Uitgekraakt

Op 1 juni dit jaar werd een wet aangenomen die kraken verbiedt en die wet zal vermoedelijk per 1 oktober in werking treden. Vanaf dat moment maakt eenieder die een pand kraakt zich schuldig aan een strafbaar feit. Voorheen was het zo dat wanneer een kraker op heterdaad werd betrapt terwijl hij de deur van andermans pand forceerde hij kon worden aangehouden, maar had hij zich eenmaal geïnstalleerd met de nodige huisraad kon niemand hem nog wat maken.

Wat dat betreft was kraken een eigenaardig fenomeen, een gelegitimeerde vorm van huisvredebreuk én eigenrichting. Kraken was ooit een antwoord op leegstand en is uitgegroeid tot een beweging op zich. Dat de overheid deze vorm van eigenrichting zo lang gedoogd heeft en het opzettelijk leeg laten staan van woningen in tijden van woningnood niet zelf heeft aangepakt heeft me altijd bevreemd. Het had immers ook bij wet verboden kunnen worden. Zelfs een leegstandbelasting was een optie geweest, maar niets van dat al.

Dat zulks nog altijd niet het geval is was al reden voor Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht zich tegen een kraakverbod uit te spreken. Burgemeester Asscher beklaagde zich al dat de aanpak van leegstand met het ingaan van de nieuwe wet bij de gemeenten komt te liggen en liet bij monde van zijn woordvoerster weten te vrezen voor “administratieve rompslomp en hoge kosten”. Nochtans is dat wel waar die aanpak hoort te liggen en niet bij burgers onderling. Voor de grote steden is de kraakbeweging een gemakkelijke en goedkope “stok achter de deur” gebleken en bij gebrek aan beter doen zij niet graag afstand van dit wapen tegen leegstand.

Zulks is echter niet zonder risico, die kraakbeweging is de laatste jaren meermaals een tweesnijdend zwaard, niet te zeggen ongeleid projectiel, gebleken. Het kwam meermaals tot gewelddadigheden, waarbij krakers zich met geweld verzetten tegen door de rechter bevolen ontruimingen en de politie. Tijdens een ontruiming in Amsterdam-West werd de politie met een heuse boobytrap ontvangen. Wetend dat de politie zich met regelmaat bedient van een slijptol hingen krakers een jerrycan met benzine in de gang van het pand. Begin 2008 werden twee antikrakers (sowieso niet erg populair bij de dames en heren krakers) met geweld door krakers een pand uitgebonjourd. De twee werden mishandeld met hockeysticks, honkbalknuppels en traangas. Er werd besloten het pand dezelfde avond nog te ontruimen, waarbij de politie beschoten werd met metalen moeren. Later dat jaar besloot de gemeente Amsterdam vijf kraakpanden te ontruimen na meldingen van overlast. Tijdens de ontruiming vond de politie een aanzienlijke collectie wapentuig. Bij wijze van antwoord op deze ontruiming werden de ruiten ingegooid van de ambtswoning van burgemeester Cohen, het gemeentehuis en de plaatselijke woningcorporatie. Beveiligingspersoneel werd met verfbommen bestookt.

Ook binnen de krakersbeweging blijkt het alles behalve pais en vree. Een Nijmeegse ex-kraker spreekt na de moord op Louis Sévèke met het Parool: “Veel mensen is het leven onmogelijk gemaakt. Er zijn mensen tot zelfmoord gedreven, aan de drugs geraakt, in inrichtingen terecht gekomen. Ik ken mensen die uit angst voor hun medebewoners niet naar het toilet durfden en op hun kamer in een pannetje poepten. In dat licht zijn ook wraakgevoelens die na tien jaar nog opspelen, verklaarbaar.”

Uit protest tegen de nieuwbakken antikraakwet sloegen krakers gisteravond hun tenten op de Dam op. Ze brachten er de nacht door. Deze Damslaapactie is de eerste van een serie acties in het Amsterdamse die tot 1 oktober moet gaan duren. Het zullen hopelijk de laatste stuiptrekkingen zijn van een beweging die haar doel voorbijstreef en bestaansrecht gaf aan de lakse houding van gemeenten voor wat betreft het voeren van een gedegen leegstandbeleid.

Een gedachte over “Uitgekraakt

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s