is de teneur van het blog. Alsof meneer Vrijland daar recht op heeft. Vage getuigen, vergezochte links naar rituele moorden, het koningshuis, verdachtmakingen tegen de moeder van Anass en de illuminatie – je vraagt je af waarom de familie zich inlaat met iemand die hun zaak tot in het belachelijke toe geen goed doet.

5 gedachtes over “Anass

 1. Je hebt het over halfzus maar is tweelingzus toch? Hij heeft een halfbroer. Goede blog maar dit niet kloppende feitje doet er een ieniemini beetje aan af.

  Like

 2. Dit komt ook ongeloofwaardig over vind ik. Waarom wil je ons overtuigen dat het 100% zelfmoord is dan? Welk belang heb jij daarbij?

  Ik vind dat de aanwijzingen voor zelfmoord afwezig zijn en voor moord juist sterk aanwezig en heel Wassenaar is dat met mij eens. Als het niet heel Nederland is…

  Like

 3. “Waarom wil je ons overtuigen dat het 100% zelfmoord is dan?”
  Waar staat dat dan in het artikel?
  Het maakt voor de waarheid niet uit of jij “vindt” dat aanwijzingen aan- of juist afwezig zijn.
  Ook maakt het niet uit of “heel Nederland” het met je eens is (ik ben ook nederlander, en ik ben het alvast niet met je eens); het gaat om de feiten. Het interpreteren van die feiten vereist expertise, en juist die expertise vind je niet bij Martin Vrijland en zijn legertje heksenverbranders.

  En Disputax: bijzonder goede blog!
  Ondanks dat iedereen vrij toegang heeft om alles op te zoeken op internet, zijn er altijd maar zo weinig mensen die het daadwerkelijk doen. Et voila, even informatie inwinnen en je kan beargumenteren waarom Martin Vrijland er op zo veel fronten naastzit.

  Like

 4. ” Et voila, even informatie inwinnen en je kan beargumenteren waarom Martin Vrijland er op zo veel fronten naast zit. “

  Inderdaad ja, helaas is Vrijland niet daadwerkelijk kritisch: op zijn blog moet alles door zijn censuur machine heen.

  Et voila: geen enkele kritiek op zijn 'argumenten'!

  En daarom is het dus maar nodig het op deze manier te doen.

  groetjes,

  Kate, de echte. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s