From hell’s heart I stab at thee

Vandaag kwam ik een, op het eerste oog, toch wel heel fijne krantenkop tegen; “Japanse walvisvaarders staken jacht voorlopig door dierenbeschermers“. De jaarlijkse walvisjacht wordt voorlopig opgeschort en als ik de berichten van het Japanse visserijagentschap mag geloven denken de Japanners eraan het jachtseizoen te laten voor wat het is. Het agentschap voert daarbij als reden aan dat walvisvaarder Nisshun Maru de veiligheid van haar bemanning niet langer kan garanderen.

Dat lijkt een overwinning voor de Sea Shepherd Conservation Society, wier schepen het de walvisvaarders al maandenlang de walvisjacht onmogelijk maken – op een niet altijd even fraaie wijze, zoals de eerlijkheid me gebied te zeggen. Deze Amerikaanse activisten schromen niet intimidatie en geweld te gebruiken en dat is me nog altijd een brug te ver. Het doel heiligt niet alle middelen.

Het nieuwsartikel eindigt echter met ontnuchterende berichten van dierenbeschermers en de regeringen van respectievelijk Australië en Nieuw-Zeeland. Niet zo zeer de klopjacht van Sea Shepherd als wel het simpele feit dat het walvisvlees al torenhoog ligt opgetast in uitpuilende voorraadschuren heeft Japan doen besluiten de jacht te staken. De gemiddelde Japanner is tegenwoordig lang zo dol niet meer op walvisvlees en de vraag ernaar loopt terug.

Dat is reden te meer die gruwelijke praktijk definitief een halt toe te roepen. Japan vangt inmiddels al decennia lang walvissen onder de valse vlag van wetenschappelijk onderzoek – hetgeen de Japanners het domste volk ter wereld zou maken, want hoe lang heb je nu werkelijk nodig om het recept voor het beste broodje walvis uit te dokteren? Daarnaast is er, zoals meerdere wetenschappers al eens in een open brief hebben doen blijken, weinig wetenschappelijks aan die Japanse onderzoeken en is het voor geen van Japans “wetenschappelijke” doelstellingen nodig de dieren te doden. Spectaculaire wetenschappelijke ontdekkingen en dito publicaties blijven dan ook uit, maar soit, dat mag natuurlijk geen verrassing heten.

Het Institute of Cetacean Research, verantwoordelijk voor dat “wetenschappelijk onderzoek” wordt flink door de Japanse overheid gesubsidieerd en doodt zo’n duizend walvissen per jaar. Ik heb geen idee hoeveel walvissen deze bollebozen nog menen te moeten uitbenen eer ze erachter zijn hoe zo’n dier in elkaar steekt, maar denkelijk is tegen die tijd dat onderzoek volstrekt overbodig vanwege de walvis uitgestorven.

Niet alleen de valse voorwendselen zouden de internationale gemeenschap al lang en breed in het geweer hebben moeten brengen tegen de walvisjacht door de Japanners, de Noren en de IJslanders, maar ook het leed dat deze enorme dieren wordt aangedaan. Deze zachtmoedige dieren doen er lang over te sterven nadat ze zijn aangeschoten met een explosieve harpoen, soms meer dan een uur. Organisatie WSPA gaf eerder beelden vrij van een door Noren bejaagde dwergvinvis die twee uur (!) na een eerste harpoen met een tweede beschoten werd. De Japanners hebben eerder ook al laten zien weinig scrupuleus te jagen en zelfs moederdieren en hun kalveren niet te ontzien. Beelden van die walvisjacht zijn, zoals veel dat wij als kroon der schepping onze medeschepselen menen aan te mogen doen, niet voor mensen met een zwakke maag.

Nu Japan onwillig een eerste stap gezet heeft is het aan de internationale gemeenschap door te pakken en de commerciële walvisjacht definitief aan banden te leggen, óók die onder het mom van wetenschappelijk onderzoek.

“Towards thee I roll, thou all-destroying but unconquering whale; to the last I grapple with thee; from hell’s heart I stab at thee; for hate’s sake I spit my last breath at thee. Sink all coffins and all hearses to one common pool! and since neither can be mine, let me then tow to pieces, while still chasing thee, though tied to thee, thou damned whale! Thus, I give up the spear!”

Moby Dick, Herman Melville

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s