Een straf voor losers

Het Openbaar Ministerie geeft maandelijks het blad Opportuun uit. In de editie van september komt Hester de Koning, de Officier van Justitie die de leiding kreeg over het onderzoek naar het schieten door de agenten tijdens de rellen in Hoek van Holland, uitgebreid aan het woord.

Ik las het boek dat de politie uitgaf over de gebeurtenissen ter plaatse. De verhalen van de betrokken agenten raakten me. Toch, bijna nog schokkender vind ik kille cijfers zoals de 444 (!) flesjes, die later uit het zand gevist werden. Alle gevuld met zand, alle gebruikt als projectiel. Een ongelofelijk aantal.

Twee passages wil ik u niet onthouden;

“Strafrechtelijk kan de dood van de jongeman niet aan de relschoppers worden verweten. Vanuit maatschappelijk perspectief zouden ze zich er wel verantwoordelijk voor moeten voelen. Maar wat doe je met die jongens. En bedenk wel: het waren niet alleen hooligans in de duinen. Dat waren vooral ook jongens en mannen die zich lieten meeslepen’, aldus Nelleke Klip. ‘In een groep zijn ze zo anders. Eén op één zijn het allemaal zielenpieten. Er blijft weinig van over. Het is kuddegedrag, waarschijnlijk onder invloed van drugs en alcohol.”
“En de echte bij de politie bekende hooligans? ‘Voor hen geldt: ontkennen is celstraf, verklaren is de doodstraf. Bij verdachten die wel wat gezegd hebben, zijn thuis ruiten ingegooid’, zo meldt Nelleke Klip. Niet dat daarvan aangifte is gedaan, uiteraard. ‘We kregen überhaupt geen aangiften: niet van gewonden die eerder op de avond zijn gevallen, niet van de Spoorwegen, niet van tankstationhouders, niet van strandtenteigenaren. Er is angst in de samenleving voor deze groep’, zegt ze.”

Er is angst in de samenleving voor hooligans, en wel in zo’n mate dat een organisatie als de Nederlandse Spoorwegen zelfs geen aangifte meer durft te doen. Dat is pure, onversneden terreur.

Die samenleving verdient het beschermd te worden tegen dit slag en daartoe is een middel zoals een plaatsing in een inrichting voor stelselmatige daders (ISD) een prima optie, me dunkt. Een opruier als een Asim B. mag daar wat mij betreft langer logeren dan twee jaar, maar soit, het is iets. Aangezien de heren hooligans zelf een dergelijke maatregel een “straf voor losers” vinden is die dubbel gepast.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s