Obama 1 – Osama 0

Groot nieuws. Rond zes uur Nederlandse tijd legde president Obama een verklaring af, waarin hij bekendmaakte dat terreurkopstuk Osama Bin Laden dood is. “I can report to the American people and to the world that the US conducted an operation that killed Osama Bin Laden.(…) Justice has been done.”

De Amerikanen kregen lucht van zijn verblijfplaats, een villa in de plaats Abbottabad in Pakistan, en tijdens een militaire operatie door Navy Seals kwam het tot een vuurgevecht. Daarbij werd Osama Bin Laden door het hoofd geschoten. Een van zijn volwassen zoons kwam ook om. Zo ook nog een andere man en een vrouw.

Na een zoektocht van tien jaar, twee oorlogen, tienduizenden doden en miljoenen, nee eerder miljarden, dollars is met een veertig minuten durende operatie dan eindelijk “justice done” – aldus de Amerikanen. De vreselijke aanslagen van 11 september 2001 zijn eindelijk gewroken. De Amerikanen vieren dan ook feest. Honderden staan voor het Witte Huis te juichen, op Times Square en Ground Zero vallen ze elkaar in de armen.

Ook de beurzen verkeerden kennelijk in jubelstemming; die stegen. De olieprijs daalde, alsof er een causaal verband is tussen de prijs van ruwe olie en de dood van een enkele man.

Toch gaat de “War on Terror” door. Tot dat nuchtere besef kwam ook onze premier Rutte en gevoeglijk werden de veiligheidsmaatregelen rond de Amerikaanse ambassade in Den Haag opgeschroefd.

De radicaalislamitische organisatie Tehrik-e-Taliban ontkende de dood van Osama Bin Laden, uiteraard zou je zeggen.

Het stoffelijk overschot van Bin Laden zou een zeemansgraf gekregen hebben, op zich is dat misschien verstandig, want zijn graf zou voor menigeen een bedevaartplaats zijn. Aan de andere kant zal het simpele feit, dat de wereld het dode lichaam van de leider van Al Qaida niet te zien heeft gekregen, ongetwijfeld nog menig complottheorie voeden.

Het wachten is op de eerste sightings, net als bij Elvis Presley en Michael Jackson.

It’s alive!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s