Bliksemafleider

De rooms-katholieke kerk ligt nog altijd onder vuur om het onder de mijter houden van de vele zaken van kindermisbruik door haar paters, pastoors en nonnen die in de bekendheid geraakten. Reageerde zij eerst als door een wesp gestoken op de suggestie dat dergelijk misbruik een oorzakelijk verband zou kennen met het celibaat, nu wijst zij zelf bij monde van haar second in command kardinaal Bertone met een beschuldigende vinger naar homoseksualiteit.

Met uitgestreken gezicht beweert de kardinaal tijdens een persconferentie in Chili dat “Veel psychiaters en psychologen aangetoond hebben dat er geen relatie bestaat tussen het celibaat en pedofilie, maar dat hem verteld is dat ander onderzoek laat zien dat er een relatie bestaat tussen homoseksualiteit en pedofilie“.

Van een voorman van het instituut dat zich graag laat voorstaan op een patent op de juiste beleving van seksualiteit is dit uiteraard geen al te verrassende zet. Twee zondige vliegen in één klap, zal de kardinaal gedacht hebben. Het blijft echter bij holle retoriek; van welke illustere wetenschapper dat onderzoek zijn mag en waar de gemiddelde sterveling het kan naslaan rept hij in de gauwigheid niet.

Ik weet van in ieder geval een tweetal onderzoeken waaruit anders blijkt. Een Dr. Gregory M. Herek heeft onderzoek gedaan naar de vraag of homoseksuelen relatief vaker betrokken zijn bij kindermisbruik, of niet. Een samenvatting van zijn conclusie:

De conclusie die Gregory M. Herek trekt uit zijn empirische onderzoek, is dat er geen enkele aanwijzing is te geloven dat seksueel misbruik vaker wordt gepleegd door homoseksuele dan heteroseksuele mannen. Misbruik van kinderen staat los van de volwassen seksuele identiteit van de dader als hetero-, homo- of biseksueel. Er is dus geen enkele grond waarop homoseksuelen gevreesd mogen worden als een gevaar voor kinderen. Herek wijst er wel op dat deze conclusie niet inhoudt dat seksueel kindermisbruik door homoseksuelen niet voorkomt. Het is echter onjuist te denken dat het misbruik door homoseksuelen relatief gezien hoger ligt dan door heteroseksuelen.”

En er was al eerder een dergelijk onderzoek; door David E. Newton:

Studies hebben aangetoond dat er geen reden is te geloven dat er iets anders is dan een willekeurige relatie tussen homoseksualiteit en kindermisbruik.
De typische dader is een heteroseksuele man
.”

De kardinaal bezoekt Chili overigens omdat de kerk ook daar een onderzoek doet naar een aantal pedoseksuele priesters, die hun handen niet thuis wisten te houden. Waar doet ze dat niet, begin ik me zo langzamerhand af te vragen.

Ironisch genoeg zijn juist in de Chileense zaak de slachtoffertjes meisjes, waarvan er een zelfs door zo’n priester bezwangerd werd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s