Offerfeest

Vandaag is de eerste dag van het islamitische offerfeest, dat bij elkaar drie dagen zal duren. Het dient Abraham, of Ibrahim op z’n islamitisch, te eren, die bereid was zijn zoon te offeren in opdracht van de oud-testamentische God.

Dezelfde die Hagar en haar kind de woestijn instuurde. Deze profeet is aartsvader van de Israëlieten en de Arabieren, en van de christenen en de moslims. Hij wordt dan ook in alledrie de Abrahamitische godsdiensten geëerd.

Veel islamitische gezinnen zullen zich een lam of een schaap laten slachten. Behalve dat het vlees daarvan op hun eigen feestdis belandt, wordt het ook gedeeld met familie, gasten, buren en armlastigen. Op zich is dat een mooie traditie.

In Rotterdam viert men het Offerfeest dit jaar met een noviteit; de islamitische winkeliers van de West-Kruiskade zullen het winkelend publiek vergasten op hapjes van lamsvlees. Ook een leuk gebaar, ware het niet dat het vlees in die hapjes afkomstig is van de rituele slacht. Ik heb hier eerder al iedereen opgeroepen, die zich niet vanuit een geloof geroepen of verplicht voelt vlees te eten dat van de rituele slacht afkomstig is, consumptie daarvan te mijden. De rituele slacht is beduidend dieronvriendelijker dan de reguliere slacht.

Vandaag wil ik die oproep herhalen. Aan de winkeliers van de West-Kruiskade; zet uw publiek iets anders, zonder vlees, voor. Aan het winkelend publiek, wees bewust van hetgeen u daar wordt aangeboden. Sla die lamshapjes af.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s