Een "sympathiek idee"

Bij deze het vriendelijk verzoek aan de dames en heren artsen en verpleegkundigen; of zij vanaf vandaag in hun witte doktersjassen over straat willen gaan, opdat de zichtbaarheid van de mensen in de zorg vergroot wordt. Huisartsen kunnen en passant de nodige kwaaltjes verhelpen, verplegend personeel kan ook in de tram een willekeurige bejaarde wel even een sponsbadje geven en de zielenknijpers kunnen zich op straat alvast over de vele schaarloos rondlopende psychatrisch patiënten ontfermen. Eenmaal herkenbaar op straat mag u zo’n zorgvraag immers niet weigeren, denkt aan uw Hippocratische eed! O, en niet vergeten dat we u wel op tijd op uw werkplekje verwachten natuurlijk.

Jarenlange bezuinigingen en een tekort aan personeel willen we graag goedmaken en wel met uw reistijd. Onbezoldigd uiteraard, want uw vrije tijd kost ons geen geld.

Wat een buitengemeen vreemd verzoek, nietwaar?

Toch, nieuwbakken minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten lijkt au sérieux met een dergelijk “sympathiek idee” aan de slag te willen. Dat we naar de ons beloofde drieduizend extra agenten kunnen fluiten was me al wel duidelijk. Ook dat er opnieuw niet serieus paal en perk gesteld zal gaan worden aan verloven van ontoerekeningsvatbare tbs-ers voel ik al aan mijn water, om nog maar niet te spreken van het laten voortbestaan van rechters die vrijelijk dwalen.

Nee, we gaan het eens serieus hebben over de eigen tijd van agenten, waarin zij van en naar hun werkplek reizen. Laten we dienders in hun vrije tijd laten doen alsof er meer blauw op straat is… wat een volksverlakkerij!

Nee, heren Opstelten en Achten, legt u mij nu toch eens uit hoe u met een onbenullig plan als dit de slagkracht van de Nederlandse politie effectief denkt te vergroten? Hoe lost dit nijpende tekorten aan rechercheurs op? We kunnen inmiddels vanuit onze luie stoel een aangifte doen, maar wat baat dat als er niemand meer is die onze zaak verder op kan pakken? Hoe maakt dit onzalig plan de wegbezuinigde maar o zo broodnodige specialisten en expertise goed?

2 gedachtes over “Een "sympathiek idee"

  1. Ja kritische vragen. Als er voldoende tegenover zou staan, gratis parkeren, gratis fiets, gratis ov, wil ik er nog eens over na denken. Mijn hart is nu ook blauw genoeg om die boef in vrije tijd te pakken. Teleurstellend is het dat wanneer ik dat doe, ik er nauwelijks wat voor terug krijg. Mijn schamele opgeofferde vrij uren, gemiddeld 3 per aanhouding, krijg ik nog maar net het basisloon. Dat motiveert niet. Ook het risico met de vaak snelle heen zending en lage straf maakt het in eigen tijd aanhouden van een overtreder alles behalve drempels.

    Like

  2. Het ligt volgens mij dan ook in het geheel niet aan de blauwe harten op de werkvloer. Je kunt nu eenmaal met een minimum aan mensen geen maximum aan werk verrichten. Stukbezuinigde korpsen verdienen geen ridicule lapmiddelen als deze, maar serieuze plannen en investering. Nederland krijgt uiteindelijk de regering die ze verdient en de politiezorg waar ze voor betaalt.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s