Whistlejacket

George Stubbs is een van mijn favoriete schilders en staat in mijn persoonlijke top 3, samen met John Collier en buitenbeentje Franz Marc. Stubbs’ beroemdste werk is zijn schilderij van Whistlejacket, dat vandaag de dag in de National Gallery in Londen te bewonderen valt. Het is een staatsieportret van een racepaard uit de stallen van de Markies van Rockingham. Het dier was van nobele komaf; zijn opa was Godolphin Arabian en aan moederszijde was hij een nazaat van Beyerly Turk. Daarmee kon hij zich doen voorstaan op afstamming van twee van de drie stamvaders van het Engels Volbloed.

Stubbs’ aandacht voor detail en zijn kennis van de anatomie van het paard maken Whistlejacket een adembenemend mooi schilderij. Ieder haartje en elke gespannen spier is volledig naar het leven geschilderd. De essentie van het paard. De enige hedendaagse kunst die ik hierbij in de buurt vind komen zijn de werken van fotograaf Yann Arthus-Bertrand, die zijn onderwerpen voor eenzelfde soort achtergrond portretteert. Zijn fotoboek “Horses” ontbreekt hier dan ook niet in de boekenkast. Ach, u weet; eens een Penny, altijd een Penny.

De braaf naar voren gespitste oortjes en de prachtige levade heeft Stubbs er echter waarschijnlijk bij verzonnen, Whistlejacket was eerder een notoir lastpak. Een paard dus, naar mijn hart.

Met het vooruitzicht van misschien wel een ander huis slaat de verleiding toe; Whistlejacket in groot formaat aan de muur!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s