Rascal beadle

Hoopte ik na de affaire Mohammed Faizel Ali het laatste wel gehoord te hebben van zelote vrouwenhandjesweigeraars, verschijnt er toch weer een nieuwe ster aan het firmament. Een docent bedrijfseconomie van de Hogeschool van Amsterdam is op bedevaart naar Mekka geweest en heeft besloten vrouwen in het vervolg de uitgestoken hand te weigeren. Dat zal me een epifanie geweest zijn.

Tot mijn verbazing heeft het college van bestuur in al haar wijsheid besloten dat het “moet kunnen” dat een docent op religieuze gronden “fysiek contact met vrouwen weigert”.

Weblog GeenStijl wist de hand te leggen op een brief, waarin betrokken docent zijn geachte collegae van zijn nieuwe vrome voornemens op de hoogte brengt;

“De profeet heeft nooit de hand geschud van vrouwen die huwbaar voor hem waren en hier regels over opgesteld. In dit opzicht wil ik dit ook navolgen richting mijn collega´s. Dit heeft niets te maken met disrespect of het niet waarderen van vrouwelijke collega´s. Er zal niets veranderen aan dit goede contact tussen mij en mijn vrouwelijke collega´s. Het enige dat ik wil praktiseren, is dat ik mij onthoud van het schudden van handen met de vrouwelijk collega´s.”

Zoals Mohammed Faizel Enait, die in de hoedanigheid van klantmanager bij de gemeente Rotterdam mensen met een uitkering aan een baan moest gaan helpen, reduceert deze Nourdin Belhadi daarmee vrouwen tot potentiële huwelijkspartners. In dat benepen mensbeeld kan een vrouw geen gewone collega zijn, maar is zij eerst en vooral verleidster, een vat vol bijbedoelingen. De man waardeert zijn vrouwelijke collegae daarmee allerminst, hij kan hen zelfs niet loszien van hun seksualiteit! Het verseksualiseren van een heel normaal gebaar is niets anders dan disrespect naar de dame achter de uitgestoken hand. Het uit willen dragen van een dergelijke boodschap is in een publieks- of voorbeeldfunctie volstrekt onaanvaardbaar. Dan maar geen ambtenaar, of leraar.

Nu moet gezegd dat Mohammed Faizel Ali in elk geval met een sappiger verhaal kwam; hij dichtte het vrouwenlichaam negen erogene zones toe en beweerde dat de hand er daar een van is. Eind deze maand ben ik al vijfendertig jaar eigenaresse van zo’n vrouwenhand en met al die jaren gebruikerservaring kan ik nog altijd niet zeggen dat enig handenschudden tot orgastische genoegens heeft geleid, laat staan tot enige trouwlustigheid.

Daarnaast is een geschudde hand van oudsher een ongewapende hand. Wie een ander de hand reikt toont daarmee zijn goede bedoelingen en dat is in onze tijd van polarisatie geen onaardig gebaar, me dunkt. Zulks wegzetten als ware het een oneerbaar voorstel is denigrerend, beledigend zelfs.

Of het nu gaat om het Vrouwenstandpunt van de SGP of het islamitisch handjesweigeren, het oogluikend willen toestaan van discriminatie is een gotspe. What’s next? Een orthodox-joodse buschauffeur die vrouwen meent te kunnen verbannen naar een plaats achterin de bus? Dat vermaledijde college van bestuur gaat voorbij aan het simpele feit dat discriminatie nooit okay is, ook niet op religieuze gronden. Hen wil ik graag het eerste artikel van onze Grondwet nog eens onder de aandacht brengen;

“Allen die zich in Nederland bevinden, worden in gelijke gevallen gelijk behandeld. Discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, politieke gezindheid, ras, geslacht of op welke grond dan ook, is niet toegestaan.”

Dát is de boodschap die onderwijsinstellingen als de uwe dienen uit te dragen. Vrouwen worden in die opsomming nog altijd al te gemakkelijk vergeten en met uw “dat moet kunnen” bent u daar medeschuldig aan.

Wellicht kunt u daarnaast uw docent bedrijfseconomie eens in contact brengen met een docent Engelse taal- en letterkunde. Zoals Shakespeare bij monde van zijn King Lear al observeerde is een dergelijk vrouwbeeld eerst en vooral een reden tot zelfreflectie.

Thou rascal beadle, hold thy bloody hand!
Why dost thou lash that whore? Strip thine own back;
Thou hotly lust’st to use her in that kind
For which thou whipp’st her. The usurer hangs the cozener.
Through tatter’d clothes small vices do appear;
Robes and furr’d gowns hide all.

Een gedachte over “Rascal beadle

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s