Hiroshima herdacht

Vandaag is het op de dag af vijfenzestig jaar geleden dat de Amerikaanse luchtmacht de Japanse havenstad Hiroshima met een atoombom bombardeerde. Drie dagen later volgende een tweede bombardement en werd er een atoombom boven Nagasaki gelost.

Niet veel later zou Japan onvoorwaardelijk capituleren en daarmee zou er een einde komen aan de Tweede Wereldoorlog.

Het bombardement op Hiroshima wordt vandaag herdacht. Voor het eerst in die vijfenzestig jaar is er een vertegenwoordiger van the good ol’ USA bij aanwezig.

Little Boy, zoals de bom die voor Hiroshima was voorbestemd werd genoemd, werd door de Enola Gay vanaf bijna tienduizend meter hoogte afgeworpen. Toen Little Boy om kwart over acht ’s ochtends explodeerde kwamen achtenzeventigduizend mensen om door de drukgolf en de hitte. Een ongeveer evengroot aantal raakte gewond. Daags erna bezweken ook veel mensen door dorst, daarom waren er tijdens de herdenking vandaag offergaven van water. Aan het eind van de oorlog zouden er door Little Boy en Fat Man al een kwart miljoen slachtoffers zijn gevallen, door stralingsziekte en kanker zouden nog honderdduizenden volgen, waaronder een groot aantal kinderen.

Zo ook Sadako Sasaki, die twee jaar oud was toen Little Boy boven het hart van Hiroshima explodeerde. Ze overleefde de felwitte vuurzee maar overleed in 1955 aan leukemie, veroorzaakt door de straling van de atoombom. Sasaki hoorde van een Japanse overlevering, dat iedereen die duizend kraanvogels vouwt een wens mag doen. Ze vouwde wel dertienhonderd van die papieren vogels tijdens haar verblijf van meer dan een jaar in het ziekenhuis, wensend dat zij beter mocht worden, biddend voor een einde aan het lijden van alle andere kindslachtoffers zoals zij, maar overleed op twaalfjarige leeftijd aan de gevolgen van leukemie.

Er is geen beter argument tegen nucleaire wapens.

Wat me altijd is bijgebleven van de geschiedenislessen over Hiroshima zijn de schaduwen die de nucleaire explosie op muren en straten etste. Witte schaduwen van paaltjes waarlangs de straling het wegdek zwartblakerde. De schaduw van een man, die op de stoep van een bank zat. Doordat bij de wederopbouw van de stad beschadigde gebouwen en muren werden afgebroken om te worden hergebruikt is het gros van die ingebrande silhouetten verdwenen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s