Aan de vooravond van 9/11

Dominee Terry Jones, evangelisch fundamentalist en voorganger van een miniatuur kerkgemeente (The Dove World Outreach Center) in een gehucht in Florida, houdt de wereld al wekenlang in zijn ban. Zijn voornemen op 11 september de terreuraanslagen op de Twin Towers te herdenken door een berg exemplaren van de koran te verbranden is wereldnieuws. Iedereen lijkt de adem in te houden; doet hij het wel, doet hij het niet of toch weer wel? En wat zal de reactie van moslims wereldwijd zijn?

Diverse kopstukken stonden al in de rij om hun afkeuring te laten horen over die voorgenomen boekverbranding. Terecht natuurlijk, boekverbrandingen zijn niet meer van deze tijd en een vijandiger uiting van disrespect voor andermans gedachtengoed bestaat welhaast niet. Van Barack Obama, het Vaticaan en de Europese Unie tot een gesluierde Angelina Jolie, allen spraken er al schande van. Zelfs onze allereigenste Geert Wilders sprak (of sms’te zo u wilt) zich tegen het plan van Jones uit, ondanks zijn eerdere oproep op de koran terug te brengen tot het formaat van de Donald Duck – om nog maar niet te spreken van zijn roep om een heus verbod op de koran.

Zelfs Iran liet van zich horen en wel bij monde van haar minister van Buitenlandse Zaken; de boekverbranding zou zelfs wel eens aanleiding kunnen geven tot geweld. De zaak Sakineh Mohammadi Ashtiani indachtig is dat wrang. De wereldwijde ophef daarover werd immers door een Iraanse zegsman afgedaan als “onzin“, maar op haar beurt heeft Iran wel wat te mekkeren over het voornemen een berg papier in brand te steken. Daarnaast heeft Iran boter op haar hoofd voor wat betreft boekverbrandingen; kortgeleden werden er in opdracht van de Iraanse overheid nota bene honderden bijbels verbrand.

In Pakistan verbrandde men zelfs alvast wat Amerikaanse vlaggen, gewoon voor ’t geval dat. Dat is meteen iets waartoe Sharia4Belgium ook oproept; deze extreme moslimorganisatie roept alle Belgische moslims op morgen een Amerikaanse vlag te verbranden. Van Saoedie-Arabië, dat al sinds jaar en dag bijbels door de versnipperaar haalt, hoop ik in het geheel niets te horen.

Afghanistan valt de “eer” te beurt de eerste dode te betreuren; tijdens een demonstratie kwam een betoger om het leven. En dat alles terwijl de Amerikaanse predikant nog geen koran in vlammen heeft doen opgaan…

Het kan niet anders, overigens, of het duizelt Volkskrant-scribent Izz ad-Din Ruhulessin (waar halen Pauw&Witteman toch steeds weer dergelijke rare types vandaan?) inmiddels van het onwelgevallig commentaar op wat in beginsel niets meer is dan een interne Amerikaanse kwestie.

Ook een andere televisiemoslim zal zich hopelijk nog even bedenkelijk op het achterhoofd krabben. Suhayb Salaam, kent u hem nog? Suhayb raadde een van zijn studentes, die een bijbel in huis had, aan het boekwerk te verbranden. Uit respect, welteverstaan; “Het is juist respectvol. Papieren met koranteksten die wij niet gebruiken verbranden wij ook, zodat ze niet bijvoorbeeld bevuild kunnen worden”. Als dat zo is, dan vraag ik mij af waarom er zo heftig op het voornemen van Terry Jones gereageerd wordt.

De dominee bouwt ondertussen de spanning virtuoos op; waar hij gisteren nog verkondigde van zijn voorgenomen actie af te zien laat hij vandaag alweer weten dat deze slechts tijdelijk is uitgesteld. Getuige de mondiale reacties gaat het erin als koek, feitelijk is de enige zinnige reactie die van ’s mans dochter. Ze liet weten te vrezen dat haar vader gek geworden is en hulp nodig heeft. De rest van de wereld laat zich ringeloren door een getroebleerde man.

Het eerdere besluit van “Burn A Koran Day” af te zien zou Jones genomen hebben na een gesprek met een imam, Mohammed Musri. Deze zou Jones toegezegd hebben dat de bouw van het islamitisch centrum, dat op hemelsbreed nog geen twee woonblokken verwijderd van Ground Zero moet komen, niet door zou gaan. Een andere imam en projectleider van dat monument voor de slechte smaak, Feisal Abdul Rauf, liet vervolgens echter weten dat de bouw van het islamitisch centrum gewoon doorgaat. Terry Jones zal gedacht hebben in dat geval niet achter te kunnen blijven.

Dat geplande islamitisch centrum is een heet hangijzer. Volgens de plannen moet het dertien verdiepingen gaan tellen en er zal onder meer een gebedsruimte in ondergebracht worden. Tegenstanders vallen niet zo zeer over het gegeven dat men voornemens is een islamitisch centrum te bouwen, maar eerst en vooral over de lokatie, die zoals gezegd op een steenworp afstand is van Ground Zero. Zij vinden dat eerst en vooral een belediging aan de slachtoffers van 9/11.

Ook de naam, die het complex in eerste instantie meekreeg, was op zijn minst onhandig gekozen; Cordoba House. Córdoba was in de tiende eeuw na Christus de hoofdstad van het Kalifaat van Córdoba, toen de Moren tijdens een ordinaire veroveringstocht een groot deel van Zuid-Spanje bezetten. De herovering van dat gebied door Ferdinand III, de Reconquista, wordt tot op de dag van vandaag uitbundig gevierd tijdens de fiestas de moros y cristianos. Daarbij worden veldslagen nagespeeld en tot voor kort werd vervolgens een pop, de Mahomet, in brand gestoken. Om moslims niet te ontrieven ziet men daar tegenwoordig echter vanaf.

Cordoba House was (zo schreef de New York Times) bedoeld als een “monument van tolerantie” en moest een eerbetoon zijn aan het middeleeuwse Spanje, dat tijdens de overheersing door de Moren een toonbeeld zou zijn geweest van een vreedzaam samenleven van moslims, joden en christenen. Een contradictio in terminis.

Dat de Moren de joden en de christenen beperkingen oplegden, zoals een verbod op het luiden van klokken en ze de bouw van nieuwe kerken en synagogen ronduit verboden wordt al te licht vergeten. Van enige godsdienstvrijheid valt dus nauwelijks te spreken, ook omdat het aktief bekeren streng verboden was. Dat daargelaten stonden de drie groepen weldegelijk vaak met elkaar op gespannen voet en kwam het meermaals tot (soms gewelddadige) conflicten.

Die ongelukkig gekozen naam maait dus voorstanders, die menen dat een dergelijk islamitisch centrum juist op die lokatie een teken van verzoening is, het gras voor de voeten weg. Gelukkig dus maar, dat de naam inmiddels is veranderd naar het beduidend minder beladen Park51.

Nabestaanden van slachtoffers van de aanslag en hulpverleners die tussen de rokende puinhopen van de Twin Towers werkzaam waren lieten al een protest horen. Een protest dat naar mijn mening gehoord verdiende te worden. Het getuigt evengoed van weinig respect en meelevendheid daar zo gemakkelijk aan voorbij te gaan.

Tweederde van de Amerikanen is ronduit tegen de bouw van het Córdoba House op genoemde lokatie, nochtans ziet het er naar uit dat het centrum er wel zal verrijzen -dit ironisch genoeg met een beroep op uitgerekend de vrijheid van religie uit de Amerikaanse Grondwet. Om met de woorden van Izz ad-Din Ruhulessin te spreken; daar had dat kalifaat van weleer nog een puntje aan kunnen zuigen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s