Dannyboy T.

Op 29 januari 2007 werd de Scheveningse Pascal Triep doodgestoken door de zoon van zijn moeders bovenburen, Dannyboy. Er ging een geschiedenis van onenigheid aan die steekpartij vooraf, waarbij genoemde bovenburen er een vervelende gewoonte van maakten allerlei afval op het dak van de uitbouw aan de woning van moeder Triep te dumpen.

Zo ook op die noodlottige dag. Triep, op dat moment psychotisch, klom op de uitbouw en gooide de vuilniszakken en al wat dies meer zij terug op het balkon van zijn bovenburen en bonkte op hun raam. Die bovenburen nu, konden dat niet waarderen. Vader, twee zoons en een vriend togen naar buiten en bedreigden Triep. Vier tegen één, ware heldenmoed. Zoon Dannyboy, toen zestien jaar, repte zich naar de keuken om daar een groot keukenmes uit een la te halen en vloog eenmaal weer buiten Triep aan. Hij stak zijn slachtoffer in de borst en raakte diens hart en een long. Pascal Triep viel vervolgens dodelijk verwond van de uitbouw.

Die laatste, zieltogende momenten van het leven van Pascal Triep werden door een omstander met een mobieltje vastgelegd. Te zien is hoe Triep ineenzakt, op een laag tuinhekje valt en daar een paar tellen als een kapotte marionet blijft liggen. Ook wanneer Triep weer opstaat, een paar meter loopt en vervolgens weer ten val komt blijft de filmer filmen.

In het filmpje is ook te zien hoe de oudste verdachte, de vader des huizes, op het dak van die uitbouw op zijn gemak blijft staan toekijken. Een buurvrouw loopt radeloos heen en weer in de tuin, terwijl een andere buurvrouw onverstoorbaar de was ophangt. Al wat je niet op het filmpje ziet is iemand die ingrijpt, eerste hulp verleent of de hulpdiensten belt. Ook de onbekend gebleven cineast niet en die had nota bene een mobiele telefoon in de knuisten.

Het Algemeen Dagblad kreeg de beelden in handen en plaatste het filmpje op Internet. Dat wekte destijds mijn wrevel, de doodsstrijd van Pascal Triep werd zonder enige gêne publiek bezit gemaakt en dat was me een brug te ver. Riooljournalistiek vond ik dat, die ook nog eens tot gevolg had dat de rechter later zou besluiten de jonge moordenaar een lagere straf op te leggen omdat hij “publiekelijk al veroordeeld was”. Dat had het Algemeen Dagblad op haar vingers na kunnen tellen natuurlijk, want het is niet de eerste keer dat zo iets tot strafverlaging leidt.

De rechtbank voorzag echter wel een grote kans op recidive, waar het Dannyboy T. betreft. De jongen had ten tijde van de moord al een strafblad en liep toen al in twee proeftijden. Tijdens zijn voorarrest bedreigde hij zelfs medewerkers van de jeugdinrichting, die hij ook nog eens een aantal bloempotten naar het hoofd smeet. Een psychologisch onderzoek wees uit dat Dannyboy verminderd toerekeningsvatbaar was. Uiteindelijk werd Dannyboy T. veroordeeld tot een jaar jeugddetentie en jeugd-tbs.

Vader T. werd tot mijn verbazing vrijgesproken. Hem werd dood door schuld ten laste gelegd én het nalaten van hulpverlening aan iemand die in levensgevaar verkeert. Wie het filmpje gezien heeft, heeft hem nochtans voorovergebukt zien toekijken hoe Triep zijn laatste adem uitblies.

Naar goed gebruik mag Dannyboy tijdens zijn jeugd-tbs op proefverlof. In februari van dit jaar ontsnapte hij naar evengoed gebruik aan zijn begeleider tijdens zo’n uitje. De politie viel de eer te beurt de jongen weer op te sporen en zette daarbij zelfs een helikopter in. Uiteindelijk wist men hem in een woning in Voorburg aan te houden en is hij teruggebracht naar De Sprengen in Zutphen. Proef mislukt, zou je zeggen.

Toch mocht Dannyboy afgelopen woensdag nogmaals op stap. Voor de tweede keer binnen een half jaar tijd was hij zijn begeleider te slim af en opnieuw nam Dannyboy de benen. Dannyboys vader, Thierry T. kondigde zijn ontsnapping aan op Hyves, zoals het altijd oplettende GeenStijl ontdekte. De virtuele blik in ’s mans geest is overigens ontstellend, niet te zeggen zorgwekkend.

Goed, de politie mocht in ieder geval opnieuw aantreden en afgelopen nacht werd Dannyboy in een woning in Den Haag aangehouden en opnieuw retour naar de inrichting gebracht.

De moeder van Pascal Triep heeft in het Algemeen Dagblad laten weten gekant te zijn tegen Dannyboys proefverloven. Daarbij vermeldt zij ook dat zij van die verloven niet op de hoogte gesteld wordt en derhalve vreest op een dag oog in oog met de moordenaar van haar zoon te komen staan. Dat alleen zou al moeten pleiten tegen dergelijke proefverloven, het belang van slachtoffers en nabestaanden wordt al te lang ondergeschikt gemaakt aan dat van daders.

Maar drie keer is scheepsrecht, ongetwijfeld krijgt dit verhaal nog een vervolg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s