Verwende mannetjes (2)

Met het wereldkampioenschap voetbal 2010 nog in de benen is de FIFA zich al aan het voorbereiden op de kampioenschappen van 2018 en 2022. Nederland schijnt een van beide te willen organiseren, samen met België. Of dat werkelijk zo is, is nog maar de vraag; uit een steekproef van persbureau Novum blijkt bijna de helft van de Nederlanders dat niet te zien zitten en het percentage echte voorstanders is slechts 37%.

Een heuse inspectiecommissie van de FIFA heeft een bliksembezoek aan Nederland gebracht om te kijken of ons kleine kikkerlandje wel aan haar eisen voldoet. De FIFA heeft buitengemeen veel noten op haar zang, zo blijkt. De diverse voetbalstadions moeten groot genoeg zijn en zijn ze dat niet, dan moet er voor miljoenen een rij zitplaatsen in de nok worden bijgeknutseld.

Naar verluid wenst de internationale voetbalbond geen belasting af te dragen over haar te verwachten miljardenwinst, hetgeen met een verwacht tekort van ergens tussen honderdenvijftig miljoen en een miljard euro voor de gastlanden natuurlijk een rare zaak is. Om nog maar niet te spreken van een economische crisis en de vele door onze overheid voorgenomen bezuinigingen.

Harry Been liet namens het HollandBelgium Bid weten dat zulks onzin is; maar natuurlijk betaalt de FIFA wel belasting.

Alleen niet in Nederland.

De Nederlandse staat bukte daarop diep om veren van de hoge voetbalheren glad te strijken en onze minister van Sport Ab Klink opperde de wereldvoetbalbond dan maar te compenseren als ze toch belasting betalen moet. Voor de vorm zal de FIFA btw moeten afdragen, maar ze krijgt die naderhand netjes teruggestort. Klink kwam tot die uitspraak nadat hij samen met premier Balkenende gezellig met de FIFI-inspecteur gebabbeld had over waarom Nederland zo’n wereldkampioenschap zo graag zou willen organiseren. Zo zou zulks erg goed zijn voor de sociale cohesie en dat mag best wat kosten, zo blijkt.

In tegenstelling tot een aantal Belgische politici, dat zich luid en duidelijk verzette tegen de eisen die de FIFA op tafel dorst te leggen, omzeilden de onzen onderwerpen als aanpassingen aan bestaande wetgeving omzichtig. De Belgen zitten in hetzelfde schuitje als wij, net als bij ons keurde een demissionair kabinet het bidbook al goed. Nu dan mondjesmaat uitlekt wat er daadwerkelijk ín dat bidbook staat blijkt wat een politieke wanprestatie een dergelijke goedkeuring is. Geen wonder dat over dat bidbook niet openbaar is, een zaak die sowieso al stinkt en hetgeen ook nog eens unfair play is ten opzichte van de belastingbetaler, die al die fraais mag bekostigen. Enige transparantie is wel het minste dat die mag terugverwachten.

Het bezwaar van de Belgen en het gemor over wat er is uitgelekt uit dat bidbook is terecht natuurlijk. De eis vrijgesteld te worden van belastingen is van de zotte, niet te zeggen tomeloos arrogant. Zo ook de voorwaarde dat sponsors van het toernooi voorrang dienen te krijgen. Dat gaat zo ver dat de FIFA Nederlandse en Belgische cafés dadelijk kan voorschrijven van biermerk te wisselen, ongeacht hun lopende contracten. De opdracht dames, die zich in een jurkje van de concurrentie durfden te vertonen tijdens een wedstrijd, te laten arresteren (en de Zuid-Afrikaanse politie die zich daartoe schaamteloos liet lenen) staat mij nog helder voor de geest. Dat gaat alle perken te buiten en van zulke taferelen moet iedere zichzelf respecterende rechtstaat verschoond willen blijven.

De KNVB droomt al sinds jaar en dag van het organiseren van een heus wereldkampioenschap voetbal. Haar voorman Henk Kesler, die eerder al de onderbetaalde agenten die op kosten van de belastingbetaler het tuig dat in grote getalen op voetbalwedstrijden onder de duim mogen houden voor “verwende mannetjes” versleet, gaf ook nu op zijn geheel eigen en allercharmantste wijze een tegengeluid. Het demissionaire kabinet heeft, zo liet Kesler aan de Volkskrant weten, “in elk geval zijn nek durven uitsteken”. “Maar wij Nederlanders zijn een beetje een volkje van zure calvinisten. Althans, een aantal zure calvinisten dat het altijd beter weet. Die tijdgeest vind ik verderfelijk.”

De belastingbetaler, die recht heeft op een stukje transparantie waar het gaat om de besteding van de door hem opgehoeste gelden, die al zo lang als het betaald voetbal bestaat haar grootste sponsor is en waarvan Henk Kesler en zijn KNVB al jarenlang schaamteloos profiteren, die belastingbetaler denkt de heer Kesler de mond te kunnen snoeren door hem af te doen als een “zure Calvinist”.

Al wat ik zie is een verzuurde, verwende en bovenal regenteske voetbaldirecteur die nodig met pensioen moet. Dat verbale stampvoeten dat de man placht te doen wanneer hij zijn zin eens niet krijgt is getting old.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s