Het altaar van de PVV

Dat Geert Wilders vervolgd wordt hebben we geen van allen kunnen missen. Zijn rechtzaak wordt immers live uitgezonden en breed in de pers uitgemeten – om nog maar niet te spreken van het misbaar dat de heer Wilders er zelf over maakte. Zo was de uitspraak van het Amsterdams gerechtshof, dat Geert Wilders vervolgd moest worden om gedane uitspraken, naar ’s mans bescheiden mening een “aanslag op de vrijheid van meningsuiting”. Sterker, diezelfde vrijheid van meningsuiting dreigde door dat proces “geslachtofferd te worden op het altaar van de islam”.

De man, die in 2005 de beruchte Deense cartoons over profeet Mohammed op zijn site plaatste, om “op te komen voor de vrijheid van meningsuiting en de Denen een hart onder de riem te steken”, in 2009 verklaarde dat de vrijheid van meningsuiting hem heilig was en hij voor die vrijheid vechten zou, wist zich lijdend onderwerp van een politiek proces. Een van de uitspraken, waar Geert Wilders zich nu bij de rechter voor verantwoorden moet, luidde; “De kern van het probleem is de fascistische islam, de zieke ideologie van Mohammed zoals neergelegd in de islamitische ‘Mein Kampf’: de koran”.

Uitgerekend de vergelijking van de koran met Hitler’s Mein Kampf werd door het Hof in zo’n mate beledigend geacht, dat het toetsing door de rechter noodzakelijk achtte. Het verweer van Geert Wilders, dat zijn voorgenomen vervolging de vrijheid van meningsuiting in gevaar zou brengen, werd door het Hof terzijde geschoven. Die vrijheid kent immers het voorbehoud “behoudens ieders verantwoordelijkheid voor de wet” en de heer Wilders werd achteraf vervolgd voor uitspraken die hij in alle vrijheid had kunnen doen. Wanneer dan blijkt dat dergelijke uitspraken buiten de kaders van de wet vallen, kun je dus alsnog vervolgd worden.

Het Gerechtshof Amsterdam beval Geert Wilders te vervolgen wegens het aanzetten tot haat en discriminatie.

Wanneer in 2008 een lesbrief verschijnt waarin de film Fitna bijna vergeleken wordt met Mein Kampf reageert de PVV echter in haar kuif (no pun intended) gepikt en de organisatie van de Dag van Respect biedt gevoeglijk haar excuses aan. De gewraakte zin; “De film Fitna van Geert Wilders of het boek van Mein Kampf van Adolf Hitler, zijn gebaseerd op eenzijdige denkbeelden”. Na klachten van de PVV en op aandringen van staatsecretaris Sharon Dijksma werd de lesbrief gerectificeerd.

Ook wanneer Geert Wilders zelf figureert in een cartoon, op de website van de VARA, is hij ook not amused. Hij dreigt geen acte de présence te geven bij het lijsttrekkersdebat wanneer de VARA de spotprent niet verwijderd wordt. Kennelijk liggen de zaken anders wanneer je zèlf slachtoffer bent van een dergelijke vergelijking.

Historicus Thomas von der Dunk, de man van het mudje hete aardappelen en de obligate lederen broek, wordt vervolgens zelfs ronduit gecensureerd na een overleg met PVV-partijbons Hero Brinkman. “De vertegenwoordigers van CDA en VVD vertelden me dat er in Von der Dunks lezing een aantal partijpolitieke passages stonden die niet positief waren voor de PVV. Ik heb toen gezegd: als jullie deze antisemiet Von der Dunk een podium geven om zich tegen de PVV af te zetten, zal ik hem niet alleen in het debat bij de enkels afzagen, maar dan is het misschien ook de laatste Willem Arondéus Lezing geweest”, aldus Brinkman.

De Willem Arondéuslezing wordt gevoeglijk afgezegd. Hero Brinkman, bepaald geen onbeschreven blad, legt kennelijk nogal wat gewicht in de schaal.

Saillant detail is dan wel dat de CDA- en VVD-leden van de Noordhollandse Statenwerkgroep, die de Arondéuslezing organiseert, zelfs zo ver meenden te moeten gaan als het ten onrechte gebruiken van de namen van hun collegae (van respectievelijk GroenLinks, de PvdA en de SP) bij het ondertekenen van de brief, waarin die lezing werd afgeblazen.

Dan opeens is daar nu de Haagse schrijver Karel Kanits, die op zijn beurt Geert Wilders heeft vergeleken met Adolf Hitler en de PVV-voorman op het Bevrijdingsfestival in Den Haag “een geblondeerde führer” noemde. De PVV-fractie reageert direct ontstemd, verslijt Kanits voor “brulboei” en meent dat gewraakte vergelijking “goor en laag” is. Op hoge poten eist men excuses van Kanits én nodigt men de schrijver uit voor een bezoekje aan concentratiekamp Auschwitz. Kanits heeft laten weten niet van zins te zijn zijn excuses aan te bieden en beroept zich op zijn vrijheid te mogen zeggen wat hij vindt.

Gelijk heeft hij. De vrijheid van meningsuiting mag immers evengoed niet geslachtofferd worden op het altaar van de PVV.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s